Da li ste čuli za pule, čalabrcu i sečenicu: Taste Atlas sastavio listu 68 najboljih jela Srbije
Komentari25/05/2024
-16:35
Magazin "Taste Atlas", koji iznosi brojne interesantne informacije o svetskim kuhinjama, ali i izaziva rasprave na društvenim mrežama o tome čija hrana je bolja, predstavio je listu najboljih jela, pića i namirnica iz Srbije, na kojoj prvo mesto zauzima petrovački kulen.
Sajt, na kom se ocenjuju i restorani na gotovo svim svetskim destinacijama, Srbiju je trenutno smestio na dvadeseto mesto najboljih kuhinja sveta, ali pošto se glasanja za najbolja jela i gastronomije često organizuju, pozicija je varirala.
Iako pljeskavica važi za najpopularnije jelo iz Srbije, pošto ga je probao najveći broj glasača, najbolje ocene dobio je petrovački kulen, a slede ga komplet lepinja, leskovački domaći ajvar, klasičan ajvar, leskovački roštilj, pirotska peglana kobasica, pazarske mantije, futoški kupus, užička pršuta i miročki sir.
Predstavljamo vam i celokupnu listu najbolje ocenjenih specijaliteta iz Srbije:
Najbolje ocenjena jela iz Srbije na sajtu "Taste Atlas" | |||||
---|---|---|---|---|---|
1. | Petrovački kulen | 24. | Gibanica | 47. | Fiš paprikaš |
2. | Komplet lepinja | 25. | Podvarak | 48. | Popara |
3. | Leskovački roštilj | 26. | Reform torta | 49. | Leskovačka kavurma |
4. | Pirotska peglana kobasica | 27. | Vasina torta | 50. | Pihtije |
5. | Pazarske mantije | 28. | Belolučene paprike | 51. | Rezanci s makom |
6. | Užička pršuta | 29. | Moravska salata | 52. | Futoška sarma |
7. | Miročki sir | 30. | Proja/Projara | 53. | Svrljiški belmuž |
8. | Sarma | 31. | Šnenokle | 54. | Sečenica |
9. | Pljeskavica | 32. | Ruske šubare | 55. | Čalabrca |
10. | Burek sa sirom | 33. | Slatko od dunja | 56. | Pašteta od fazana |
11. | Lepinja | 34. | Sremska kobasica | 57. | Leskovački domaći ajvar |
12. | Bela čorba | 35. | Karađorđeva šnicla | 58. | Vojvođanski koh |
13. | Leskovački voz | 36. | Svadbarski kupus | 59. | Ražnjići |
14. | Krofne | 37. | Čorbast pasulj | 60. | Čorba od spanaća |
15. | Pasulj | 38. | Pirotski kačkavalj | 61. | Propeć |
16. | Urnebes | 39. | Duvan čvarci | 62. | Herovke |
17. | Pinđur | 40. | Makovnjača | 63. | Pupinova pita |
18. | Perkelt | 41. | Prebranac | 64. | Pule |
19. | Gomboce | 42. | Lenja pita | 65. | Fontoš kolač |
20. | Sjenički sir | 43. | Česnica | 66. | Škembe čorba |
21. | Leskovačka mućkalica | 44. | Srpska salata | 67. | Pohovane svinjske nogice |
22. | Zlatarski sir | 45. | Bundevara | 68. | Živa pljeskavica |
23. | Zlatiborska pršuta | 46. | Čvarci |
Na listi se izdvaja i nekoliko manje poznatih gastronomskih rariteta, koje je Taste Atlas približio svojim čitaocima:
Čorba od spanaća
Taste Atlas piše da je čorba od spanaća karakteristična za Srbiju, iako se danas sprema širom Balkana.
Pripema se od svinjske masti, spanaća, luka, belog luka, brašna, vode i mleka.
Na svinjskoj masti potrebno je propržiti crni i beli luk, a zatim im dodati brašno, pa mleko i blanširan i proceđen spanać. Čorbica se zatim lagano krčka dok ne postane gusta.
Na kraju se prilikom serviranja može obogatiti kašikom kisele pavlake.
Pule
Sir od magarećeg mleka, poznat kao pule sir, najskuplji je sir na svetu. Proizvodi se u prirodnom rezervatu Zasavica, a za jedan kilogram ovog delikatesa, potrebno je čak 25 litara magarećeg mleka.
Vredi napomenuti da ženka magarca proizvodi samo oko 0,2 l mleka dnevno. Zato i ne čudi što se pule prodaje po ceni od 1.000 evra po kilogramu, a ponekad i po nekoliko puta višoj ceni.
Čalabrca
Čalabrca je jednostavno jelo od kora za pitu, ulja, mleka i kajmaka. U kipuću vodu potrebno je staviti kašiku masti ili ulja, a zatim natrgane osušene kore za pitu. Kada tečnost dovoljno uvri, jelu se dodaju mleko i kajmak.
Čalabrca se obično jede kao predjelo, ali i kao ukusan doručak ili večera.
Sečenica
Vranjska sečenica je tradicionalna srpska pita koja je specifična po načinu na koji se oblikuje. Naime, kada se testo razvije u tanke kore, premaže se uljem ili puterom, puni sirom i jajima, a zatim iseče na kocke i peče u rerni.
Obično se jede sa pavlakom, jogurtom i drugim mlečnim proizvodima.
Propeć
Propeć je neka vrsta lisnatog testa punjenog sirom i jajima, koje se, kao i sečenica, pravi u Vranju.
Specifično je po tome što se tanko razvaljani slojevi testa premazuju vrelom svinjskom mašću.
Herovke
Vojvođanski kolač herovke zapravo je slovački specijalitet. Reč je o kolaču koji se prži u dubokom ulju i to u posebnom loptastom kalupu.
Na kraju se herovke uvaljaju u šećer u prahu i vanilin šećer, tako da podsećaju na grudve snega.
U slovačkim zajednicama, piše Taste Atlas, herovke se spremaju za venčanja.
Pupinova pita
Pupinova pita dobila je ime po čuvenom srpskom naučniku Mihajlu Pupinu, a sprema se u njegovom rodnom Idvoru. Reč je o slatkišu od bračna, putera, jaja i mleka, koji se puni šljivama, višnjama, šećerom i bademima.
Pohovane svinjske nogice
Pohovane svinjske nogice prave se tako što se svinjske noge, zajedno sa papcima, najpre skuvaju u vodi sa začinima i korenastim povrćem, a zatim otkoštaju i pohuju u jajima, brašnu i prezli.
Obično se služe sa pire krompirom i salatom.
Leskovačka sprža
Ovaj delikates, poznat još i kao leskovačka kavurma, zahteva dugotrajnu pripremu i lagano krčkanje sala, slanine i svih masnih delova svinje.
Na kraju se obično u spržu dodaju mlevena paprika i so, a dobijeni proizvod se cedi od masti presovanjem ili krpom. Ovako isceđena sprža se hladi i konzumira se isključivo hladna.
Komentari (0)