Evropa

RAT U UKRAJINI Rusi oborili pet ukrajinskih dronova, Lavrov: Francuski instruktori u Ukrajini legitimna meta

Komentari

Autor: Euronews Srbija, BBC, Guardian

05/06/2024

-

07:40

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 833 dana. Francuski vojni instruktori u Ukrajini bili bi "legitimna meta" za ruske oružane snage, rekao je u utorak ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov tokom turneje po Africi. Lavrov misli da su francuski instruktori već na ukrajinskoj teritoriji i da obučavaju neprijatelja. Francuski predsednik Emanuel Makron ranije je rekao kako ne isključuje mogućnost slanja trupa u Ukrajinu ako Rusija probije linije fronta. Reagovao je i portparol Kremlja Dmitrij Peskov koji je rekao da "instruktori koji obučavaju trupe kijevskog režima nemaju nikakav imunitet i nije važno da li su Francuzi ili ne".

Ključni događaji:

  • Najmanje 100 granata ispaljeno na Belgorodsku oblast u Rusiji u poslednja 24 sata
  • Lavrov: Francuski vojni instruktori u Ukrajini su legitimna meta
  • Rusi zarobili francuskog plaćenika kod Harkova
  • Jedna osoba poginula u Sumskoj oblasti
  • Bajden sa liderima G7 razmatra upotrebu zamrznutih ruskih sredstava za pomoć Ukrajini

Dešavanja u Ukrajini pratite u našem LIVE bl​ogu, a dešavanja od prošlog dana pogledajte u jučerašnjem blogu.

22.48 Putin o nuklearnom oružju: Iz nekih razloga, Zapad veruje da Rusija to nikada neće upotrebiti

 

Ruski predsednik Vladimir Putin, upitan o rizicima nuklearnog rata zbog Ukrajine, upozorio je danas Zapad da bi Rusija mogla koristiti sve dostupne metode kako bi se odbranila ukoliko joj se ugrozi suverenitet ili teritorijalni integritet.

Putin je rekao da je Zapad više puta optuživao Rusiju za nuklearno ratno podstrekivanje, ali je rekao da je to pogrešno podsetivši da su Sjedinjene Američke Države koristile nuklearno oružje protiv Japana u Drugom svetskom ratu, prenosi RIA.

Obraćajući se urednicima međunarodnih novinskih agencija u Sankt Peterburgu, Putin je rekao da ruska nuklearna doktrina dozvoljava upotrebu takvog oružja kao odgovor na brojne pretnje.

"Iz nekih razloga, Zapad veruje da Rusija to nikada neće upotrebiti. Imamo našu nuklearnu doktrinu i pogledajte šta ona kaže. Ako nečije akcije ugroze naš suverenitet i teritorijalni integritet, smatramo mogućim da koristimo sva sredstva koja su nam na raspolaganju. Ovo ne bi trebalo uzimati olako i površno", rekao je Putin.

21.40 Ukrajina se nada da je još moguće ubediti Kinu da dođe na mirovni samit

Prvi zamenik ukrajinskog ministra spoljnih poslova tokom današnje posete Kini pozvao je Peking da ipak pošalje delegaciju na planirani mirovni samit o Ukrajini zakazan za 15. i 16. jun u Švajcarskoj.

Ukrajinski diplomata se nada, prenosi Rojters, da je još moguće ubediti Kinu da prisustvuje ovom samitu.

Rusija nije pozvana da učestvuje na ovom sastanku, a zvanični Peking je ranije saopštio da će se držati po strani, uz obrazloženje da je prisustvo obe zaraćene strane preduslov za bilo kakvu suštinsku mirovnu konferenciju.

"Ukrajinska strana je izrazila nadu da bi učešće Kine na događaju moglo da bude dobra prilika da se da praktičan doprinos postizanju pravednog i trajnog mira u Ukrajini“, saopštilo je ukrajinsko ministarstvo spoljnih poslova posle sastanka u Pekingu između prvog zamenika ministra spoljnih poslova Andrija Sibihe i zamenika ministra spoljnih poslova Kine Sun Vejdonga.

19.40 Makron najavio osnivanje razvojne agencije u Ukrajini: Boće uloženo 650 miliona evra

Francuska će otvoriti razvojnu agenciju u Ukrajini u budžetu od 450 miliona evra, a istovremeno će pokrenuti i fond za ključne infrastrukturne projekte u koje će uložiti dodatnih 200 miliona evra, saopštio je danas kabinet predsednika Emanuela Makrona.

Pariz će objaviti dva bilateralna sporazuma za podsticanje rekonstrukcije tokom posete predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog Francuskoj 6. i 7. juna, prenosi Rojters.

Zvaničnik francuskog predsedništva odbio je da komentariše da li će tokom posete biti objavljen i dogovor o slanju francuskih vojnih instruktora u Ukrajinu.

17.31 Zelenski stigao u Dohu: Jedna od tema vraćanje dece iz Rusije u Ukrajinu

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski doputovao je danas u Katar, gde će razgovarati sa emirom šeikom Tamimom bin Hamadom el Tanijem.

Zelenski je u objavi na platformi X naveo da planira da sa El Tanijem razgovara o učešću Katara u procesu vraćanja ukrajinske dece koja su navodno odvedena u Rusiju.

Među temama razgovora, kako je dodao, biće i bilateralni ekonomski odnosi i bezbednosna pitanja, prenosi Rojters.

14.42 Amerika spremna da pozajmi Ukrajini 50 milijardi dolara ako EU produži sankcije Rusiji

Sjedinjene Američke Države spremne su da obezbede Ukrajini zajam od 50 milijardi dolara, otplaćen od profita zamrznute imovine Ruske Federacije, pod uslovom da Evropska unija produži sankcije protiv Rusije na neodređeno vreme, navodi Fajnenšel tajms (FT) pozivajući se na dokument EU.

Tačni uslovi zajma, kao što su rok otplate ili kamatna stopa tek treba da se utvrde, a za sada nije jasno ni da li će Vašington dati Kijevu zajam direktno ili preko posrednika, prenosi Komersant.

Kako se navodi, Vašington razmatra izdavanje zajma pod uslovom da imovina ruske centralne banke u EU ostane zamrznuta "sve dok Rusija ne pristane da plati štetu nanetu Ukrajini".

07.57 Bajden će se sastati sa Zelenskim u Francuskoj

Američki predsednik Džozef Bajden sastaće se s ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim u Francuskoj tokom ceremonije povodom 80 godina od Bitke za Normandiju u Drugom svetskom ratu, najavio je savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven.

Saliven je rekao novinarima u utorak i da SAD ne planiraju da pošalju vojne instruktore u Ukrajinu, prenosi "Reuters".

"Njima je potrebno više protivvazdušne odbrane i mi radimo na tome i njima je potreban neprestani dotok oružja, što ćemo im obezbediti", naveo je Saliven.

Bajden je juče stigao u Francusku radi komemoracije 80. godišnjice od Bitke za Normandiju u kojoj su američke trupe napale vojsku nacističke Nemačke u Drugom svetskom ratu.

Najavljeno je da će Bajden provesti pet dana u Francuskoj, gde će govoriti tokom ceremonije i u okviru zvanične državne posete, razgovarati sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom.

Tanjug AP/Manuel Balce Ceneta,Virginia Mayo

 

07.40 Ruski PVO sistemi oborili tokom noći pet ukrajinskih dronova

Ruski PVO sistemi uništili su tokom noći pet ukrajinskih bespilotnih letelica iznad teritorija Belgorodske, Kurske i Voronješke oblasti, saopštilo je danas rusko Ministarstvo odbrane. Precizira se da su dve bespilotne letelice oborene iznad teritorije Belgorodske oblasti, dve nad teritorijom Kurske oblasti i jedna bespilotna letelica iznad teritorije Voronješke oblasti, prenosi agencija Interfaks Rusija.

U utorak uveče guverner Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov saopštio je da su u napadu dronom na autobus u Šebekinu u Belgorodskoj oblasti, kojim su putovali radnici jednog poljoprivrednog preduzeća, povređene tri osobe, navodi agencija.

07.10 Prevrnuo se ruski brod kod Karskog mora, jedna osoba nestala i osam evakuisano

Osam osoba je evakuisano i jedna se vodi kao nestala nakon što se prevrnuo brod tegljač "Bajkal" nadomak zaliva reke Jenisej kod Karskog mora na severu Rusije. Ovaj incident dogodio se u utorak u 20 sati po lokalnom vremenu, a na lokaciji se nalaze spasilačke ekipe, saopštila je kancelarija nadležnog zapadnosibirskog tužilaštva na svom Telegram kanalu. Pokrenuta je istraga o proveri poštovanja zakona o bezbednoj plovidbi, prenose RIA Novosti.

06.55 Lavrov: Francuski vojni instruktori su verovatno već u Ukrajini, legitimna su meta

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je, komentarišući mogućnost slanja francuskih vojnih instruktora u Ukrajinu, da veruje kako su instruktori već u zemlji i da su legitimna meta ruskih oružanih snaga.

"Što se tiče francuskih instruktora, imam razloga da verujem, jer postoji mnogo konkretnih činjenica, da oni već rade u Ukrajini i bez obzira da li su pripadnici francuskih oružanih snaga ili jednostavno plaćenici, predstavljaju apsolutno legitimnu metu za naše oružane snage", rekao je Lavrov na konferenciji za novinare.

Francuski predsednik Emanuel Makron ranije je rekao kako ne isključuje mogućnost slanja trupa u Ukrajinu ako Rusija probije linije fronta.

Tanjug AP/Boris Grdanoski

 

06.42 Bajden sa liderima G7 razmatra upotrebu zamrznutih ruskih sredstava za pomoć Ukrajini

Predsednik Sjedinjene Države Džozef Bajden učestvovaće na samitu Grupe sedam najrazvijenijih zemalja sveta (G7) u Italiji i razgovaraće sa liderima G7 o korišćenju ruskih sredstava za pomoć Ukrajini, saopštila je Bela kuća.

"Predsednik Bajden i lideri G7 razgovaraće o nizu najhitnijih globalnih pitanja, uključujući nepokolebljivost G7 u pružanju podrške Ukrajini", izjavila je portparolka Bele kuće Karine Žan-Pjer.

Tanjug/ AP Photo/Evan Vucci

 

Potvrdila je da će lideri G7 "pojačati napore da se zamrznuta ruska sredstva iskoriste za pomoć Ukrajini" kao i da će nastaviti sprovođenje akcija usmerenih na nametanje troškova Rusiji i onima koji podržavaju ruske ratne napore.

06.30 Rusi zarobili francuskog plaćenika kod Harkova

Ruska vojska uhvatila je francuskog plaćenika u Harkovskoj oblasti, a snimak je objavljen na društvenim mrežama, prenosi Izvestija. Kako se navodi, on je uhvaćen u blizini sela Lipci, gde su aktivna ratna dejstva.

06.21 Jedna osoba poginula u Sumskoj oblasti

Jedna osoba poginula je u napadu ruske vojske na područje Sumske oblasti kod grada Seredina-Buda, saopštile su lokalne vlasti. Navodi se da je u pitanju ukrajinski penzioner i da je stradao u dvorištu svoje kuće, piše Ukrinform.

06.06 Najmanje 100 granata ispaljeno na Belgorodsku oblast u Rusiji u poslednja 24 sata

Ukrajinska vojska je u protekla 24 sata ispalila oko 100 granata na teritoriju Belgorodske oblasti, pri čemu je jedan čovek poginuo, a drugi je ranjen, izjavio je guverner tog regiona Vjačeslav Gladkov.

Preneo je da su tokom 3. i 4. juna ispaljene 93 granate u osam okruga regiona.

"Sedam eksplozivnih naprava bačeno je sa dronova, a zabeleženi su i napadi sa 34 drona", rekao je Gladkov. 

Komentari (0)

Evropa