Evropa

Lokalizovan požar na grčkom ostrvu Kos, turisti počeli da se vraćaju u hotele

Komentari

Autor: Euronews Srbija

03/07/2024

-

10:22

Lokalizovan požar na grčkom ostrvu Kos, turisti počeli da se vraćaju u hotele
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Požar na grčkom ostrvu Kos lokalizovan je nakon dva dana borbe, a stotine turista i meštana iz oblasti Kardamaina koji su bili primorani da se evakuišu, počeli su da se vraćaju u svoje hotele i domove.

Grčko Ministarstvo turizma je saopštilo da je Opština Kos brzo i bezbedno evakuisala posetioce koji su boravili u hotelima u blizini požara na bezbedne lokacije, kao i da im je uz pomoć lokalnih nadležnih službi, obezbeđena sva neophodna pomoć.

Saopšteno je i da su službe za hitnu pomoć promptno reagovale na gašenje požara, kao i da je služba 112 Civilne zaštite poslala poruke upozorenja na sve mobilne telefone u okolini i obavestila posetioce i meštane o opasnosti. Guverner Dodekaneza Hristos Efstraciju je potom izjavio da su turisti i meštani bili evakuisani u jedan sportski centar i nekoliko drugih objekata na ostrvu.

U gašenju požara na Kosu učestvovalo je više od 100 vatrogasaca koji su uz pomoć helikoptera spečavali dalje razbuktavanje vatre.

profimedia

 

Inače, i na obližnjem ostrvu Hios više od 170 vatrogasaca uz pomoć 36 vozila i 10 aviona pokušava da savlada još jedan požar koji je izbio u ponedeljak popodne.

"Čini se da se situacija poboljšala na oba fronta", izjavio je zvaničnik vatrogasne brigade.

Premijer Kirijakos Micotakis upozorio je ove nedelje na opasnost od šumskih požara posle dugotrajne suše i neuobičajeno jakih udara vetra za ovu sezonu, preneo je Tanjug.

profimedia

 

Prošle godine u šumskim požarima na severu zemlje poginulo je 20 osoba, a 19.000 ljudi bilo je primorano da napusti ostrvo Rodos.

Od tada Grčka sve više koristi dronove za rano lociranje požara, a planirano je povećanje flote bespilotnih aviona na 35 sistema i broja obučenih operatera dronova sa 104 na 139.

Komentari (0)

Evropa