Nauka

Izgrađena najveća mašina svih vremena: Zašto moramo da čekamo 15 godina na početak rada fuzionog reaktora

Komentari

Autor: Live Science

04/07/2024

-

21:00

Izgrađena najveća mašina svih vremena: Zašto moramo da čekamo 15 godina na početak rada fuzionog reaktora
Izgrađena najveća mašina svih vremena: Zašto moramo da čekamo 15 godina na početak rada fuzionog reaktora - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Najveći fuzioni reaktor na svetu konačno je završen, ali će svet čekati još najmanje petnaest godina da počne sa radom, objavio je međunarodni tim naučnika.

Projektni ugovor o Međunarodnom termonuklearnom eksperimentalnom reaktoru (ITER) formalno su potpisale SAD, Rusija, Kina, Indija i Južna Koreja još 2006. godine, a do sada je toj ideji doprinelo više od 30 zemalja. 

Reč je o ogromnoj mašini sa 19 kalema upletenih u višestruke toroidalne magnete, koja je trebalo da počne prva testiranja još 2020. Međutim, sada naučnici kažu da će u najboljem slučaju pogon biti pokrenut tek 2039.

To znači da fuziona energija verovatno neće biti na raspolaganju čovečanstvu dovoljno brzo, da reši rastuću klimatsku krizu, piše Live Science.

"Odlaganje ITER-a neće voditi stvari u dobrom pravcu", rekao je Pjetro Barabaši, generalni direktor projekta, dodavši da "čovečanstvo ne može čekati da nuklearna fuzija reši probleme s kojima se suočava". 

Nepredviđeni troškovi prolongiraju početak rada

Najveći nuklearni reaktor na svetu, sadrži najmoćniji magnet, sposoban da proizvede magnetno polje 280.000 puta snažnije od onog koje štiti Zemlju.

Impresivni dizajn ove mašine ima podjednako "impresivnu cenu". Iako je originalno trebalo da košta oko pet milijardi dolara, do sada je budžet narastao na 22 milijarde, a potrebno je i dodatnih pet milijardi, kako bi se pokrili nepredviđeni troškovi. Upravo su oni i zaslužni za petnaestogodišnje odlaganje početka rada reaktora.

profimedia

ITER

Naučnici pokušavaju da ovladaju snagom nuklearne fuzije procesom koji pokreće zvezde već duže od sedamdeset godina. U njemu se dva laka atomska jezgra spoje, kako bi formirala jedno teže i pritom otpuštaju ogromnu količinu energije.

U slučaju zvezda kao što je naše Sunce, spajanjem atoma vodnika dolazi do stvaranja helijuma pod izuzetno visokim pritiskom i temperaturama, a materija se pretvara u svetlost i toplotnu energiju bez nuspojava u vidu gasova izazivača efekta staklene bašte ili dugotrajnog radioaktivnog otpada.

Međutim, nije tako lako napraviti uslove koji vladaju u srcu Zvezda na našoj Zemlji. Fuzioni reaktor poznat kao tokamak radi tako što snažno zagreva plazmu (jonizovani gas), pre nego što je "zarobi" u komoru sa moćnim magnetnim poljima.

Jedan od najvećih problema je taj što fuzioni reaktori moraju da rade na temperaturama nekoliko puta većim od temperature Sunca, jer nema načina da se postigne dovoljno veliki pritisak u njima. 

Na primer, Sunce doseže temperaturu od 15 miliona Celzijusa, ali pritisak u njegovom središtu je oko 340 milijardi puta veći od vazdušnog pritiska na nivou mora na Zemlji.

Zagrevanje plazme do ovih temperatura je relativno lako, ali je teško pronaći način da se ona zadrži, a da ne probije reaktor.

Komentari (0)

Magazin