Evropa

Razgovor Orbana i Putina trajao tri sata: Šta su izjavila dvojica lidera posle sastanka?

Komentari

Autor: Tanjug

05/07/2024

-

16:53

Razgovor Orbana i Putina trajao tri sata: Šta su izjavila dvojica lidera posle sastanka?
Tanjug/AP/Alexander Zemlianichenko - Copyright Tanjug/AP/Alexander Zemlianichenko

veličina teksta

Aa Aa

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas da se Rusija ne zalaže ni za kakvo primirje i pauzu rata u Ukrajini, već za potpuni i konačni kraj konflikta.

"Oduvek smo zauzimali stav da smo za diplomatsko rešenje sukoba, ali sa protivničke strane stalno čujemo da oni ne žele da se konflikt reši na taj način, dok sponzori sukoba nastoje da iskoriste ukrajinski narod kao žrtvu za borbu protiv Rusije", rekao je Putin na konferenciji za novinare nakon sastanka sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom u Moskvi, preneo je "Sputnjik".

Ruski lider je ocenio da je odnos između Rusije i Evropske unije "na najnižoj tački", a posetu mađarskog premijera Viktora Orbana Moskvi doživljava kao pokušaj obnove dijaloga sa EU, prenose "RIA Novosti".

Putin je razgovor sa Orbanom, koji je prema pisanju medija trajao tri sata, nazvao korisnim i zahvalio mu na poseti.

Pre posete Moskvi, Orban je posetio Kijev prvi put posle 12 godina, gde se sastao sa predsednikom Volodimirom Zelenskim.

Tanjug/AP/Alexander Zemlianichenko

 

Visoki evropski zvaničnici istakli su da Orban nije dobio nikakav mandat od Saveta EU da poseti Moskvu i da bi se njegov boravak u ruskoj prestonici odvijao isključivo u okviru bilateralnih odnosa Mađarske i Rusije. Isto je rekao i generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, čija je Mađarska članica.

On je napomenuo da Orban u Moskvu putuje u svojstvu premijera Mađarske i da u Moskvi neće predstavljati NATO.

Orban: Nastaviću da radim na okončanju sukoba u Ukrajini

Mađarska svoje šestomesečno predsedavanje Evropskom unijom vidi kao mirovnu misiju, rekao je danas mađarski premijer Viktor Orban u Moskvi nakon razgovora sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

On je obećao je da će nastaviti da radi sa Rusijom i Ukrajinom na postizanju mira, rekavši u Moskvi posle posete Kijevu da su stavovi strana o dogovoru međusobno udaljeni.

"Bio sam u Kijevu, sada sam u Moskvi, shvatio sam da su pozicije (Ukrajine i Rusije po pitanju rešenja) veoma udaljene jedna od druge da bismo se približili. Međutim, najvažnije je da smo napravili korak - uspostavili smo kontakt, nastaviću da radim u tom pravcu", rekao je Orban.

Mađarski premijer je rekao da je sa Putinom razgovarao o postizanju mira u Ukrajini i najkraćem putu do toga, prenosi "RIA Novosti".

Tanjug/AP/Alexander Zemlianichenko

 

"Mir neće doći sam od sebe, za to treba da se trudite. Razgovarao sam o načinima postizanja mira danas sa Putinom, želeo sam da saznam koji je najkraći put do okončanja rata", rekao je Orban na konferenciji za medije.

Orban rekao je da je razgovarao sa Putinom u vreme kada je Evropi potreban mir.

"Ono što je ovaj sastanak činilo posebnim je to što se održava tokom rata, u vreme kada je Evropi zaista potreban mir", rekao je on posle pregovora.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa