Briselske vesti

Španski Voks prelazi u Orbanov tabor: Desničarski evroposlanici napuštaju grupu Đorđe Meloni

Komentari

Autor: Tanjug

05/07/2024

-

15:11

Španski Voks prelazi u Orbanov tabor: Desničarski evroposlanici napuštaju grupu Đorđe Meloni
Španski Voks prelazi u Orbanov tabor: Desničarski evroposlanici napuštaju grupu Đorđe Meloni - Copyright tanjug/AP Photo/Manu FernandezP Photo/Manu Fernandez)

veličina teksta

Aa Aa

Španska krajnje desničarska partija Voks saopštila je danas da će napustiti političku grupaciju Evropski konzervativci i reformisti (ECR) italijanske premijerke Đorđe Meloni kako bi se pridružila savezu Patriote Evrope mađarskog premijera Viktora Orbana.

"Đorđa Meloni će zauvek ostati prijatelj i saveznik", navodi se u saoštenju Voksa, a prenosi ANSA. 

Orban je 30. juna objavio, zajedno sa bivšim češkim premijerom Andrejem Babišom iz Akcije nezadovoljnih građana (ANO), koja je napustila Obnovimo Evropu, i Herbertom Kiklom iz austrijske krajnje desničarske Slobodarske partije (FPO), koja ima najviše šansi da dođe na vlast nakon opštih izbora na jesen, da će u Evropskom parlamentu formirati savez Patriote  Evrope, koji teži da postane nova grupacija u EP. 

Za formiranje grupacije u EP potrebno je 23 poslanika i da u grupaciji bude zastupljena najmanje četvrtina država članica. 

Orban je rekao da očekuje da će se italijanska desničarska stranka Liga prijaviti za pridruživanje njegovom savezu. 

Liga je trenutno deo krajnje desničarske političke grupacije Identitet i demokratija (ID), čiji je najistaknutiji član Nacionalno okupljenje Marin Le Pen.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa