Evropa

Šta Makronov poraz znači za rat u Ukrajini? Reakcije iz Rusije govore mnogo, a postoji još jedna prepreka ka miru

Komentari

Autor: Euronews Srbija

04/07/2024

-

21:32

Šta Makronov poraz znači za rat u Ukrajini? Reakcije iz Rusije govore mnogo, a postoji još jedna prepreka ka miru
Šta Makronov poraz znači za rat u Ukrajini? Reakcije iz Rusije govore mnogo, a postoji još jedna prepreka ka miru - Copyright Tanjug AP/Jean-Francois Badias

veličina teksta

Aa Aa

Težak poraz stranke francuskog predsednika Emanuela Makrona na parlamentarnim, ali i na evropskim izborima pokrenuo je diskusiju o zaokretu u spoljnoj politici, pošto je upravo on davao najratobornije izjave o ratu u Ukrajini, preteći vojnom intervencijom protiv Rusije.

Iako će se tek 7. jula, u drugom krugu izbora, znati da li će Nacionalno okupljanje (RN) Marin le Pen i Žordana Bardele imati apsolutnu većinu, neka forma prevrata u Francuskoj je izvesna jer su sa trećinom glasova desničari već ubedljivo najjača pojedinačna politička snaga i ne mogu biti ignorisani.

Pošto RN ima radiklano drugačiju politiku od Makronove koalicije centra "Zajedno", francuski mediji i analitičari krenuli su da spekulišu šta će se promeniti po pitanju migracija, poreza, socijalnih davanja, ali i odnosa prema NATO i vojne pomoći Ukrajini.

AP/Lewis Joly

 

Ipak, unosni ugovori koje je potpisala veoma profitabilna francuska vojna industrija i stotine hiljada radnih mesta u njoj jak su argument u korist nastavka isporuka oružja iz perspektive stranke koja zastupa tržišnu ekonomiju i promoviše domaće fabrike i konkurentnost na globalnom tržištu.

Francuska je do 1. maja isporučila malo više od tri milijarde evra naoružanja, obavezala se da će poslati borbene avione "Miraž 2000" i potpisala sporazum sa Ukrajinom o saradnji u oblasti bezbednosti.

RN je od početka rata osporavao bezrezevno zalaganje za Ukrajinu, a posebno se oštro protivio slanju trupa koje bi se našle na meti ruske vojske i potencijalno započele rat između dve nuklearne sile. Iako su desničari zadržali antiratno opredeljenje, Bardela je osudio rusku invaziju i tokom predizborne debate rekao da njegova partija neće dozvoliti da Rusija "apsorbuje" savezničku državu Ukrajinu. Takođe, RN je iz manifesta na svom sajtu uklonio delove o produbljivanju diplomatskih veza sa Rusijom, pauziranju zajedničkih projekata sa Nemačkom i napuštanju integrisane komande NATO-a. 

Tanjug AP/Aurelien Morissard

 

Ono što Bardela kategorički odbacuje je slanje bilo kakvih francuskih trupa na ratište, a njegava partija se zalaže za ograničavanje podrške Kijevu, što bi podrazumevalo obustavu isporuka SCALP raketa kojima je gađana ruska teritorija.

Pored toga, Francuska se ugovorima obavezala da će isporučiti razna oklopna vozila, municiju, PVO sisteme, letelice, radare itd, proširila proizvodne kapacitete i posvetila vojnu industriju tom cilju.

"U ovom slučaju, to su međudržavna tržišta i obaveze na njima se moraju poštovati bez obzira na vladu", rekao je za list La Depeche vojni inženjer Mark Časilan.

Ono što je Francuzima takođe važno je da obezbede prodaju u budućnosti svog oružja na osnovu učinka u Ukrajini, a posebno samohodnih haubica kalibra 155mm "Cezar", radara "Tales", PVO raketa "Aster", navođenih bombi "Safran", koje navodno Rusi za sada nisu uspeli da ometaju.   

"Kada je nešto potpisano to je potpisano i mi zaista ne vidimo šta bi promena vlade tu mogla da promeni. Ne samo da dogovor postignut, osim ako ne želite da podrivate reč Francuske, drugog najvećeg svetskog izvoznika oružja, već bi takođe bilo veoma opasno odustati od ove prodaje Ukrajini jer bi to imalo posledice po industriju koja je otvorila 200.000 radnih mesta u Francuskoj, dok RN tvrdi da se bori protiv nezaposlenosti", kazao je stručnjak za vazduhoplovnu industriju Zavijer Titelman za francuski list.

Francuski stručnjak takođe upozorava da bi odustajanje od isporuke "miraža" dovelo do rušenja ugleda među mušterijama i smanjenja izvoza "rafala". 

Francuski mediji skreću pažnju na izjavu Peskova

Mediji u Francuskoj skrenuli su pažnju i na reakcije iz Rusije na rezultate prvog kruga izbora, a posebno na izjavu portparola Kremlja Dmitrija Peskova da se glasanje "veoma, 
veoma budno prati".

"Čekamo drugi krug, ali preferencije francuskih birača su nam manje-više jasne", kazao je Peskov.

Tanjug/AP/Ilya Pitalev, Sputnik, Kremlin

 

Preneta je i izjava potpredsednika Komiteta za spoljne poslove Vladimira Džabarova, koji ne pridaje naročitu važnost pobedi RN-a.

"Ne bi trebalo da očekujemo poboljšanje odnosa između Pariza i Moskve posle parlamentarnih izbora", rekao je on 

Skeptičan je i ruski politikolog i glavni urednik časopisa Ruski svet Georgij Bovt. 

"Ne bi trebalo da preuveličavamo važnost Nacionalnog okupljanja i njihov uticaj na politiku Francuske", rekao je on za ruski BFM radio i podsetio da Makron kao predsednik zadržava kontrolu nad spoljnom politikom.

Predsedavajući Ruske dume Vjačeslav Volodin stavljajući francuske izbore u širi geopolitički kontekst.

"Prošle nedelje smo videli kako (Džozef) Bajden gubi debatu od (Donalda) Trampa, a sada je Makronova partija izgubila i završila treća na parlamentarnim izborima. Američki i francuski građani su podigli glas za razvoj svojih ekonomija i potrebu da se nađu rešenja globalnih bezbednosnih problema", rekao je Volodin.

Ruski mediji likuju zbog poraza Makrona, ali su uzdržani po pitanju rata

Iako se u Francuskoj RN često osporava kao "proruska" partija ili čak saveznik predsednika Vladimira Putina lično, ruski mediji su umereno reagovali na pobedu desničara i stiče se utisak da ne očekuju bilo kakvu fundamentalnu promenu odnosa sa Francuskom. Umesto toga, analitičari i novinari uglavnom likuju zbog političkog haosa u Francuskoj i ličnog poraza Makrona.

List Komsomolskaja Pravda intervjuisao je potpredsednika Međunarodnog pokreta rusofila Fabrisa Sorlina, koji je iz Francuske, ali se preselio u Rusiju. Čini se da je on jedan od retkih u ruskoj medijskoj sferi koji pridaje veći značaj pobedi RN-a i najavljuje bitniju promenu politike prema Ukrajini.

"Nacionalno okupljanje je jedina francuska partija koja traži mir. Tačno je da je njen predsednik Bardela više puta izjavio da podržava Ukrajinu, ali to nije zajednički stav njegovih partijskih kolega. U stranci ima mnogo lidera i aktivista koji podržavaju Rusiju i žele da Francuska prestane da isporučuje oružje Ukrajini. Marin Le Pen će, po mom mišljenju, pomoći da se ovaj tok uspori ili čak potpuno zaustavi", rekao je Sorlin i dodao da bez obzira na kontrolu Makrona nad spoljnom politikom, parlament odlučuje o budžetu.

Na portalu Lenta ističu izjavu poslanika Ruske dume Alekseja Čepe, da je Makron doživao lični poraz, pored toga što se urušava njegova politka. Ruski političar misli da bi to moglo da ubrza kraj rata i optužuje Makrona da organizuje nemire u sosptvenoj zemlji.

"Makronova partija zauzela je treće mesto. Sada, uz pomoć levice koja je zauzela drugo mesto, pokušava da organizuje nemire u zemlji, da stvori konfrontaciju. A kada predsednik organizuje nerede, čak i uoči Olimpijskih igara, rizikujući ugled države, to već mnogo govori", rekao je čepa za pomenuti medij.

Tanjug/AP/Yara Nardi

 

Po njemu Makronov poraz odražava nezadovoljstvo naroda njegovom politikom, pa i trošenjem novca na Ukrajinu i sukob sa Rusijom.

"Mislim da će sada biti pokrenute istrage o trošenju fondova Makronovim izjavama kojima je direktno isprovocirao vojni sukob u Evropi. Predsedniku je to jasno zbog čega pokušava na sve načine da zadrži svoju poziciju", rekao je Čepa, ali nije spominjao RN konkretno, niti komentarisao stav te partije prema Rusiji.

Komentari (0)

Evropa