Evropa

Bompard: Makron više nije u poziciji da poziva na okupljanje oko sebe

Komentari

Autor: Tanjug

01/07/2024

-

14:16

Bompard: Makron više nije u poziciji da poziva na okupljanje oko sebe
Bompard: Makron više nije u poziciji da poziva na okupljanje oko sebe - Copyright Tanjug AP/Thibault Camus

veličina teksta

Aa Aa

Lider stranke "Nepokorna Francuska" (LFI) Manuel Bompard, koja je deo levičarske koalicije "Novi narodni front", izjavio je danas da se nada da će ta koalicija dobiti apsolutnu većinu poslaničkih mesta u drugom krugu, kao i da predsednik Emanuel Makron više nije u poziciji da poziva na okupljanje oko sebe.

On je jedan od 32 poslanika "Novog narodnog fronta" (NFP) koji su ponovo izabrani u prvom krugu juče održanih izbora, prenosi Figaro. 

Bompard je potvrdio da želi da dobije apsolutnu većinu zajedno sa snagama levice kako bi "odmah promenio živote ljudi" i "sprečio stranku Nacionalnog okupljanja da preuzme vlast".

On je ukazao da predsednik Emanuel Makron nije u poziciji da poziva na bilo kakvo okupljanje, ističući da je šef države pretrpeo poraz na ovim izborima.

"Postoji hipoteza o kojoj je juče odlučeno, a to je da Gabrijel Atal više neće biti premijer i da predsednički tabor ne može da ima apsolutnu većinu. Tako da ne mislim da je Makron u poziciji da pozove na okupljanje oko sebe", naveo je Bompard.

On je dodao da je slogan Novog narodnog fronta "Nijedan glas, ni jedno mesto više za Nacionalno okupljanje". 

"Birači će uraditi ono što moraju", zaključio je Manuel Bompard, koji je pojasnio da on nije "vlasnik glasova".

On je dodao da ako bude postojala apsolutna većina Novog narodnog fronta, biće potrebno da se odluči o "premijeru koji je najbolje u stanju da sprovede njihov program".
 

Komentari (0)

Evropa