Evropa

Šta je doneo prvi krug izbora u Francuskoj: Le Pen nikad jača, Makron gubitnik, a u krajnjoj levici unutrašnji sukobi

Komentari

Autor: Politico

01/07/2024

-

14:57

Šta je doneo prvi krug izbora u Francuskoj: Le Pen nikad jača, Makron gubitnik, a u krajnjoj levici unutrašnji sukobi
Šta je doneo prvi krug izbora u Francuskoj: Le Pen nikad jača, Makron gubitnik, a u krajnjoj levici unutrašnji sukobi - Copyright Tanjug AP/Thibault Camus

veličina teksta

Aa Aa

U prvom krugu vanrednih parlamentarnih izbora u Francuskoj, birači su rekli svoje i tako otvorili put napetoj i neizvesnoj sedmici kampanje pred drugi krug 7. jula. Projekcije zasnovane na izlaznim anketama pokazuju da je Nacionalnom okupljanju Marin le Pen apsolutna većina na dohvat ruke, a to bi primoralo predsednika Emanuela Makrona da imenuje prvu demokratski izabranu desničarsku vladu u modernoj istoriji Francuske.

Ipak, ništa još nije "osvojeno", kako je rekla i sama Le Pen. 

Ko će se takmičiti u drugom krugu ostaje nejasno, a zavisiće od toga kako se svaka stranka ponaša u slučaju moguće pobede krajnje desnice, ostavljajući ključne političke igrače sa glavoboljama u danima pre finalnog kruga.

Briselski portal Politico objavio je analizu šta ovakvi rezultati iz prvog kruga glasanja sada znače za ključne političke igrače.

Marin Le Pen

Tanjug AP/Thibault Camus

 

Nacionalno okupljanje je na putu da postigne najveći rezultat ikada u prvom krugu nacionalnih izbora. Verovatno će osvojiti desetina mesta čak i pre drugog kruga kada se zbroje konačni rezultati, uključujući i predsedničku kandidatkinju Marin Le Pen, koja je obezbedila svoje mesto u parlamentu sa više od 50 odsto glasova na svom terenu u Enen-Bomonu, u severnoj Francuskoj.

Njena sestra Mari Kerolin le Pen završila je prva u zapadnom regionu Sart, koji je nekada bio bastion konvencionalnih kandidata desnog centra.

"Francuski narod je nedvosmisleno pokazao svoju spremnost da okrene stranicu nakon sedam godina korozivne moći. Međutim, ništa nije dobijeno. Drugi krug će biti odlučujući", rekla je Marin le Pen u svom govoru u izbornoj noći, želeći da mobiliše svoje glasače uoči drugog kruga. 

Le Penovoj se ne žuri. Bez obzira na to da li njena stranka pobedi u drugom krugu 7. jula, ona će biti u prvoj poziciji da predvodi svoju stranku 2027. za konačnu nagradu — mesto francuske predsednice.

Žordan Bardela

Tanjug AP/Aurelien Morissard

 

Predsednik Nacionalnog okupljanja Žordan Bardela, koji gleda u pravcu premijerske funkcije ako njegova stranka pobedi u nedelju, nije kritikovao Makronov tabor u svom govoru u nedelju uveče. Umesto toga, nišanio je levicu, koja je bila druga u celoj zemlji.

Bardela je rekao da bi Novi narodni front predstavljao "egzistencijalnu opasnost za našu naciju" i optužio je da želi da razoruža policiju i da otvori francuske granice za migrante i da "nema moralnih granica".

"Došlo je vreme da damo moć liderima koji vas razumeju, kojima je stalo do vas", rekao je on.

Emanuel Makron

Tanjug/AP/Yara Nardi

 

Čini se da su najveći gubitnik večeri Makron i njegovi saveznici. U značajnoj meri zaostaje za oba svoja rivala, pa će centristička koalicija verovatno izgubiti desetine od 250 mesta koliko trenutno ima u Narodnoj skupštini, sa malim izgledima da formira novu vladajuću koaliciju. 

Makronova odluka da raspiše vanredne izbore nakon lošeg nastupa njegove stranke na izborima za Evropski parlament prošlog meseca zaprepastila je čak i njegov sopstveni tabor, a ključni saveznici, uključujući ministra ekonomije Bruna le Mera i bivšeg premijera Eduara Filipa, otvoreno su kritikovali predsednikov potez. Mnogi kandidati koji su se kandidovali pod centrističkim barjakom odbili su da stave Makronovo lice na svoje predizborne plakate iz straha da bi to moglo da im ugrozi šanse da budu izabrani.

Predsednik je prepustio svom premijeru Gabrijelu Atalu da se suoči sa kamerama u nedelju uveče. To je možda bio mudar potez, piše Politico.

Gabrijel Atal

Tanjug/AP/Arnaud Finistre

 

Atal, nekada smatran zvezdom u usponu francuske politike, priznao je da je isključen iz Makronove iznenadne odluke da raspiše vanredne izbore - i da je sada pretrpeo ponižavajući poraz naočigled.

Povrh toga, imao je težak zadatak u nedelju da prenese pomalo dvosmislenu poziciju predsedničkog tabora uoči drugog kruga.

U francuskom sistemu, svaki kandidat koji dobije više od 12,5 odsto registrovanih birača u svom okrugu ulazi u drugi krug. Sa istorijski visokim nivoom izlaznosti, stotine okruga bi mogle imati trostruke trke u drugom krugu, u većini slučajeva sa po jednim kandidatom iz svake velike koalicije i često sa Nacionalnim okupljanjem na prvom mestu.

To znači da bi trećeplasirani kandidati željni da izbegnu pobedu Nacionalnog okupljanja mogli da budu podstaknuti da odustanu od trke i stave svoju težinu na kandidata koji je najbolje pozicioniran da pobedi krajnju desnicu.

Atal je rekao da "nijedan glas ne sme ići Nacionalnom zboru".

Žan-Lik Melanšon

Levičarski savez Francuske Nepokorene, Zelenih i Socijalista pokazao je snažan rezultat sa 28,1 odsto glasova, ali ima male šanse da prikupi funkcionalnu većinu.

Alijansa, nazvana Novi narodni front, je ponovo pokrenuta verzija Nupes alijanse iz 2022, koju je osmislio tvrdolivičar Žan-Lik Melanšon.

Melanšona su tokom kampanje žestoko kritikovali neki od njegovih centrističkih saveznika zbog oklevanja da se povuče nakon uspešne kampanje kandidata Rafaela Gluksmana kog su podržavali  socijalisti na evropskim izborima, što je dalo veću težinu umerenoj levici.

Borba za liderstvo u njegovom taboru je sada u toku, a sve veći broj levičara kao što je Fransoa Rufin gledaju na prvo mesto.

Komentari (0)

Evropa