Briselske vesti

Izbor nove komesarke EU iz Slovenije neprihvatljiv zbog veza sa jugoslovenskom tajnom policijom?

Komentari

Autor: Euronews

13/09/2024

-

16:49

Izbor nove komesarke EU iz Slovenije neprihvatljiv zbog veza sa jugoslovenskom tajnom policijom?
Izbor nove komesarke EU iz Slovenije neprihvatljiv zbog veza sa jugoslovenskom tajnom policijom? - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Šef slovenačke delegacije u okviru Evropske narodne partije (EPP) rekao je za "Euronews" da je izbor Marte Kos potpuno neprihvatljiv za EPP kojoj ona pripada, navodeći kao razlog nedostatak iskustva i navodne veze sa bivšom jugoslovenskom tajnom policijom.

Šefica slovenačke delegacije pri EPP u Evropskom parlamentu Romana Tomc izjavila je za "Euronews" da je nova kandidatkinja te zemlje za komesarku, Marta Kos, "potpuno neprihvatljiva" i "problematična" za EPP, najveću grupu u parlamentu.

Ona je izrazila zabrinutost zbog nedostatka iskustva Kosove na izvršnom nivou, za koje veruje da je od suštinskog značaja za ulogu komesara.

Tomc je pomenula i prethodna navodna povezivanja Kos i UDBE, tajne policije bivše Jugoslavije, koja se raspala 1991. godine nezavisnošću Slovenije.

Kos je odbacila ove optužbe u izjavi za "Euronews".

"Možete li da zamislite da bi neko, naprimer, u Nemačkoj predložio kandidata sa teretom da je u prošlosti bio saradnik Stazija?", upitala je Tomc, misleći na ozloglašenu bivšu istočnonemačku tajnu službu.

Ona je rekla da su neke njene kolege u Evropskom parlamentu "stvarno nervozne" kada čuju da ima saradnika UDBE "među nama ili čak kao kandidata za Komisiju".

"Za nas to nije dozvoljeno", dodala je ona, nazvavši postupanje sa imenovanjem državnog komesara "poniženjem" zbog kojeg je Slovenija izložena riziku da bude smatrana "problemom" u EU.

profimedia

 

Ljubljanska promena kandidata za komesara u poslednjem trenutku, koja je odložila predstavljanje kabineta predsednice Ursule fon der Lajen, izazvala je svađu između premijera Roberta Goloba i opozicione Slovenačke demokratske stranke, kojoj Tomc pripada i koju optužuje za sabotažu.

Tomaž Vesel, bivši šef nacionalnog revizorskog suda, prvobitno je predložen pre leta, što je Vlada ponovo potvrdila prošle nedelje, tj. 3. septembra, pre nego što je Ljubljana popustila i pristala da pošalje ženu.

"Zašto se predomislio ostaje misterija", rekla je Tomc, optužujući Goloba da je jednostavno popustio zahtevima Fon der Lajen. Ona je dalje sugerisala da Vesel ima veće šanse da prođe kontrolu Evropskog parlamenta, tvrdeći da se politički pejzaž promenio.

Taj zaokret stvara političku oluju u Sloveniji, koja preti da dodatno odloži planove fon der Lajen.

Po zakonu, Kos sada mora da prisustvuje saslušanju Odbora slovenačkog narodnog zbora za pitanja EU, koje je prvobitno bilo zakazano za danas. To ročište je sada odloženo, prema izvoru slovenačke novinske agencije, bez dodatnih detalja o tome kada bi se moglo održati.

Iako su stavovi poslanika neobavezujući, predsednik odbora Franc Breznik zapretio je da će saslušanje odložiti za čak dve nedelje dok ne dobije više detalja o pritisku koji je vlada izvršila na Vesela da se povuče, prenose slovenački mediji.

Tomc je rekla da Franc Breznik jednostavno traži pojašnjenje i dokumentaciju.

"Problem bi se lako mogao rešiti. Dobro je poznato šta vlada treba da uradi: da predoči neophodnu papirologiju. Nema razloga da komitet ne bi ispunio svoju ulogu ako bi dobio odgovarajuće informacije", rekla je ona.

"Vlada za to želi da okrivi opoziciju, ali to apsolutno nije tačno", rekao je poslanik iz stranke bivšeg premijera Janeza Janše, dodajući da opozicija samo sledi demokratske procedure.

Tomc je jasno označila premijera Goloba kao onoga ko je prouzrokovao kašnjenje.

"Kašnjenje je prouzrokovao premijer Robert Golob", rekla je ona, koga je označila kao "najslabijeg premijera u Evropskoj uniji" i onoga koji je pod palicom šefice Komisije Ursule fon der Lajen.

profimedia

 

Tomc je tvrdila da njene kolege iz Evropskog parlamenta nisu vršile pritisak na slovenačku delegaciju ili druge poslanike koji se protive nominaciji.

"Oni razumeju situaciju. Poštuju da Slovenija ima svoje demokratske procedure, gde parlament mora da bude obavešten i da da zeleno svetlo za novog kandidata", rekla je ona.

Ona je pozvala fon der Lajen da poštuje slovenačke demokratske procese, tvrdeći da bi se trenutni ćorsokak mogao rešiti ako bi vlada delovala transparentnije.

"Oni takođe stavljaju fon der Lajen u lošu poziciju jer ona sada ne zna šta da radi", rekla je Tomc.

"Pogodna sam za posao"

"Ove optužbe su se prvi put pojavile kada sam najavila svoju kandidaturu za predsednika Republike Slovenije 2022. godine sa namerom da me diskredituju", odgovorila je Kos na optužbe u pisanoj izjavi "Euronews-u".

"Pre nego što sam postala ambasadorka u Nemačkoj i Švajcarskoj, proveravale su me bezbednosne službe obe zemlje; Dobila sam odobrenje bez ikakvih problema. Ako sam ikada naštetila interesima Slovenije, ne bih mogla da radim u slovenačkoj vladi niti da budem ambasadorka", rekla je ona.

Na sugestiju Tomceve da Kos nedostaje iskustvo za vršenje funkcije, Kos je rekla da je to laž i blaćenje.

"Dve godine sam bila direktor Kancelarije Vlade Republike Slovenije za komunikacije i portparol Vlade; Potpredsednik Privredne komore Slovenije tri godine. U to vreme sam bila i nadzornik gospođe Tomc, koja je izgleda zaboravila ovo. Dobro je se sećam, jer je dobro obavila posao šefa Službe za javne nabavke", rekla je Kos.

profimedia

 

"Tokom mog sedmogodišnjeg mandata kao ambasadora, četiri godine u Nemačkoj i tri godine u Švajcarskoj, bila mi je čast da budem proglašen za ambasadora godine 2016. (od strane Diplomatisches Magazina). Za svoj rad dobila sam i visoku nemačku medalju časti – Veliki krst za zasluge Ordena za zasluge Savezne Republike Nemačke“, rekla je Kos i dodala:

"Obavljala sam funkciju direktora GKTI Slovenija, franšizne kompanije Gustav Kaser Training International u Švajcarskoj, osam godina".

"Primedba gospođe Tomc da sam nominovana samo zato što sam žena, zanemaruje moje veliko znanje, iskustvo i kompetenciju iz 35-godišnje karijere. Da, ja sam žena, ali ono što je najvažnije su uvek stručnost, kompetentnost i sposobnost da značajno doprinesem", kaže ona i nastavlja:

"Pol nije, i nikada ne bi trebalo da bude, primarna kvalifikacija za takve uloge. Njena izjava je takođe u suprotnosti sa jednim od najvažnijih ciljeva EU, a to je promovisanje rodne ravnopravnosti".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa