Politika

Dok EU priprema novu rundu pregovora, Kurti provocira: Da li je dijalog i "klinički" mrtav?

Komentari

Autor: Branislava Gigović Grubić

11/09/2024

-

21:05

Dok EU priprema novu rundu pregovora, Kurti provocira: Da li je dijalog i "klinički" mrtav?
Dok EU priprema novu rundu pregovora, Kurti provocira: Da li je dijalog i "klinički" mrtav? - Copyright Tanjug/STR, Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Iako je specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak u prethodnim danima posetio oba grada kako bi pripremio novu rundu pregovora u Briselu, tenzije i napetost na severu Kosova i Metohije se ne smanjuju. Zbog poslednjih hapšenja na severu Kosova i Metohije, Srbi su protestovali u Kosovskoj Mitrovici, a poznavaoci prilika na Kosovu za Euronews Srbija kažu da je dijalog na aparatima i klinički mrtav. Treba mu, kako kažu, promeniti format i udahnuti život, a dodaju i da je pitanje i da li će se i u kom duhu on i nastaviti do okončanja izbornog procesa na Kosovu.

Naime, samo što je prethodne sedmice napustio Prištinu, Lajčak je obelodanio da putuje u Beograd kao i da je cilj priprema nove runde dijaloga u Briselu. On se u Beogradu sastao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem koji je u obraćanju medijima rekao da će se u naredna 72 sata obratiti javnosti povodom onoga što Srbija zahteva zbog brutalnog napada na srpsko stanovništvo, pre svega na severu KiM.

Predsednik Srbije je naglasio da je Beograd uvek otvoren za dijalog sa Prištinom i da je spreman da ode u Brisel kako bi nastavio dijalog sa Kurtijem.

Tanjug/Sava Radovanović

 

"Ali Srbija nije spremna i neće dozvoliti pogrom i progon svog stanovništva", poručio je Vučić.

Lajčak se tek kasnije tokom dana oglasio i na mreži Iks saopštio da mu je predsednik Srbije na sastanku preneo veliku zabrinutost zbog situacije u kojoj se nalaze Srbi na KiM. 

"Naglasio sam da treba da razgovaramo i pronađemo dogovorena rešena u okviru dijaloga", naveo je Lajčak.

"Zaustavno vreme" i novi život

I dok Lajčak obilazi pregovarače, kosovski premijer Aljbin Kurti je iskoristio priliku da se u danu kada je specijalni predstavnik napustio Beograd, prošeta severnim delom Kosovske Mitrovice u kojem se zaustavio u jednom restoranu. Tom prilikom su zbog remećenja javnog reda i mira (prim.aut. - čitaj duvanja u pištaljku) uhapšeni lider i potpredsednik Srpske demokratije, Aleksandar Arsenijević i Ivan Orlović.

I dok s jedne strane Evropska unija i Lajčak u "zaustavnom vremenu" svog mandata pokušavaju da udahnu nov život u dijalog, kosovski premijer, čini se, za isti još dugo neće biti zainteresovan.

"Dijalog je u jednom momentu prerastao u nešto što nije trebalo da bude - a to je krizni menadžment. Dakle, kao neka vruća linija, kada nastane kriza na terenu, pa onda dijalog. A tome nije trebalo da služi dijalog u Briselu. Trebalo je da služi tome da se postižu najveći sporazumi. Tako da je dijalog klinički mrtav. On je na aparatima. Samo treba da se prestane ta farsa koju izvodi Lajčak da sad pripema te neke nove sastanke. To ne služi ničemu. Jer, ako želi da se bave ovim pitanjem, mora EU da potpuno redefiniše pristup dijalogu. Ovo je dotrajalo, istrošeno i nikakve rezultate više neće dati", poručuje za Euronews Srbija politikolog Ognjen Gogić. 

Smatra i da dijalog više ne može da spreči propadanje odnosa, jer je Kurti, kako je dodao, "radikalan".

Euronews Srbija

Ognjen Gogić

"Jer on recimo i kada dođe Lajčak ili kada idu u Brisel, on pravi šou. Koristi to kao teatar. I onda je čak bolje ne zakazivati sastanak. I onda ko će reći da su ove akcije recimo i bile sada, na primer, ovo sa hapšanjem dečaka i Kurtijev dolazak na sever zapravo odgovor Lajčaku na neki način", dodao je Gogić koji smatra da dijaloga neće biti do okončanja izbornog procesa na KiM.

Slično misli i direktor Instituta za afirmaciju i međuetničke odnose Fatmir Šeholi. On smatra da dijalog između Kosova i Srbije može da ima rezultat tek nakon izbora na Kosovu 9. februara.

"Suludo je očekivati da će bilo šta da se pomakne pre izbora. Kurti nije lud da formira Zajednicu srpskih opština pre izbora, jer zna da bi tako bio politički mrtav", rekao je Šeholi za Euronews Srbija.

Komentarišući to što je Kurti posetio severni deo Kosovske Mitrovice, Šeholi navodi da kosovski premijer time "koristi poslednji adut kako bi pridobio neke glasove Albanaca, tako što svu svoju energiju usmerava ka severu".

"Neverovatno je kako Kurtiju ne smetaju 'ilegalne' institucije Srbije u Gračanici gde funkcionišu i 'ilegalna' opština i 'ilegalni' kosovski okrug i 'ilegalni' Fond PIO, pa ih ne zatvara, ali na severu upravo te institucije je zatvorio. Priznaćete, čudno od Kurtija", kaže Šeholi.

Prema nejgovim rečima, dijalog će biti nastavljen ubrzo, ali kako dodaje, nikakve rezulatet ne očekuje.

"Nakon izbora na Kosovu gde ćemo imati novu vladu Kosova tek tada možemo očekivati sadržajni nastavak dijaloga", ocenjuje Šeholi.

"Kurti smatra da bez dijaloga može postigne više"

Gogić dodaje da je jasno da je Kurti u kampanji, podseća da početkom godine sleduju parlamentarni izbori i "da nema nikakv interes da ide na dijalog i napravi neki dogovor sa Vučićem". 

"Kurti je procenio da te krize koje pravi i te jednostavne mere koje preduzima na severu Kosova, doprinose njemu i njevgovom rejtingu", dodaje Gogić.

"Jer bi to onda bilo dočekano na nož u kosovskoj javnosti. To bi opozicija iskoristila protiv njega. Tako da, jednostavno, ovde se suočavamo sa tom situacijom da EU kao posrednik nema ni štap ni šargarepu, koju može da koriguje i zainteresuje pre svega Prištinu. EU ne može da privoli više Kurtija, odnosno Prištinu, dijalogu, zato što Kurti smatra da bez dijaloga može postigne više", kaže Gogić i dodaje: 

"Ovo što Kurti radi zapravo pokazuje da za njega neke stvari nisu predmet dijaloga više. Da nema uopšte da razgovara sa Beogradu o dinaru, institucijama na severu, pošti... On je to demonstrirao na delu i pre nego što je bio u kampanji. A tek sad to pokazuje. Tako da i ako on ostane na vlasti, verovatno da je dijaloga neće biti ni dalje. Jer on ima samo jedan cilj - a to je da dobije priznanje od strane Srbije".

Kurti: Posete severu radne, nisu usmerene ni protiv koga

Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je da posete opštinama na severu Kosova nisu usmerene ni protiv koga, već da su neophodne da bi se razumele potrebe tamošnjih građana, prenosi Kosovo onlajn Reporteri. 

Kurti je istakao da je juče sa ministrom unutrašnjih poslova Dželjaljom Svečljom i ministrom administracije lokalne samouprave Eljbertom Krasnićijem posetio sela u opštini Leposavić, a zatim i Severnu Mitrovicu.

"Posete državnih zvaničnika ovim opštinama nisu ni protiv koga, one su neophodne da bi se razumele potrebe ovih opština nakon što smo stavili po strani svaku predrasudu. Upravo da bismo odbacili međusobne predrasude, i da bismo razumeli potrebe tamošnjih građana, vršimo ove posete, a to su radne posete“, rekao je Kurti, dodajući da se ulaže tamo gde ulaganja, kako tvrdi, nije bilo dve decenije i da se dodaju usluge koje su nedostajale građanima.

On je dalje rekao da na severu Kosova vlada ne zatvara, već otvara kancelarije koje nude pravne usluge.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija