Politika

Stano: Priština bi učinila dobru uslugu sebi da sluša poruke saveznika

Komentari

Autor: Tanjug

20/08/2024

-

15:37

Stano: Priština bi učinila dobru uslugu sebi da sluša poruke saveznika
Stano: Priština bi učinila dobru uslugu sebi da sluša poruke saveznika - Copyright Prinskrin/Tanjug video

veličina teksta

Aa Aa

Portparol Evropske unije Peter Stano izjavio je da je stav EU u vezi sa glavnim mostom na Ibru u Kosovskoj Mitrovici veoma jasno iznet u proteklih nekoliko dana i nedelja i da nije promenjen, a privremenim institucijama je poručio da ne deluju jednostrano i nekoordinisano, već da slušaju međunarodne partnere i bilo kakve odluke o tome donose u okviru dijaloga.

On je na konferenciji za medije istakao da postoje stalne rasprave o tom pitanju, kontinuirane diskusije, i ponovio stav Evropske unije da treba izbegavati jednostrane, nekoordinisane korake, kao i da bi o tom pitanju trebalo da se razgovara u okviru dijaloga.

"To je stav svih partnera i saveznika Kosova i vlasti u Prištini bi učinile veoma dobru uslugu sebi i svom narodu kada bi slušale i čule poruke partnera i saveznika", rekao je Stano.

Na pitanje albanskog novinara šta bi se desilo ukoliko bi se most otvorio pre novog sastanka, Stano je rekao da EU više voli da ne spekuliše o scenarijima šta ako i da se angažuje sa partnerima i na KiM i u međunarodnoj zajednici kako da se izbegnu bilo kakvi nekoordinisani jednostrani koraci koji bi mogli da imaju negativniji uticaj i posledice, ne samo po pogođene zajednice, već i na admibnistraciju u Prištini.

"Ne postoji datum koji bih sada mogao da saopštim, ali stav EU i svih drugih partnera Evropske unije je vrlo jasan kada je u pitanju kako da se pozabave pitanjem ponovnog otvaranja mosta, a to je da se razgovara sa Prištinom i međunarodnim partnerima", rekao je Stano.

Glavni most na Ibru deli Kosovsku Mitrovicu na južni deo grada, gde žive Albanci, i severni deo, u kojem 95 odsto stanovništva čine Srbi. 

Albanci su više puta preko tog mosta pokušavali da upadnu u severni deo grada gde žive Srbi, zbog čega je dolazilo do sukoba, a most neprekidno čuvaju italijanski karabinjeri iz sastava Kfora.

Vlasti u Prištini najavljuju njegovo otvaranje, čemu se oštro protive EU, OEBS, Euleks, Kfor, SAD, navodeći da ta tema mora da bude deo dijaloga Beograda i Prištine uz posredstvo EU.

Komentari (0)

Srbija