Politika

Najavljuje se nova runda dijaloga uz stare poruke: "Verbalne osude Prištine nemaju smisla ako nema mera"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

09/09/2024

-

20:31

Najavljuje se nova runda dijaloga uz stare poruke: "Verbalne osude Prištine nemaju smisla ako nema mera"
Najavljuje se nova runda dijaloga uz stare poruke: "Verbalne osude Prištine nemaju smisla ako nema mera" - Copyright Tanjug/AP/Fred Sierakowski, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

I dok već 11 dana Srbi sa severa Kosova i Metohije ne mogu na svoja radna mesta jer je kosovska policija ušla u srpske institucije i blokirala njihov rad, tenzije na Kosovu se ne stišavaju ni na jedan dan. Naime, samo što se "zaboravilo" na potencijalno otvaranje mosta na Ibru koji deli Kosovsku Mitrovicu na severni, srpski i južni albanski deo, Srbi broje dane otkako su izbačeni sa svojih radnih mesta.

U svetlu ovih događaja, specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak krenuo je u novu diplomatsku ofanzivu, a nakon što je prošle sedmice boravio u Prištini, sutra će doći u Beograd. I pre nego što je objavljen datum posete, on je rekao da je cilj priprema narednog sastanka u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa dve strane. 

Lajčak je na Fejsbuku, sumirajući prethodnu nedelju, naveo da je, nakon Bledskog strateškog foruma, boravio u Prištini radi pripreme narednog sastanka glavnih pregovarača u Briselu. Dodao je da je sa prvim potpredsednikom vlade privremenih prištinskih institucija Besnikom Bisljimijem razgovarao o nedavnim dešavanjima tokom leta, dnevnom redu narednog sastanka glavnih pregovarača i pristupima za rešavanje nekih aktuelnih pitanja, kao i o narednim koracima ka sprovođenju Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa.

Tanjug/Vladimir Sporčić

Miroslav Lajčak

"Sledeće, uputiću se u Srbiju takođe radi pripeme sledećeg sastanka u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije", poručio je Lajčak.

O Lajčakovoj poseti Srbiji govorio je i premijer Miloš Vučević, koji je rekao da se očekuje dolazak izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine: On je naveo da će se tada čuti konkretnije stvari o postupcima Prištine.

"Lajčak je bio na Bledu na strateškom forumu i posle otišao u Prištinu i dolazi u Beograd. Videćemo kakve će vesti doneti, mislim da nas vrlo brzo čeka i sastanak u Briselu, i da su u pitanju dani kada ćemo čuti mnogo konkretnije stvari oko toga, a nadam se da Kurti neće nastaviti ovaj svoj neodgovorni niz poteza", rekao je Vučević novinarima.

On je rekao da je ostalo Prištini još samo da napadne i okupira škole i obdaništa.

"Još da nam izbaci decu iz škola i obdaništa, i onda je valjda pokazao koliko je silan i moćan. Srbija mora da pojačava svoje diplomatske napore i obaveštavamo sve međunarodne faktore, sa svima smo u dnevnoj komunikaciji. Ukazujemo na sve ono što se dešava, ukazujemo na nepoštovanje svega što je dogovoreno, ukazujemo na kršenje svih sporazuma, svih dogovora, svih međunarodnih standarda i normi po strane albanske vlasti u Prištini, odnosno Albina Kurtija. I na tome ćemo insistirati", porčio je Vučević.

On je istakao da je Kosovo i Metohija naša najteža tema, a da se pritisak na Srbe na Kosovu i Metohiji nastavlja.

Od Lajčaka ništa novo?

Nekadašnji diplomata Zoran Milivojević je, osvrnuvši se na Lajčakovu posetu Prištini, rekao da on u Prištini ništa novo nije ni rekao.

"Ono što smo videli iz Lajčakove posete Prištini, tu nema ničega novog. Znate, ključna stvar su mere. Mi smo čuli i verbalne osude, videli smo da ova politika, bar tako izgleda, baš ne odgovara nekim interesima zapadnih sila, koje imaju ključnu ulogu u pregovorima. Međutim, ako nema mera, teško da možemo imati neki napredak. I iz onoga što se može videti, prištinska strana ne menja stav", rekao je Milivojević za RTS.

Sličnog stava je i politički analitičar iz Prištine Artan Muhadžiri koji je za Kosovo onlajn rekao da će novi sastanak u Briselu biti formalnost kako bi se stvorila slika da se dijalog nastavlja.

"Posebno poslednjih dana došlo je do još većeg razdvajanja pozicija Kosova i Srbije u političkom pogledu, a pitanje mosta na Ibru je dodatno narušilo mogućnost bilo kakvog zbližavanja. Dakle, nema mnogo šanse za pozitivna očekivanja. Ovo može biti samo formalnost koja je u funkciji stvaranja ideje da se dijalog nastavlja, ali što se tiče kvaliteta, što se tiče osnova, ne verujem da će biti bilo kakve značajnije pozitivne promene", izjavio je Muhadžiri.

"Srbija nikad neće odustati od dijaloga"

Milivojević dodaje da prištinska strana smatra da je ovo što rade legitimno, legalno, da je to u funkciji njihovih mandata i "nečega što je u njihovoj nadležnosti". 

"Pokušavaju da se potvrdi kosovska državnost po svaku cenu, od toga se ne odustaje i ponavljam, ukoliko nema mera prema toj politici koja se sprovodi, nećemo imati rezultat, bez obzira na sastanke. Kad je reč o Srbiji, Srbija nikad neće odustati od dijaloga", istakao je Milivojević.

Nekadašnji diplomata smatra da verbalne osude nemaju smisla ako nema mera.

"A mere mogu da sprovedu upravo oni. Dakle, mi imamo tamo Kfor, imamo Euleks, imamo institucije iza kojih stoji Zapad. Dakle, oni imaju mehanizme i mere kojima mogu da deluju i kojima mogu da reaguju. Eto, to je suština cele priče. Ukoliko zaista žele mir i nekakav dijalog, suštinski dijalog, ne sastajanje radi sastajanja, radi forme, onda su neophodne mere", rekao je za RTS Zoran Milivojević.

Profesor ustavnog prava Mazljum Baraljiu smatra da je dosadašnja spoljna politika EU bila neprincipijelna po pitanju dijaloga i normalizacije odnosa.

"Nisu vodili politiku u duhu vrednosti i principa na kojima je osnovana Evropska unija, i u duhu zbližavanja i objedinjavanja njihovih koordinacionih napora u dijalogu za pomirenje i normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije", rekao je Baraljiu za Kosovo onlajn.

Канцеларија за Косово и Метохију

Petar Petković u Briselu

Posetimo, poslednja runda Beograda i Prištine održana je 3. jula u Briselu, a nije bilo nikakvog pomaka i posle višesatnog sastanka, iako su na stolu bile brojne teme. 

Jedna od ključnih bila je i formiranje Zajednice srpskih opština, o čemu, prema rečima direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petra Petkovića, Priština ne želi da razgovara.

Tada su evropski posrednici prvo održali bilateralne sastanke sa srpskom, onda i sa delegacijom iz Prištine, a na kraju je usledio i trojni sastanak.

Petković je nakon sastanka rekao da Priština nije spremna za normalizaciju odnosa, da je Beograd insistirao na ZSO, da se govorilo o nacrtu statuta ZSO i da je Beograd spreman da prihvati evropski predlog iako postoji onaj koji je sastavio Upravljački tim, ali da Priština ne želi da razgovara o formiranju. Istakao je i da je na bilateralnom sastanku bilo reči o pitanju nestalih, o energetici, slobodi kretanja, te je naveo i da je podsetio da srpska roba ne može na teritoriju KiM više od godinu dana.

"Tu smo insistirali ponovo na formiranju zajednice Srpskih opština, jer sve se oko toga vrti, jer je to najvažnije ključno pitanje za opstanak Srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, ali i za proces normalizacije. Razgovarali smo o primeni svih do sada dogovorenih sporazuma, takođe bilo je reči i o energetici, u tom formatu direktnih razgovora, kao i pitanju zvaničnih poseta. Što se tiče zvaničnih poseta, tu je gospodin Bislimi rekao da njega ne interesuje sporazum o zvaničnim posetama i on ne prihvata taj sporazum, iako smo jasno ukazali da je to što meni kao glavnom pregovaraču se 14 puta zabranjuje ulazak na prostor Kosova i Metohije direktno kršenje tog sporazuma", rekao je Petković. 

Glavni prištinski pregovarač Besnik Bisljimi rekao je tada da Beograd jedino interesuje ZSO, da su na neki način stavili do znanja da ne žele da ispune sve odredbe o putu ka normalizaciji. On je naveo i da je trebalo o tome da bude reči, ali da se insistiralo na ZSO.

"Jedina stavka na dnevnom redu u kojoj je trebalo da bude napretka je bila diskusija o finalizaciji plana redosleda koraka. Sa srpske strane je od početka bilo jasno da će oni implementirati samo delove osnovnog sporazuma, koje su u harmoniji sa njihovim crvenim linijama. Mi nikada nismo videli te crvene linije, ali ono što je za nas važno je da imamo sporazum i da on mora da bude ispunjen u celosti. Zbog te pozicije Srbije Petković nije bio zainteresovan da diskutuje o planu redosleda koraka. On je bio zainteresovan samo za jedan deo tog plana, a to je statut Zajednice srpskih opština", kaže Bisljimi.

Od poslednje runde dijaloga, uzavrela je situacija na Kosovu i Metohiji, a posebno nakon najave da će most na Ibru biti otvoren za saobraćaj. Poslednja u nizu tenzija je i blokada srpskih institucija na severu

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija