Politika

Tenzije na severu Kosova i Metohije: "Represija nad Srbima zarad prikupljanja političkih poena pred izbore"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

03/09/2024

-

21:00

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Od toga da će most biti otvoren do kraja avgusta i da je sve spremno, preko svakodnevne šetnje "ministara" tzv. Kosova preko Ibra sa juga na sever, do blage izjave posle posete šefa Američke centralne obaveštajne agencije.

"Na svim ovim sastancima naravno razgovara se o pitanju otvaranja centralnog mosta preko reke Ibar u Mitrovici, za šta imamo sve potrebne konsultacije, ali i domaći zadatak, kao što je bavljenje preliminarnim nacrtom o fizičkoj stabilnosti mosta", naveo je Aljbin Kurti.

Fizička stabilnost mosta nije sporna, ali jeste destabilizacija situacije. Na to su upozoravali Srbi sa Kosova i Metohije, Beograd, ali i zemlje Kvinte, Evropska unija, NATO.

Kurti je ipak prestao da pominje njegovo otvaranje tek posle odlaska iz Prištine Vilijama Burnsa.

"Na takvim sastancima se priča mimo očiju javnosti i verovatno su rečene neke stvari koje mi ne možemo da čujemo. Ono što možemo da znamo jeste da se taj neki diskurs koji dolazi iz SAD prema Aljbinu Kurtiju drastično zaoštrio u zadnje vreme. I ta neka logička prepostavka da ako se na taj način priča u javnosti, možemo samo da zamislimo šta se priča iza zatvorenih vrata", rekao je Miodrag Marinković iz NVO "Casa".

Možda se iza zatvorenih vrata mnogo oštrije pričalo nego što je izjava američkog ambasadora u Prištini, Džefrija Hovinjera, da "njegova zemlja ima problem sa aktuelnom vladom", ili nemačkog, Jornea Rodea, da "koordinacija poteza nije isto što i obaveštenje o njima".

Bilo kako bilo, Aljbin Kurti je, čini se, trenutno zanemario otvaranje mosta.

"Tako da zna otprilike gde je crvena linija, zna da se most ne može otvoriti jednostrano, a dok je god mogao da gura jednostrane poteze, gurao ih je i na terenu je, ispostavilo se, da je na terenu dobio mnogo toga", kaže Ljeart Hodža, glavni i odgovorni urednik TV A1.

"Znajući neke obrasce ponašanja vlade u Prištini, posebno Aljbina Kurtija, koji jako tvrdoglavo insistira na nekim jednostranim potezima, ja mislim da on sad traži način kako da ubedi međunarodnu zajednicu, da ona u saradnji sa njim otvori taj most. Ono što jeste ohrabljujuće, jeste jedan čvrsti stav, pre svega KFOR-a, i međunarodne zajednice, da se to pitanje reši u dijalogu sa srpskom zajednicom", dodao je Marinković.

Jedna od tačaka sporazuma o otvaranju glavnog Ibarskog mosta, postignutog između Beograda i Prištine 2015. godine uz posredovanje Europske unije, jeste postavljanje patrole KFOR-a na njemu. Trenutno KFOR, osim redovne patrole, tu izvodi rutinsku vežbu.

Malo džipova, pa malo oklopnih vozila, pa malo kordoni vojnika.

Ima li to veze sa posetom šefa Američke centralne obaveštene agencije? Ili je to opomena i Srbima i Kurtiju da oni ne odlučuju o datumu otvaranja mosta, ili samo kompenzacija za nasilno zauzimanje srpskih institucija, trenutno su pitanja bez odgovora.

Euronews

O najnovijoj situaciji na severu Kosova i Metohije, o eventualnom otvaranju mosta, ali i o zauzimanju srpskih institucija za Euronews Srbija je govorio ekspert za bezbednost iz Kosovske Mitrovice, Srđan Simonović.

Simonović: Na severu traju predizborne radnje, što veća represija prema Srbima, to više poena

Utisak je da se situacija promenila nakon posete Vilijama Burnsa Prištini, odnosno posle dolaska šefa CIA, a Simonović kaže da šef CIA ne dolazi "samo tako" u posetu zemljama koje imaju taj tip problema sa kojim se suočavaju Srbi na Kosovu i Metohiji trenutno.

"Ono što se da zaključiti jeste da takva politička figura kao što je gospodin Burns, šef američke Centralne obaveštajne agencije, ne dolazi samo tako u posetu zemljama koje imaju ovakve tipove problema s kojima se mi suočavamo sada"; rekao je Simonović i nastavio:

"A što se konkretno tiče situacije, ja to posmatram u svetlu dolazećih izbora koji se očekuju za februar, parlamentarnih i gde gospodin premijer, ali i čitava vlast u Prištini ubira neverovatno visoke poene represijom prema Srbima, znači što više represije prema srpskoj zajednici, to je veća podrška u albanskom glasačkom telu", kaže on.

Simonović posebno ističe trenutak u kome se situacija zaoštrava.

"Jednostavno ja ne mogu da se otmem utisku da se ovo sa privremenim organom dešava neposredno posle posete gospodina Burnsa", rekao je on i dodao:

"Mi ne znamo cilj te posete, pa ako je to bilo da se ograniči neka represija, u stvari ova velika represija, koju vlast u Prištini sprovodi ovde, onda bojim se da ona nije urodila plodom".

Po pitanju otvaranja mosta na Ibru Simonović ističe da je u pitanju jedan "šou" za albansku populaciju na Kosovu i Metohiji, koja se priprema za izbore.

"A sa druge strane priče o otvaranju mosta. Mi smo sinoć imali jedan događaj, odnosno jedan šou, emisiju koju je prenosila jedna od kosovskih televizija i koja je trajala četiri sata i koja se održavala neposredno na trgu Braće Milića kod mosta. Mislim da se most koristi u dnevno-političke svrhe, mislim da se i on takođe koristi za podizanje rejtinga u glasačkom telu kosovskih Albanaca", zaključuje on.

Celu izjavu Srđana Simonovića pogledajte u video prilogu iznad.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija