Politika

Da li je Srbija povukla pismo sa "crvenim namerama"?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

10/09/2024

-

13:23

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Tokom boravka u Prištini, secijalni predsavnik EU za dijalog beograda i Prištine, Miroslav Lajčak saopštio je da je Beograd povukao pismo koje je tadašnja premijerka Ana Brnabić uputila evropskim zvaničnicima u Briselu, u decembru prošle godine. U tom pismu se izražavaju rezerve Srbije prema nekim od obaveza propisanim Ohridskim sporazumom i podvlače crvene linije za Beograd.

Naime, u pismu je između ostalog navedeno da bilo koji sporazum o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine ne može u sebi sadržati ni de facto, ni de jure priznanje Kosova, niti podržavanje njegovog članstva u Ujedinjenim nacijama i organizacijama sistema UN. 

Dokument je predat na dan samita Evropskoj službi za spoljno delovanje (EEAS) na čijem je čelu je bio šef evropske diplomatije Žozep Bofrelj, koji je sa Lajčakom posredovao u dilaogu u Beograda i Prištine.

O ovom pismu i njegovom povlačenju za Euronews Srbija govorio je predsednik Upravnog odbora Foruma za etničke odnose Dušan Janjić. On je rekao da ne očekuje novine od sastanka Vučića i Lajčaka, jer se još uvek ne pokazuje veća doza ozbiljnosti u primeni briselskog sporazuma, imajući u vidu, kako ističe, da se od 2017. godine ni 10 odsto nije odradilo na putu ka normalizaciji odnosa dve strane. Dodaje i da nije jasno da li je pismo, upućeno Briselu, povučeno, jer još uvek nema reakcija sa srpske strane.

"Ako ostavimo moral po strani, amoralno ocenjujući, to znači da je politički jedino na narodu u Srbiji da odluče šta će da rade sa onima koji su pričali da ima crvenih linija. Nema ih. Drugo, besmisleno je bilo ovo pismo koje je pročitao. To je poslato direktoru direkcije, znači činovniku, pa je bilo 'prihvatamo sve, osim to i to', na kraju je i to 'osim' povučeno. I danas nije jasno. Kad se nađu idući put, evo već sada, ministarka spoljnih poslova Kosova kaže mi ne znamo, je l to delimično povukla pismo ili potpuno. Sada će da se nastavi ta priča, umesto da razgovaramo o onome što jesu efekti", rekao je on gostujući na Euronews Srbija.

Rekao je da je pismo povučeno još u junu, te podsetio da je to period kada Lajčak je dolazio češće u posetu Beogradu.

"To je period izuzetne dramatizacije na samom Kosovu i stvaranja jednog vrlo lošeg raspoloženja kod Srba, uverenja da Srbi sve gube. Nemerljivo štetne posledice takvog ponašanja.... Dakle, ovo su jedni od najgorih mogućih pregovora. Govorimo o facilitatoru. Ovo je jedan krah pregovaračke tehnologije i to bi se nazvalo prljavi posao", rekao je Janjić.

Više o ovoj temu pogledajte u videu iznad teksta.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija