Biznis vesti

Ko je na spisku najvećih dužnika za struju: "Moguće je napraviti reprogram, ali..."

Komentari

Autor: Euronews Srbija

02/09/2024

-

18:06

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Elektroprivreda Srbije objavila je spisak najvećih dužnika za struju. Na prvom mestu je železara Smederevo sa dugom od preko 4,6 milijardi dinara, s tim što železara, od kada ju je preuzeo novi vlasnik, svoje obaveze redovno izmiruje, a ovo predstavlja stari dug.

Druga je infrastruktura Železnica Srbije, koja je duguje više od 2,9 milijardi.

Sledi je Kragujevačka energetika sa preko 2,3 milijarde duga, zatim Resavica sa preko dve milijarde.

I na petom mestu je Gradska uprava grada Beograda, koja je Elektroprivredi Srbije dužna 1,25 milijardi dinara, i čiji se dug od početka ove godine konstantno uvećava. 

Da je spisak dužnika situacija koja se ponavlja već godinama smatra Aleksandar Milošević iz Business Info Group. 

On za Euronews Srbija kaže da je zajednička nit spiska dužnika to da je reč o državnim preduzećima i državnim institucijama.   

"Nemate privatno preduzeće, privatnu veliku fabriku koja duguje toliko EPS-u. Nemate, zato što bi bila isključena, u slučaju državnih organa, očigledno može da se ne plaća", naveo je Milošević. 

profimedia

 

Prvi put su na spisku i gradske uprave Beograda, koji je na petom mestu i Novog Pazara, koji je na 14. mestu.

Povodom duga uprave grada Beograda koji raste od početka godine, Milošević je rekao da je to moguće zbog toga što im se to toleriše, ali da ono što je mnogo opasnije ili značajnije, to je ta poruka koju gradske vlasti i državni organi zapravo šalju građanima Srbije i privredi i svim ostalima, a to je da "mi ne moramo da plaćemo".

"Moguće napraviti reprogram"

Ako dužnici ne mogu da plate struju, Milošević je naveo da je moguće napraviti reprogram.

"Mi smo imali situacije kada su velika druga državna preduzeća imala dugove koje se mere desetinama miliona, pa su napravili reprogram i ako se taj reprogram poštuje, onda nema nikakvog problema. Dakle, to se na kraju plati. Ali je očigledno da ljudi smatraju da nema potrebe to da rade", dodao je sagovornik Euronews Srbija.

Upitan šta je sa velikim preduzećima koja su pod stečanjem, a koja duguju veliki iznos, Milošević kaže da je to nasleđena situacija.

"Tu nema lakog rešenja, što je možda eufemizam za to - nikada neće biti plaćeno. Dakle, kada je preduzeće u stečaju, imamo železaru Smederevo, a to nije kineska železara, to je staro preduzeće, njihovi dugovi će verovatno ostati neizmireni. Oni se izmiruju u okviru stečajnog postupka i stečajne mase, gde imate hiljadu drugih poverilaca i onda pitanje je koliki deo toga će, recimo, EPS uopšte ikada moći da naplati", naveo je Milošević.

Koje su posledice po poslovanje EPS-a?

U slučaju železare Smederevo dug je 4,6 milijardi dinara ili oko 40 miliona evra, kaže Milošević i dodaje da je to dug samo jednog preduzeća. 

"Već smo negde na 100 miliona evra, samo na ovih pet najvećih dužnika. Ne zaboravimo da postoje i drugi dužnici", rekao je Milošević.

Na pitanje šta to znači za poslovanje EPS-a, Milošević navodi da to znači veliki problem.

EPS je, dodaje, do povećanja cene struje pravio često gubitke, nije mogao da posluje profitabilno, a onda je "ukopao" sam sebe i više nego iko drugi i celu Srbiju sa ogromnom havarijom koja je uništila naš elektroenergetski sistem.

"Sve se to i dalje plaća, pa i država je morala da im plaća, svi mi građani iz porezi, i na sve to onda dođe još i ovo što im veliki dužnici ne vraćaju pare", rekao je Milošević.

Ne samo da nisu dobro upravljali svojim preduzećem i da su napravili ogromnu štetu, nego još, kaćže Milošević, moraju da tolerišu i velike državne sisteme koji im ne plaćaju struju.

 

Komentari (0)

Biznis