Biznis vesti

Komnenić: Zamenom brojila građani dobijaju tačno merenje struje i mogućnost da upravljaju potrošnjom

Komentari

Autor: RTS

25/07/2024

-

11:04

Komnenić: Zamenom brojila građani dobijaju tačno merenje struje i mogućnost da upravljaju potrošnjom
Biljana Komnenić - Copyright Tanjug/MRE/DANILO MIJATOVIĆ

veličina teksta

Aa Aa

Novoimenovana direktorka "Elektrodistribucije Srbije" Biljana Komnenić rekla je za RTS da je u toku zamena starih brojila pametnim mernim uređajima.

Kaže da je do sada zamenjeno 360.000 brojila, a plan je da se zameni 520.000.

Zamenom brojila biće povećana tačnost merenja, a građani će moći da upravljaju potrošnjom, istakla je Komnenić.

"Do sada je zamenjeno 360.000 brojila, a plan je da se zameni 520.000. Nastavljamo zamenu, bitna je i za građane i za Elektrodistribuciju. Elektrodistribucija novim brojilima povećati tačnost merenja, a građani će moći preko aplikacije da vide koliko su potrošili i da dalje upravljaju potrošnjom", kaže Komnenić.

Napomenula je da su ekipe na terenu, da su angažovani i izvođači i da je procedura da se obavesti upravnik zgrade, kao i građani dok su radovi u toku.

Prošlog septembra Vlada je odobrila priključenje i domaćinstva koja žive u nelegalnim objektima, a ima zahteva i drugih potrošača.

"Primili smo 25.000 zahteva za priključenje nelegalnih objekata i 30.000 redovnih. Kod nelegalnih objekata priključenje ne ide kao je planirano, nismo predvideli da će ti objekti biti na tim mestim, nije predviđena infrastruktura, ali nalazimo rešenja. Neki ilegalni objekti nalaze se čak i u naciolanim parkovima", kaže Komnenić.

Stabilizovano snabdevanje u Vrnjačkoj Banji i Trsteniku

Komnenić je rekla da je situacija normalizovana posle nevremena i nestanka struje u Vrnjačkoj Banji i Trsteniku, i da je sada napajanje stabilno. 

Počeo je veliki posao na sređivanju niskonaponske mreže to je važno kako bi se izbegli kvarovi. Uvek nastaje problem kada padne sneg u ivanjičkom, požeškom, zlatiborskom karju, ali sve čeće i oluje u letnjem periodu naprave probleme.

Komnenić je rekla da je do 1. maja urađena rekonstrukcija niskonaponske mreže, menjani su stubovi i dodala da je bilo mnogo prekida zbog atmosterskih prilika.

Preduzeće "Elektrodistribucija Srbije", nastalo je izdvajanjem iz EPS-a 2021. godine. Od tada posluje samostalno.  Na niskonaposkoj mreži imaju priključenih 3,7 miliona potrošača, a više od 90 posto su domaćinstva.

 

 

 

 

Komentari (0)

Biznis