Biznis vesti

Srbija i Belorusija postigle dogovor o telekomunikaciji i poštanskom saobraćaju

Komentari

Autor: Tanjug

30/08/2024

-

14:45

Srbija i Belorusija postigle dogovor o telekomunikaciji i poštanskom saobraćaju
Srbija i Belorusija postigle dogovor o telekomunikaciji i poštanskom saobraćaju - Copyright Tanjug/MIT

veličina teksta

Aa Aa

Ministarstvo informisanja i telekomunikacija Srbije saopštilo je danas da se dogovorilo sa Ministarstvom komunikacije i informatizacije Belorusije o unapređenju saradnje u oblasti telekomunikacija, razmeni iskustava u oblasti poštanskog saobraćaja i daljem osnaživanju saradnje dve zemlje u ovim sektorima. 

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva, poseta je realizovana 28. i 29. avgusta na poziv beloruske strane.

Delegacija srpskog ministarstva predvođena ministrom Dejanom Ristićem razgovarala je sa beloruskom delegacijom na čelu sa ministrom Konstantinom Konstantinovičem Šuljganom, i o tome da postoji prostor i obostrana spremnost za dalje unapređenje i osnaživanje saradnje dve prijateljske zemlje u široj oblasti telekomunikacija, kao i mogućnost za zajednički nastup na trećim tržištima.

U delegaciji Belorusije bili su i zamenik ministra Pavel Nikolaevič Tkač, pomoćnik ministra Natalija Anatovljeva Aleškevič, generalni direktor "Beltelekoma" Aleksej Aleksandrovič Ivaškin, generalni direktor "Belpočta" Svetlana Viktorovna Jurkevič, rektor "Beloruske državne akademije komunikacije" Andrej Olegovič  Zenevič i drugi.

Beloruska strana izrazila je interesovanje JP "Beltelekom" za uspostavljanje saradnje sa "Telekom Srbija"AD. 

Delegacija Ministarstva je obišla industrijski park "Veliki kamen" i tom prilikom se upoznala sa radom vodećih beloruskih telekomunikacionih kompanija. 

Delegacija Ministarstva informisanja i telekomunikacija obišla je glavni preradni centar "Belpočte" i u pratnji generalne direktorke gđe Svetlane Viktorovne Jurkevič detaljnije se upoznala sa radom ovog javnog preduzeća. 

Tom prilikom, dogovoreno je potpisivanje memoranduma o saradnji JP "Pošta Srbije" i JP "Belpočta" kojim će dodatno biti unapređena dve prijateljske zemlje u oblasti poštanskog saobraćaja. 

Delegacija je posetila i Park visokih tehnologija i sastala se sa njegovim rukovodstvom, sa kojim je dogovoreno jačanje saradnje u oblasti telekomunikacija i razmatrane mogućnosti za realizaciju zajedničkih projekata. 

Poseta je završena susretom sa mitropolitom minskim i zaslavskim G.G. Venijaminom, patrijaraškim egzarhom Ruske pravoslavne crkve u Belorusiji. 

Ministar Ristić izrazio je posebnu zahvalnost mitropolitu na blagoslovu da se u beloruskoj prestonici Minsku izgradi crkva posvećena Svetom Savi I Srpskom. 

Delegacija je obišla i Državni muzej istorije Velikog otadžbinskog rata i detaljnije  se upoznala sa tokom i posledicama Drugog svetskog rata na beloruskoj teritoriji. 

Takođe, članovi delegacije Ministarstva obišli su i Narodnu biblioteku Belorusije i direktoru ove ustanove kulture Vadimu Franceviču Giginu uručili veći broj knjiga na srpskom jeziku sa ciljem obogaćivanja fonda Serbike u okviru beloruske Narodne biblioteke. 

Pored toga, na poziv domaćina, ministar Ristić je položio venac na Spomenik pobede koji čuva uspomenu na heroje stradale u Drugom svetskom ratu.

Obe strane ocenile su ovu posetu veoma sadržajnom i uspešnom, te konstatovale da je njenim sadržajem i postignutim dogovorima dat snažan impuls unapređenju saradnje dve prijateljske zemlje u oblasti telekomunikacija i poštanskog saobraćaja.
 

Komentari (0)

Biznis