Biznis vesti

Nemačka softverska firma SAP postala najvrednija u Evropi

Komentari

Autor: Tanjug

16/10/2024

-

15:07

Nemačka softverska firma SAP postala najvrednija u Evropi
Nemačka softverska firma SAP postala najvrednija u Evropi - Copyright AP Photo/Daniel Roland,File

veličina teksta

Aa Aa

Nemačka softverska firma SAP je danas postala najvrednija tehnološka kompanija Evrope nakon što je holandski proizvođač mašina za čipove ASML izgubio više od 60 miliona evra tržišne vrednosti zbog smanjenih izgleda prihoda od prodaje u 2025.  

Akcije firme SAP porasle su za 52 odsto ove godine pošto je kompanija sa sedištem u Valdorfu imala koristi od naglog rasta prihoda od računarstva u oblaku i veće potražnje za aplikacijama koje koriste veštačku inteligenciju (AI).

Vrednost jedne akcije firme SAP na Frankfurtskoj berzi je u 10.34 sati iznosila 212,15 evra, što znači da je njena tržišna vrednost u tom trenutku iznosila 261 milijardu evra, prenosi Blumberg.

Nasuprot tome, vrednost akcija kompanije ASML je juče pala za 16 odsto i danas se ukupna tržišna vrednost firme na berzi Euronekst Amsterdam procenjuje na 258,89 milijardi evra.

"Firme Intel, TSMC i Samsung povlače narudžbine od firme ASML jer su shvatile da imaju dovoljno kapaciteta", izjavio je potpredsednik analitičarske firme Teh insajts, Den Hačison.

Kompanija ASML takoreći ima monopol nad mašinama koje koriste tehnologiju ekstemne ultraljubičaste litografije (EUV) i neophodne su za proizvodnju najmodernijih čipova, prenosi Rojters.

Komentari (0)

Biznis