Biznis vesti

Švajcarski javni servis: U Gani deca rade na proizvodnji kakaa za kompaniju Lindt

Komentari

Autor: Tanjug

25/01/2024

-

15:20

Švajcarski javni servis: U Gani deca rade na proizvodnji kakaa za kompaniju Lindt
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Deca u Gani rade na proizvodnji kakaa za švajcarskog proizvođača čokolade "Lindt", pokazuje istraživanje švajcarskog javnog servisa SRF.

Kompanija "Lindt & Sprüngli", sa sedištem u Kihbergu, u Cirihu, razvila je "održivi program" za proizvodnju kakaa, koji ima za cilj smanjenje rizika od dečijeg rada.

Međutim, realnost na terenu je daleko od savršene, pošto veliki broj dece radi u fabrici švajcarske kompanije u Gani.

Kako navodi SRF, primera radi, u selu Mfenibu, šestogodišnji Kenedi i njegov osmogodišnji brat Ebenezer sakupljali su i nosili mahune kakaa.

"Moram da se oslonim na decu", rekla je njihova baka Lusi Ajubi, dodavši da je u dugovima.

Iz kompanije su naveli da je "veoma teško uticati na faktore koji dovode do dečijeg rada".

Prema njihovim rečima, "borba protiv dečijeg rada zahteva napore od strane vlada, nevladinih organizacija, kompanija, lokalnih institucija, škola i poljoprivrednika".

Švajcarska kompanija nabavlja kakao od oko 80.000 farmera u Gani, zbog čega je jedan od glavnih kupaca kakaa u toj zemlji.

Pre nekoliko godina, kompanija je uvela mere za sprečavanje dečijeg rada, koje uključuju nenajavljene inspekcije.

U 2021. godini, tokom skoro 8.500 iznenadnih inspekcija, kompanija je otkrila 87 maloletnih radnika.

Novinar iz Gane Kveti Nartej smatra da je broj slučajeva koje je Lindt prijavio "smešan", dodavši da je "monitoring koji sprovode kompanije za proizvodnju čokolade nedovoljan".

Neki proizvođači čokolade, međutim, prijavljuju mnogo veću učestalost dečijeg rada.

U svom najnovijem izveštaju, švajcarski čokoladni gigant "Barry Callebaut", najveći svetski proizvođač proizvoda od kakaa, zabeležio je 53.839 dece koja rade za otprilike 250.000 farmera u zapadnoj Africi.

Iz Lindt-a su naveli da se "metode koje se koriste za identifikaciju dečijeg rada razlikuju među proizvođačima čokolade" i dodali da "stalno pokušavaju da poboljšaju sistem identifikacije".

Komentari (0)

Biznis