Fokus

Diplomatski poker u senci oružanih sukoba: Može li kriza na Bliskom istoku da se reši pregovorima?

Komentari

Autor: Reuters, BBC, NYT, WP

26/09/2024

-

17:31

Diplomatski poker u senci oružanih sukoba: Može li kriza na Bliskom istoku da se reši pregovorima?
Diplomatski poker u senci oružanih sukoba: Može li kriza na Bliskom istoku da se reši pregovorima? - Copyright AP Photo/Hussein Mall

veličina teksta

Aa Aa

Diplomatska maratonska aktivnost se odvija u više svetskih centara kako bi došlo do deeskalacije na Bliskom istoku, uprkos tome što je Benjamin Netanjahu najavio da neće biti prekida vatre i poručio vojsci da se bori "punom snagom" protiv Hezbolaha.

Izvori Rojtersa su izjavili da su SAD započele diplomatske napore da zaustave borbe kako u Gazi, tako i u Libanu, te da su predlozi oblikovani na Generalnoj skupštini UN-a u Njujorku. Trojica izraelskih zvaničnika su izjavila za Reuters da, iako su SAD i Francuska radile na predlozima za prekid vatre, nije postignut značajan napredak.

Sporazum bi uključivao oslobađanje talaca od strane Hamasa, navode izvori.

Međutim, izraelski političari i stanovnici severnog Izraela osudili su američko-francuski predlog o prekidu vatre između Izraela i militantne grupe Hezbolah. Predsednik Regionalnog saveta Metule David Azulai naglasio je da bi takav prekid vatre doveo do ponavljanja 7. oktobra, kada je počeo rat između Izraela i Hamasa, za šta će, prema njegovim rečima, biti odgovorna vlada, prenosi Jerusalem post. Azulai je objasnio da su prošli dani pokazali za šta je Hezbolah sposoban i da vlada premijera Benjamina Netanjahua mora da ukloni pretnju kako bi bio izbegnut još jedan 7. oktobar.

Komplikovani pregovori

Predsednik SAD Džo Bajden izjavio je da "potpuni rat može biti moguć, ali da još uvek postoji šansa da se dođe do rešenja koje radikalno može promeniti ceo region".

Istovremeno, portparolka Pentagona Sabrija Sing je brzo pojasnila da SAD ne pružaju nikakvu podršku Izraelu u pogledu obaveštajnih podataka u vezi sa operacijom koja se odvija u Libanu.

Ministar spoljnih poslova SAD Entoni Blinken rekao je da Vašington i njegovi saveznici neumorno rade kako bi se izbegao totalni rat između Izraela i Hezbolaha, libanske organizacije koja je najavila da se neće povući dok se rat u Gazi ne završi.

Izvori Rojtersa iz Libana i Izraela izjavili su za Reuters da Vašington predvodi novu diplomatsku inicijativu koja prvi put obuhvata oba sukoba - u Gazi i u Libanu.

AP Photo/Mohammed Zaatari

 

U isto vreme, sa govornice UN-a, francuski predsednik Emanuel Makron je poručio da "Izrael ima pravo da brani svoju teritoriju, ali da rat u Gazi traje već predugo". On je naglasio da su "mnogi civili poginuli bez ikakvog razloga". Zatražio je od Izraela deeskalaciju u Libanu i od Hezbolaha da prekinu paljbu prema Izraelu.

S druge strane, predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan je rekao premijeru Libana Nadžibu Mikatiju da međunarodna zajednica hitno mora primeniti rešenje kako bi se zaustavila agresija Izraela, dodajući da izražava svoju podršku Libanu.

"Predsednik Erdogan je izjavio da Izrael ignoriše osnovna ljudska prava, sprovodeći genocid pred očima sveta, naglašavajući da je zaustavljanje toga i humanitarne krize koja je proizašla iz napada humanitarna obaveza", navedeno je u saopštenju njegovog kabineta.

Na "crvenoj" tački fronta

U međuvremenu, Izrael je proširio svoje vazdušne napade na Liban i oborio projektil Hezbolaha koji je imao za cilj sedište Mosada blizu Tel Aviva.

U video-poruci, sa jasnim konotacijama, vođa izraelske vojske Herci Halevi, prikazan je među pripadnicima specijalnih snaga kako najavljuje i kopnenu ofanzivu.

"Čujte aviona iznad svojih glava, udaramo ih ceo dan. Ovo se radi kako bismo pripremili teren za vaš mogući ulazak, ali i da nastavimo da slabimo snage Hezbolaha"

profimedia

 

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu ponovio je svoj zavet da će desetine hiljada Izraelaca koji su evakuisani iz svojih domova u severnim pograničnim područjima biti vraćeni kućama, i izjavio da Hezbolah trpi jače udarce nego što to može da zamisli.

"Udarili smo na Hezbolah na načine koji se ne mogu zamisliti - radimo to punom snagom, ali i pametno", rekao je on.

Tanjug/AP/Alex Brandon

 

"Ne mogu da ulazim u detalje svega onoga što radimo, ali mogu da vam kažem jednu stvar: odlučni smo da bezbedno vratimo naše stanovnike na sever u njihove domove", rekao je on u kratkoj snimljenoj poruci. On je takođe poručio da do prekida vatre neće doći i rekao da njegova vojska nastavlja borbe "punom snagom".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet