Fokus

Liban nikad bliže ratu, Dautović: Samo jednom čoveku nije u interesu da dođe do mira na Bliskom istoku

Komentari

Autor: Euronews Srbija

20/09/2024

-

21:11

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

U pola 4 posle podne u utorak pripadnici Hezbolaha širom Libana pogledali su svoje pejdžere - dobili su poruku, a zatim su se simultano čule manje eksplozije. Poginulo je 13 osoba, a gotovo 3.000 hiljade je povređeno. Dok se libanska javnost oporavljala od šoka, a svetska spekulisala ko je odgovoran, već u sredu, u približno isto vreme eksplodirali su voki-tokiji kada se i povećao broj žrtava. Lider ove oružane grupe je na početku rata u Gazi zabranio upotrebu mobilnih telefona jer ih Izrael lako hakuje. Ono što akciju čini neverovatnom jeste da je u uređaje neko fizički smestio eksploziv.

Mirko Dautović, analitičar međunarodnih odnosa u emisiji Euronews svet kaže da je, taktički gledano, u pitanju izvanredno obavljena operacija.

"Naneta je ogromna šteta Hezbolahu, iako je bilo mnogo povređenih civila, ali kao što znamo od ranije i prema onome što se dešava u Gazi, Izraelu to nije preterano bitno. Mene je najviše začudilo šta će biti dalje jer ovakav napad neće naneti trajnu štetu Hezbolahu, ali je odlično izabran trenutak - kada je Hezbolah na podu, za kopneni napad koji je insinuiran od strane Izraela. Ali, on nije usledio. Drugi talas eksplozija i napad avionima nisu toliko impresivni kao što bih očekivao. Dakle, deluje mi kao izvanredan uspeh taktički gledano, ali ne vidim stratešku poentu ovog napada", rekao je Dautović.

Hezbolah je proveravao uređaje ali je, kako prenose mediji, eksploziv bio specifično upakovan i težak za detektovanje. Međutim, mnogi strani mediji prenose da je Mosad detonirao pejdžere jer je neko u Hezbolahu posumnjao i upozorio komandu da postoji nešto sumnjivo u njima.

"Danas sam čitao u libanskim glavnim novinama da je to tačno, ali Hezbolah je istog dana otvorio uređaje, proverio ih i krenuo da ih deli dalje. Dakle, nisu primetili eksploziv koliko je bio dobro sakriven. Ako je to bio motiv Izraela, onda nije bio dobar", nastavlja Dautović.

"Retroaktivno ćemo shvatiti da je rat počeo pre nekoliko meseci"

Euronews Srbija

Posle dva dana od eksplozija pejdžera i voki-tokija konačno se oglasio lider Hezbolaha Hasan Nasralah, dok su nad Libanom nisko leteli izraelski avioni. Optužio je Izrael za napad, ali priznao da je to veliki udarac za ovu grupaciju.

"Još jedan prilično napuhan govor sa mnogim pretnjama, ali ničim konkretnim, vrlo dug govor. Te pretnje su bile toliko neodređene, nejasne... Međutim, poentirao je sa time šta najviše boli Benjamina Netanjahua. Još od 7. oktobra izraelski građani sa severa zemlje su morali biti evakuisani, oni još nisu vraćeni kućama nego su na teretu države u drugim delovima zemlje. To je ono što je jedan od bitnih pritisaka na Netanjahua - da vrati te ljude nazad, što je nemoguće dok traju sukobi u pograničnom delu, i da se oslobode taoci, što je takođe nemoguće zbog sukoba u Gazi", kaže Dautović.

U međuvremenu, iz Izraela stižu komentari da je vreme da se težište sukoba prense na sever zemlje. Minsitar odbrane Joav Galant je objavio početak nove faze rata. Dautović pak, ističe da ćemo "retrospektivno shvatiti da je rat počeo još pre nekoliko meseci".

"Ako Hezbolah bude odgovorio, pružiće izgovor Netanjahuu da krene u punu vojnu akciju. Ako ne odgovori, pružiće opet izgovor Izraelu da nastavi da im ubija komandante, izvodi vazdušne napade i sve dosadašnje akcije. Na Hezbolahu je da proceni gde gubi više - na svojoj reputaciji ili kada su žrtve u pitanju"

Tanjug/Ap/ABilal Hussein

 

S druge strane, Dautović ističe da je Hamas daleko od svog kraja zbog čega Izrael treba dobro da razmisli u slučaju otvaranja drugog fronta.

"Hamas se bori, povremeno lansiraju projektile kućne radinosti - to su leteći bojleri. U poslednje vreme nijedan nije pao na teritoriju Izraela, sve ih je presrela Gvozdena kupola. Ono što je sigurno jeste da su regrutovali hiljade i hiljade unesrećenih ljudi ratom u Gazi", kaže on.

S druge strane, stanovnici Libana, godinama izloženi teškoj ekonomskoj situaciji prouzrokovanoj, između ostalog, čestim sukobima Izraela i Hezbolaha, strepe od dana koji slede.

"Izrael može da otvori i drugi front (ka Libanu), ali žrtve bi bile ogromne. Tu je Hezbolah prilično ušančen, dok je Izrael vrlo osetljiv na velike gubitke - čak i 100 vojnika im je veliki udarac. Za Hezbolah, zbog njihove ideologije, to nije tako. Podnose i veći broj žrtava bez da im opada podrška"

"Samo jednom čoveku nije u interesu"

Amerika je potvrdila da Izrael stoji iza napada i poziva na uzdržanost. Predsednik Francuske, koja je i garant opstanka hrišćanske zajednice u Libanu, kaže da ta zemlja može da računa na francusku podršku.

Ali, postavlja se najvažnije pitanje - da li je mir opcija?

"Mislim da je svima u interesu da dođe do mira osim jednom čoveku i njegovim saveznicima - Benjaminu Netanjahuu. U njegovom interesu je da se poveća i proširi rat ne bi li direktno uvukao i SAD. Amerika ne bi imala izbora jer su predsednički izbori za mesec i po dana, a predsednički kandidat Kamala Haris ne bi smela da deluje slabo da ne želi da zaštiti svog saveznika, Tramp bi je pokosio time"

Tanjug/AP/Abir Sultan

 

Dautović ističe da Netanjahu čeka pobedu Trampa jer bi u tom slučaju imao garancije za veće akcije na Bliskom istoku.

"U slučaju pobede Kamale Haris postoji mogućnost da bi demokrate postupile uzdržano i ne bi podržale neke akcije", zaključuje on u razgovoru za Euronews Srbija.

U međuvremenu, izraelska vojska se od juče nalazi na granici sa Libanom i vrši vazdušne napade na jug i na sam Bejrut gde je danas poginulo 12 osoba među kojima i visoki zvaničnik Hezbolaha Ibrahim Akil.

Dok Hezbolah neprestano uzvraća raketama, nakon 11 meseci rata u Gazi čini se da je baš ovo trenutak u kojem je Liban najbliže ratu.

 

Komentari (0)

Svet