Planeta

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Netanjahu odbio predlog o prekidu vatre između Izraela i Hezbolaha

Komentari

Autor: Euronews Srbija

26/09/2024

-

08:06

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Netanjahu odbio predlog o prekidu vatre između Izraela i Hezbolaha
KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Netanjahu odbio predlog o prekidu vatre između Izraela i Hezbolaha - Copyright Tanjug/AP/Adel Hana, Abdel Kareem Hana, Leo Correa, Etienne Laurent

veličina teksta

Aa Aa

Načelnik izraelske vojske general Herci Halevi izjavio je da se vojska priprema za kopnenu ofanzivu protiv Hezbolaha u Libanu, govoreći grupi vojnika da će njihove "vojne čizme ući na neprijateljsku teritoriju". Predsednik SAD Džozef Bajden izjavio je da je na Bliskom istoku moguć opšti rat, ali da postoji i mogućnost postizanja rešenja za sukobe Izraela u Gazi i sa Hezbolahom. Sjedinjene Američke Države i Francuska trenutno rade na predlozima za prekid vatre za rešavanje eskalacije sukoba u Libanu koji je povezan sa ratom u Gazi, izjavila su tri izraelska izvora, dodajući da do sada nije postignut značajan napredak.  

Ključni događaji:

  • Izraelski komandant najavio kopnenu invaziju na Liban
  • Bajden o mogućnosti opšteg rata: Još smo u igri da postignemo rešenje
  • Oružana grupa iz Iraka raketirala izraelsku luku Elijat
  • Pentagon tvrdi da ne pruža obaveštajnu pomoć oko Libana Izraelu 

Kako je protekao prethodni dan krize na Bliskom istoku pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja na Bliskom istoku pratite uživo u našem LIVE blogu 

23.00 Izraelski avioni pogodili 220 ciljeva u Libanu

Izraelski borbeni avioni pogodili su danas oko 220 ciljeva Hezbolaha u Libanu, saopštila je izraelska vojska.

Mete su uključivale zgrade koje koristi militantna organizacija, raketne bacače korišćene u napadima na severni Izrael, skladišta oružja i operativce, saopštila je izraelska vojska.

Udari su izvedeni i u južnom Libanu i u dolini Beka, prenosi Tajms of Izrael.

18.47 Norveška izdala međunarodnu poternicu za Joseom povezanim sa prodajom pejdžera

Norveška policija izdala je međunarodnu poternicu za Rinsonom Joseom, koji ima dvojno norveško-indijsko državljanstvo, a koji je povezan sa prodajom pejdžera libanskoj militantnoj grupi Hezbolah koji su eksplodirali prošle nedelje, saopštila je danas norveška policija.

Jose (39) je nestao nakon što je otišao na radni put u SAD prošle nedelje, preneo je Rojters.

On je osnivač bugarske kompanije koja je navodno deo lanca snabdevanja pejdžerima.

Bugarska je istražila ulogu kompanije u snabdevanju pejdžera, ali nije pronašla dokaze da su napravljeni ili izvezeni iz zemlje.

17.40 Izrael: Ubijen komandant vazdušnih snaga Hezbolaha

Komandant vazdušnih snaga Hezbolaha Muhamad Husein Sarour ubijen je u izraelskom vazdušnom udaru u libanskoj prestonici Bejrutu, potvrdile su danas oružane snage Izraela (IDF).

Kako se navodi u saopštenju izraelske vojske, Sarour je rukovodio i komandovao brojnim vazdušnim napadima na Izrael, uključujući one izvedene dronovima sa eksplozivom i krstarećim raketama, prenosi Times of Israel.

Kako navodi IDF, on je proteklih godina vodio proizvodnju dronova Hezbolaha i uspostavio lokacije u Libanu gde je ova teroristička grupa proizvodila eksplozivne bespilotne letelice, od kojih su se neke nalazile u civilnim zgradama u Bejrutu.

Sarour se priključio Hezbolahu 80-ih godina prošlog veka, a obavljao je različite pozicije, uključujući i funkcije u protivvazdušnoj odbrani u jedinicama Aziz i Radvan, saopštili su iz IDF-a.

Takođe je bio ataše Hezbolaha u Jemenu gde je učestvovao u vazdušnim snagama Huta, naveli su iz izraelske vojske.

12.01 Najmanje 23 Sirijca poginula u izraelskom napadu na severoistoku Libana

Najmanje 23 Sirijca su poginula, a osam osoba, od kojih četiri Sirijca, je ranjeno u izraelskom vazdušnom napadu u Libanu, kada je pogođena zgrada u kojoj su smešteni sirijski radnici, javila je danas libanska državna novinska agencija.

Agencija navodi da se napad dogodio u sredu uveče na severoistoku zemlje, u blizini drevnog grada Balbeka u dolini Beka koja se proteže duž granice sa Sirijom. Lokalni zvaničnik je rekao da su u napadu ranjena četiri Sirijca i četiri Libanca, preneo je AP.

11.58 Đurić: SAD i Izrael imaju najveći potencijal da zaustave rat na Bliskom istoku

Ljubomir Đurić iz Centra za nacionalnu politiku izjavio je danas, govoreći o izraelskom napadu na libanski šiitski grad Majsra u kom su tri osobe poginule a devet povređeno, da SAD, a pogotovo Izrael imaju najveći potencijal da zaustave rat na Bliskom istoku.

"Trend eskalacija između Izraela i Hezbolaha je ponovo počeo, sve više imamo vazdušnih udara od strane Izraela, a sada se priča i o kopnenoj ofanzivi. Sa druge strane vidimo da svetski lideri pozivaju na deeskalaciju. Najnovija stvar je predlog da se napravi neki mir koji bi trajao 21 dan", rekao je on za Tanjug.

On je dodao da bi sukob Izraela i Hezbolaha bio potpuno drugačiji od rata u Gazi, zbog čega Izraelci i vagaju koliko im se zapravo isplati otvoreni rat sa Hezbolahom jer bi onda morali da plate mnogo veću cenu nego u ratu protiv Hamasa.

11.40 Netanjahu odbio predlog o prekidu vatre između Izraela i Hezbolaha

Kancelarija izraelskog premijera Benjamina Netanjahua kaže da Izrael se bori "punom snagom" i da nije odgovorio na poziv za prekid vatre.

U saopštenju se takođe navodi da će borbe u Pojasu Gaze biti nastavljene dok ne budu ostvareni svi ratni ciljevi Izraela, preneo je Tajms of Izrael.

Tanjug/AP/Abir Sultan

 

Sada, Izrael Katz, ministar spoljnih poslova zemlje, kaže da "neće biti prekida vatre na severu".

"Izrael će nastaviti da se bori protiv terorističke organizacije Hezbolah svim svojim snagama do pobede i bezbednog vraćanja stanovnika severa u njihove domove", kaže Katz u objavi na X.

11.37 Hezbolah lansirao 45 raketa na Izrael, izraelska vojska nastavlja napade na Liban

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da je Hezbolah lansirao 45 raketa na grad Akra na severu Izraela, dok su izraelski avioni jutros nastavili da gađaju ciljeve te libanske militantne grupe u Libanu.

IDF navodi da je neke od 45 raketa presrela izraelska protivvazdušna odbrana, dok su ostale pale na otvorena područja i da nema povređenih. Ističe se da izraelska vojska jutros nastavlja da gađa desetine meta Hezbolaha u nekoliko oblasti u Libanu, uključujući terorističke operativce, vojne zgrade i skladišta oružja, preneo je Tajms of Izrael.

11.25 Izraelski političari osudili američko-francuski predlog za prekid vatre sa Hezbolahom

Izraelski političari i stanovnici severnog Izraela osudili su američko-francuski predlog o prekidu vatre između Izraela i militantne grupe Hezbolah, koji bi trebalo da počne danas oko podneva, objavili su danas izraelski mediji.

Predsednik Regionalnog saveta Metule David Azulai naglasio je da bi takav prekid vatre doveo do ponavljanja 7. oktobra, kada je počeo rat između Izraela i Hamasa, za šta će, prema njegovim rečima, biti odgovorna vlada, prenosi Džeruzalem post. Azulai je objasnio da su prošli dani pokazali za šta je Hezbolah sposoban i da vlada premijera Benjamina Netanjahua mora da ukloni pretnju kako bi bio izbegnut još jedan "7. oktobar".

08.02 Libansko ministarstvo zdravlja: U izraelskim napadima u Libanu poginulo 72, ranjeno 392

Libansko ministarstvo zdravlja saopštilo je da su u vazdušnim napadima izraelske vojske širom Libana u sredu poginule 72, a ranjene 392 osobe.

Izraelske odbrambene snage su saopštile da su gađale lokacije Hezbolaha, uključujući kuće u kojima je ta teroristička grupa čuvala municiju, preneo je Tajms of Izrael. IDF je, takođe, navela da je upozorila civile uoči izvođenja napada.

AP Photo/Hussein Mall

 

07.35 Arakči: Iran neće ostati ravnodušan u slučaju rata u Libanu

Iranski ministar spoljnih poslova Abas Arakči izjavio je da je region na ivici katastrofe velikih razmera zbog eskalacije tenzija između Izraela i Hamasa i upozorio da Teheran neće ostati ravnodušan u slučaju rata u Libanu.

Obraćajući se novinarima na marginama Generalne skupštine UN, Arakči je rekao da je Izrael prešao "sve crvene linije" i da Savet bezbednosti UN mora da interveniše kako bi obnovio mir i stabilnost, preneo je Rojters.

07.02 Pentagon tvrdi da ne pruža obaveštajnu pomoć oko Libana Izraelu 

Američka vojska ne pruža obaveštajnu podršku Izraelu za njegove operacije u Libanu, saopštio je Pentagon.

Portparolka Pentagona Sabrina Sing je rekla da se čini da izraelski kopneni upad u Liban nije neizbežan, ali je uputila novinare da se obrate izraelskim vlastima vezano za pitanja o njegovim operacijama i planovima, preneo je Reuters.

Upitana da odgovori da li SAD podržavaju operacije Izraela u Libanu i da li im pružaju obaveštajnu podršku, Sing je kazala da podrške nema.

"Kada je u pitanju Liban, američka vojska nije uključena u operacije Izraela", kazala je Sing.

06.41 Bajden o mogućnosti opšteg rata: Još smo u igri da postignemo rešenje

Predsednik SAD Džozef Bajden izjavio je da je na Bliskom istoku moguć opšti rat, ali da postoji i mogućnost postizanja rešenja za sukobe Izraela u Gazi i sa Hezbolahom.

"Opšti rat je moguć, ali mislim da postoji i prilika - još smo u igri da postignemo rešenje koje može fundamentalno da promeni ceo region", rekao je Bajden za ABC.

Tanjug/AP/Julia Demaree Nikhinson

 

06.29 Oružana grupa iz Iraka raketirala izraelsku luku Elijat

Najmanje dve osobe su povređene u napadu dronom na izraelsku južnu luku Eiljat, saopštila je izraelska vojska. Oba povređena muškarca, stara 68 i 28 godina su u dobrom stanju i nije im bila potrebna hospitalizacija, saopštila je izraelska Hitna pomoć, preneo je Tmes of Israel. Islamski otpor u Iraku, koji podržava Iran preuzeo je odgovornost za napad.

06.03 Izraelski komandant najavio kopnenu invaziju na Liban

Izraelski udari na Liban imaju za cilj da pripreme teren za mogući ulazak trupa i nastavak degradacije Hezbolah, rekao je zapovednik izraelske vojske Herzi Halevi izraelskim trupama. On je na taj način najavio moguću kopnenu invaziju na Liban, prenosi BBC.

"Ovo je i priprema terena za vaš mogući ulazak u Liban i nastavak degradacije Hezbolaha. Danas je Hezbolah proširio svoje udare, a kasnije će dobiti vrlo snažan odgovor. Pripremite se. Danas ćemo nastaviti, ne stajemo, nastavljamo udare i napade. Cilj je vrlo jasan, sigurno vratiti Izraelce na sever zemlje", poručio je izraelskoj vojsci.

Tanjug/AP

 

Izraelska vojska već šalje rezervne brigade na severnu granicu s Libanom za "operativne misije" u tom području.

 "Da bismo to postigli, pripremamo proces manevra, što znači da ćemo ući u neprijateljsku teritoriju, ući u sela koja je Hezbolah pripremio kao vojne ispostave, s podzemnom infrastrukturom, i lansirnim rampama pripremljenim za napad na našu teritoriju i izraelske civile. Uništićete tamošnjeg neprijatelja i odlučno uništiti njihovu infrastrukturu. To su stvari koje će nam omogućiti da kasnije sigurno vratimo stanovnike severa", rekao je Halevi.

Komentari (0)

Svet