Planeta

Erdogan optužio Izrael za genocid u govoru pred UN: Gaza je postala najveće svetsko groblje za žene i decu

Komentari

Autor: Al Jazeera, Tanjug

24/09/2024

-

17:37

Erdogan optužio Izrael za genocid u govoru pred UN: Gaza je postala najveće svetsko groblje za žene i decu
Erdogan optužio Izrael za genocid u govoru pred UN: Gaza je postala najveće svetsko groblje za žene i decu - Copyright Tanjug/AP/Richard Drew

veličina teksta

Aa Aa

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je, obraćajući se Generalnoj skupštini UN, izrazio zadovoljstvo Turske što vidi predstavnika "našeg prijatelja i brata Palestine na mestu koje mu pripada među državama članicama“. Zatim je optužio Izrael za etničko čišćenje, genocid i niz ratnih zločina navodno počinjenih tokom rata u Gazi.

"Izraelska administracija, ne poštujući osnovna ljudska prava, vrši etničko čišćenje i otvoreni genocid nad jednom nacijom i okupira njene zemlje. Baš kao što je Hitlera zaustavila alijansa čovečanstva pre 70 godina, Netanijahu i njegova mreža ubistava moraju biti zaustavljeni savezom čovečanstva", naveo je Erdogan.

Erdogan je zatim kazao da slike tretmana Palestinaca koje su procurile iz izraelskih zatvora pokazuju sa kakvim se "varvarstvom" svet suočava.

"Kao rezultat izraelskih napada, Gaza je postala najveće svetsko groblje za žene i decu“, rekao je on, dodajući da je devojčica Hind Radžab imala samo šest godina kada je izraelski napad pogodio automobil u kom je bila ona i njena porodica.

„U Gazi ne umiru samo deca, već i sistem Ujedinjenih nacija. Vrednosti koje Zapad tvrdi da brani umiru, istina umire, i nade čovečanstva da živi u pravednijem svetu umiru jedna po jedna. Ovde vas pitam otvoreno, otvoreno, iskreno, pozivam vas, organizacije za ljudska prava: zar oni u Gazi i na Zapadnoj obali nisu ljudska bića? Zar deca u Palestini nemaju prava?", upitao je Erdogan.

Turski predsednik je takođe kazaop da se "međunarodna pravda" ne može prepustiti članicama Saveta bezbednosti sa pravom veta, dodajući da je najveći primer za to "masakr koji se dešava u Gazi“.

"Od 7. oktobra, 41.000 Palestinaca je ubijeno u kontinuiranim izraelskim napadima – 41.000 života, 41.000 ljudi, uglavnom dece i žena, nemilosrdno je oduzeto i niko ne zna gde je više od 10.000 ljudi“, rekao je on.

Erdogan je takođe kazao da je poginulo najmanje 172 novinara koji su izveštavali pod teškim okolnostima, dok je više od 500 medicinara ubijeno dok su pokušavali da spasu živote

"(Izrael) pogađa pijace, šatore i kampove u kojima su se sklonile izbeglice. Pogodili su 820 džamija i tri crkve koje nije trebalo dirati ni u ratu, a namerno su udarili na desetine bolnica, desetine škola. Uništili su povelju Ujedinjenih nacija i besramno izazvali ceo svet”, kazao je turski predsednik.

Turski lider optužio je neke zemlje da navodno rade na prekidu vatre, dok nastavljaju da šalju oružje i municiju Izraelu "kako bi mogao da nastavi svoje masakre“. Zatim je rekao da je palestinska militantna grupa Hamas više puta pristala na prekid vatre, ali da Izrael i dalje "vuče noge".  

"Izraelskom odugovlačenju i obmani više ne treba odavati priznanje. Mere prinude treba staviti na dnevni red. Verujemo da bi autoritet Generalne skupštine UN da preporuči upotrebu sile – kao u rezoluciji iz 1950. o jedinstvu za mir – trebalo da se razmotri u ovom trenutku“, rekao je on.

Erdogan je poručio da se mora uspostaviti momentalni i trajni prekid vatre.

"Taoci i zatvorenici moraju biti razmenjeni. A humanitarna pomoć mora biti nesmetano dostavljena Gazi", kazao je on

Turski predsednik pozvao je Savet bezbednosti da zaustavi "okrutnost i varvarstvo“ govoreći o izraelskom napadu na Gazu.

"Šta čekate da zaustavite (izraelskog premijera Benjamina) Netanijahua i njegovu mrežu masovnih ubistava, i šta još čekate da ih sprečite da dovedu svoj narod i ceo region u opasnost zbog političke dobiti?“ pitao je Erdogan.

On je optužio zemlje koje podržavaju Izrael na "bezuslovan način", pitajući ih "koliko dugo ćete moći da trpite sramotu što ste bili svedok ovog masakra?

"Želeo bih da ovde vrlo jasno i glasno kažem da izraelska vlada ne poštuje osnovna ljudska prava, gazi međunarodno pravo u svakoj prilici i praktikuje etničko čišćenje, jasan genocid nad jednom nacijom", zaključio je turski predsednik.

Erdogan uručio Kanu knjige sa navodnim dokazima izraelskih zločina

Erdogan je danas, pored održanog govora pred UN, tužiocu Međunarodnog krivičnog suda (MKS) Karimu Kanu uručio knjige sa dokumentovanim navodnim dokazima o izraelskim zločinicma u Pojasu Gaze od početka sukoba te zemlje i Hamasa 7. oktobra prošle godine.

Erdogan se sa Kanom sastao na marginama 79. Generalne skupštine UN, i uručio mu knjigu "Dokaz" sa fotografijama navodnih ratnih zločina koje je Izrael počinio u enklavi, kao i knjigu "Svedok", u kojoj je navedena dokumentacija i ljudske priče zabeležene od početak rata, prenosi agencija Anadolija.

U "Dokazu" je navodno dokumentovano i to da je izraelska vojska upotrebljavala beli fosfor kao sredstvo u ratu.

Ta knjiga prethodno je dostavljena i Međunarodnom sudu pravde pred kojim je Južnoafrička Republika pokrenula tužbu protiv Izraela da nije ispunio obaveze prema Konvenciji o genocidu iz 1948. godine.

Knjige "Svedok" i "Dokaz" objavila je agencija Anadolija.

Komentari (0)

Svet