Fokus

uživo KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Najmanje osmoro mrtvih u napadu na Bejrut, Izrael tvrdi da je ubio visokog zvaničnika Hezbolaha

Komentari

Autor: Euronews Srbija, BBC, Guardian

20/09/2024

-

08:08

KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Najmanje osmoro mrtvih u napadu na Bejrut, Izrael tvrdi da je ubio visokog zvaničnika Hezbolaha
KRIZA NA BLISKOM ISTOKU Najmanje osmoro mrtvih u napadu na Bejrut, Izrael tvrdi da je ubio visokog zvaničnika Hezbolaha - Copyright Tanjug/Ap/ABilal Hussein

veličina teksta

Aa Aa

Napetosti na relaciji Izrael-Hezbolah prete da prerastu u regionalni sukob velikih razmera nakon napada na članove Hezbolaha širom Libana preko eksplozija komunikacijskih uređaja. Za akciju Liban, odnosno Hezbolah optužuje Izrael, dok Tel Aviv nije preuzeo odgovornost za smrt desetina i ranjavanje nekoliko hiljada ljudi širom Libana. Jedan deo osvete Hezbolaha je usledio juče ujutro, kada je gađana oblast Gornje Galileje, dok su izraelski avioni bombardovali jug Libana. New York Times tvrdi da je Izrael osnovao fiktivnu firmu za sklapanje pejdžera, preko koje je akcija isplanirana i izvedena. Lider Hezbolaha Hasan Nasralah je u svom obraćanju okrivio Izrael za akciju i rekao da je ona prešla "sve crvene linije".

Ključni događaji:

  • Nasralah: Eksplozije pejdžera prekršile "sve crvene linije"
  • Izraelska vojska gađala ciljeve Hezbolaha u Libanu
  • Mediji: Kroz Bugarsku prošlo 1,6 miliona evra povezano sa napadom u Libanu
  • GS UN usvojila rezoluciju kojom zahteva od Izraela da napusti palestinske teritorije
  • Liban: U uređaje ugrađeni eksplozivi pre nego što su stigli zemlju, Izrael odgovoran
  • Vlasti u Gazi objavile spisak imena 34.344 ubijena Palestinca, uključujući 169 beba

Kako je protekao prethodni dan krize na Bliskom istoku pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja na Bliskom istoku pratite uživo u našem LIVE blogu 

18.05 Izraelska vojska: Ubijen Ibrahim Akil

Izraelska vojska tvrdi da je ubila visokog zvaničnika Hezbolaha Ibrahima Akila u današnjem vazdušnom napadu na Bejrut, kao i da je on bio član Hezbolahove elitne jedinice Radwan Force.

18.00 Najmanje 27 Palestinaca ubijeno u izraelskim napadima u Gazi

Najmanje 27 Palestinaca ubijeno je danas u tenkovskim i vazdušnim napadima izraelskih snaga na severne i centralne oblasti Pojasa Gaze, saopštili su lekari, dok su tenkovi napredovali dalje ka severozapadu Rafe, u blizini granice sa Egiptom.

Palestinski zdravstveni zvaničnici rekli su da su izraelski tenkovi granatirali izbeglički kamp Nuseirat u centralnom delu Gaze i da je tom prilikom poginulo osmoro ljudi, a nekoliko je ranjeno, preneo je Rojters.

Šestoro je poginulo u vazdušnom napadu na jednu kuću u gradu Gazi.

U severnom gradu Bejt Hanun, u izraelskom napadu na automobil poginulo je i ranjeno nekoliko Palestinaca, saopštili su lekari.

U južnom gradu Rafi, gde izraelska vojska dejstvuje od maja, tenkovi su napredovali dalje ka severozapadnom području uz podršku aviona, rekli su stanovnici.

Oni su, takođe, prijavili eksplozije u istočnim delovima grada, gde su izraelske snage uništile nekoliko kuća, navode stanovnici i mediji Hamasa. "Naši borci su uključeni u žestoke borbe protiv izraelskih snaga, koje su napredovale ka kvartu Tanur u Rafi", navodi se u saopštenju oružanog krila Hamasa.

17.37 Vlasnica firme povezane sa eksplozijom u Libanu pod zaštitom mađarske tajne službe

Vlasnica kompanije BAC Consulting, koja je povezana sa smrtnonosnom eksplozijom pejdžera u Libanu, Kristijana Barsoni-Arčidijakono, nalazi se pod zaštitom mađarske tajne službe, izjavila je danas njena majka Beatriks Barsoni-Arčidijakono za AP.

Ona je rekla da je njena ćerka dobila pretnje i da se "trenutno nalazi na bezbednom mestu pod zaštitom mađarskih tajnih službi".

"Mađarske tajne službe su joj savetovale da ne razgovara sa medijima", rekla je Beatriks Barsoni-Arčidijakono telefonom sa Sicilije.

Kristijana Barsoni-Arčidijakono nije se pojavila u javnosti od napada u utorak i sredu, u kojima je ubijeno najmanje 37 osoba, a ranjeno više od 3.000, a za koji Liban i Hezbolah okrivljuju Izrael. Ona je navedena kao izvršni direktor kompanije BAC Consulting sa sedištem u Budimpešti, za koju je tajvanski vlasnik zaštitnog znaka pejdžera rekao da je odgovoran za proizvodnju uređaja.

17.30 Kirbi: Izrael nije obavestio Vašington pre napada na Bejrut

Portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi danas je rekao da Izrael nije obavestio Vašington pre nego što su izraelske snage izvršile napad u Bejrutu ranije u toku dana.

On je pozvao američke državljane da ne idu u Liban ili da napuste tu državu, ukoliko se trenutno nalaze tamo, prenosi Reuters.

Kirbi je takođe ponovio da administracija predsednika Džoa Bajdena nastoji da izbegne eskalaciju na Bliskom istoku, ne komentarišući današnji smrtonosni napad na libanski prestonicu.

Tanjug/AP/Susan Walsh

 

17.21 Reuters: U izraelskom napadu na Bejrut ubijen visoki komandant Hezbolaha

Visoki komandant Hezbolaha Ibrahim Akil ubijen je danas u izraelskom vazdušnom napadu na južno predgrađe Bejruta, javlja Rojters pozivajući se na dva neimenovana bezbednosna izvora.
Jedan od izvora je rekao da je Akil ubijen zajedno sa pripadnicima elitne jedinice Hezbolaha Radvan dok su držali sastanak.

Akil je član Saveta za džihad, vrhovnog vojnog tela Hezbolaha, navodi "Times of Israel".

Akila je američko Ministarstvo pravde označilo kao globalnog teroristu zbog uloge za koju tvrdi da je on imao u bombardovanju američke ambasade u Bejrutu 1983. godine, kada je ubijeno 63 ljudi, kao i za napade na barake američkih marinaca iste godine u kojima je ubijen 241 član američkog osoblja, navodi "Guardian".

Associated Press

Poznat i kao Tahsin, Akil je, prema navodima Ministarstva pravde SAD, takođe rukovodio talačkom krizom u Libanu, kada su američki i nemački državljani držani kao taoci osamdesetih godina.

SAD su ucenile Akilovu glavu na sedam miliona dolara, navodi "Times of Israel".

16.30 Najmanje osmoro mrtvih i 59 ranjenih u izraelskom napadu

U današnjem vazdušnom napadu izraelske vojske na predgrađe Bejruta ubijeno je najmanje osmoro ljudi, a 59 ih je ranjeno, saopštilo je libansko Ministarstvo zdravlja, prenosi AP.

Izraelska vojska saopštila je ranije danas da je izvela "ciljani napad" na libansku prestonicu, dok su dva bezbednosna izvora rekla Rojtersu da je pogođeno južno predgrađe Bejruta i da je na meti napada bio jedan od vođa Hezbolaha.

U napadu su pogođene lokacije u blizini ključnih objekata koje koristi Hezbolah, prenela je britanska agencija pozivajući se na neimenovane bezbednosne izvore u Libanu.

Meta je bio komandant operacija Hezbolaha Ibrahim Akil, naveli su isti izvori, dodajući da je njegova sudbina nepoznata.

I izraelski vojni radio Galei ID navodi da je meta izraelskog vazdušnog napada na Bejrut bio viši komandant šiitskog pokreta Hezbolah.

Radio stanica ne precizira na koga je tačno bio usmeren napad.

Fotografije i video snimci koji kruže društvenim mrežama pokazuju teška oštećenja na mestu udara i spaljene automobile.

Današnji udar je prvi izraelski napad takvih razmera na libansku prestonicu posle više meseci, a izveden je nakon što je Hezbolah zasuo raketama severni Izrael u znak odmazde zbog masovnog napada u kojem su pejdžeri i toki-vokiji članova Hezbolaha eksplodirali u isto vreme.

15.23 Izrael gađao Bejrut: Dim se diže iznad predgrađa Dahija

Izraelska vojska je potvrdila da je izvela "ciljani napad" na libansku prestonicu Bejrut.

IDF ne daje nikakve dodatne detalje, osim što kaže da nema promena u svojim uputstvima za izraelske civile da se čuvaju, piše BBC.

Slike iz predgrađa Dahija prikazuju oblake dima iznad te oblasti, koja je uporište Hezbolaha u južnom Bejrutu.

Prvi izveštaji ukazuju na to da je pogođen verski i društveni centar.

14.06 Hezbolah gađao Izrael sa 140 raketa u tri talasa

Hezbolah je pogodio sever Izraela sa 140 raketa u petak, dan nakon što je vođa militantne grupe Hasan Nasralah obećao da će uzvratiti Izraelu za masovni bombaški napad, saopštile su izraelska vojska i libanska organizacija, prenosi AP.

Izraelska vojska je saopštila da su rakete stigle u tri talasa u petak popodne i gađale lokacije duž ranije razorene granice sa Libanom.

Hezbolah je rekao da je gađao nekoliko lokacija duž granice sa raketama Katjuša, uključujući više baza protivvazdušne odbrane, kao i štab izraelske oklopne brigade za koju su rekli da su prvi put pogodili.

Hezbolah je rekao da su rakete odmazda za izraelske udare na sela i kuće u južnom Libanu.

13.56 Reuters: U eksplozivnim voki-tokijima bilo jedinjenje PETN

U baterijama voki-tokija koji su eksplodirali u Libanu u sredu, ubivši najmanje 25 osoba, nalazilo se visoko eksplozivno jedinjenje poznato kao PETN, rekao je za Reuters libanski izvor upoznat sa komponentama uređaja.

Prema njegovim rečima, taj eksploziv je teško otkriti zbog načina na koji je bio umetnut u bateriju.

Slike voki-tokija koji su eksplodirali pokazuju etikete sa natpisima ''ICOM“ i ''proizvedeno u Japanu“, a kompanija ICOM je saopštila da je prestala da proizvodi te uređaje pre deset godina, kao i da je većina onih koji su još u prodaji falsifikovani.

Jošiki Enomoto, generalni direktor ICOM-ovog odeljenja za bezbednost i trgovinu, rekao je za Rojters da je moguće da je stariji uređaj modifikovan da napravi bombu.

''Bilo bi teško ubaciti eksplozivnu napravu u glavni odeljak voki-tokija, jer je njegova elektronika čvrsto spakovana, pa je veća verovatnoća da je bio u odvojivoj bateriji'', rekao je Enomoto japanskoj televiziji Fudži.

Drugi libanski izvor je za britansku agenciju rekao da je do eksplozija došlo čak i u slučajevima kada je baterija bila odvojena od ostatka uređaja.

12.14 Najmanje 14 Palestinaca ubijeno u centralnoj Gazi

Najmanje 14 Palestinaca ubijeno je danas u tenkovskim i vazdušnim napadima izraelskih snaga na severne i centralne oblasti pojasa Gaze, saopštili su lekari, dok su tenkovi napredovali dalje ka severozapadu Rafe, u blizini granice sa Egiptom, na jugu Pojasa Gaze, prenosi Rojters.

Palestinski zdravstveni zvaničnici rekli su da su izraelski tenkovi granatirali  izbeglički kamp Nuseirat u centralnom delu Gaze i da je tada poginulo osam ljudi, a nekoliko je ranjeno. Šestoro je poginulo u vazdušnom napadu na jednu kuću.

U južnom gradu Rafi, gde izraelska vojska dejstvuje od maja, tenkovi su napredovali dalje ka severozapadnom području uz podršku aviona, rekli su stanovnici.

Oni su takođe prijavili eksplozije u istočnim delovima grada, gde su izraelske snage uništile nekoliko kuća, navode stanovnici i mediji Hamasa.

07.58 Izrael uništio nekoliko stotina raketnih bacača Hezbolaha na jugu Libana

Izraelski borbeni avioni gađali su sinoć ciljeve Hezbolaha u južnom Libanu, pogodivši nekoliko stotina raketnih bacača na kojima je bilo oko 1.000 lansirnih cevi, saopštila je vojska.

Izrael je gađao jug Libana desetinama projektila, rekla su tri libanska bezbednosna izvora, a prenosi Rojters.Za sada nema izveštaja o žrtvama.

"Izraelska vojska (IDF) će nastaviti da deluje na degradiranju infrastrukture i sposobnosti terorističke organizacije Hezbolah kako bi odbranila državu Izrael", navedeno je u saopštenju IDF.

06.55 Izraelska vojska gađala ciljeve Hezbolaha u Libanu

Izraelska vojska saopštila je u četvrtak da je gađala ciljeve Hezbolaha u Libanu, neposredno pre nego što je lider Hezbolaha Sajed Hasan Nasrala trebalo da održi govor i da je načelnik Generalštaba Herzi Halevi odobrio planove za sever.

"Teroristička organizacija Hezbolah pretvorila je južni Liban u zonu sukoba. Decenijama je Hezbolah naoružavao civilne domove, kopao tunele ispod njih i koristio civile kao živi štit", saopštila je vojska, preneo je Reuters.

Izraelske odbrambene snage (IDF) deluju kako bi donele bezbednost severnom delu Izraela da bi omogućile povratak stanovnika u njihove domove, kao i da bi postigle sve ratne ciljeve, saopštila je izraelska vojska.

06.50 Najmanje šest Palestinaca ubijeno, 18 ranjeno u izraelskom napadu na grad Kabatija

Najmanje šest Palestinaca je ubijeno, a 18 ranjeno u izraelskom napadu na grad Kabatija, na okupiranoj Zapadnoj obali, izjavio je danas guverner Dženina Kamal Abu al-Rab za "Reuters".

Prema njegovim rečima, četvoro povređenih se nalazi u kritičnom stanju, izraelske snage su se povukle iz Kabatije nakon što su uništile infrastrukturu u toj oblasti.

Lokalni izvori su za palestinsku agenciju Wafa rekli da su izraelski vojnici upali u grad, opkolili stambenu kuću i bombardovali je projektilima ispaljenim s ramena.

Snimak očevidaca uhvatio je trenutak kada su vojnici sa krova opkoljene kuće uzeli tri tela ubijenih osoba, a nakon toga, vojni buldožeri su počeli da ruše kuću, piše WAFA.

profimedia

 

06.41 Nasralah: Eksplozije pejdžera prekršile "sve crvene linije"

Lider Hezbolaha Hasan Nasralah okrivio je Izrael za koordinisane eksplozije pejdžera i voki-tokija u utorak i sredu širom Libana, a ove napade nazvao je "terorističkim aktom", objavom rata narodu Libana i suverenitetu zemlje.

On je naveo da je Izrael započeo napad ciljajući pejdžere, znajući da ih je u upotrebi više od 4.000, a isto je ponovljeno i drugog dana sa ciljem da se ubiju hiljade ljudi koji nose voki tokije i te napade nazvao "masakrom bez presedana".

"Napadi bez presedana bili su veliki bezbednosni udar. Izrael je nameravao da ubije 4.000 hiljade Libanaca u roku od nekoliko minuta. Sledećeg dana, još 1.000 u jednom minutu. Za dva minuta Izrael je nameravao da ubije 5.000 ljudi", rekao je on u obraćanju naciji, prenosi Al Džazira.

06.36 Liban: U uređaje ugrađeni eksplozivi pre nego što su stigli zemlju, Izrael odgovoran

Preliminarna istraga libanskih vlasti o komunikacionim uređajima koji su eksplodirali u Libanu ove nedelje pokazala je da je u njih bio ugrađen eksploziv pre nego što su stigli u zemlju, navodi se u pismu koje je Savetu bezbednosti UN poslala misija Libana pri Ujedinjenim nacijama.

Libanske vlasti su takođe utvrdile da su uređaji, među kojima su pejdžeri i ručni radio-uređaji, detonirani slanjem elektronskih poruka na uređaje, navodi se u pismu u koje je Reuters danas dobio uvid.

Libanska misija pri UN takođe je okrivila Izrael za planiranje i izvođenje napada, u kojima je ubijeno najmanje 32 ljudi, a ranjeno preko 3.000.

Kako navodi Reuters, očekuje se da će se 15 članova SB UN sastati sutra zbog smrtonosnih eksplozija u Libanu u utorak i sredu.

Tanjug/AP/Bassam Masri, Mohammad Zaatari

 

06.20 Mediji: Kroz Bugarsku prošlo 1,6 miliona evra povezano sa napadom u Libanu

Bugarska televizija bTV izvestila je danas da je 1,6 miliona evra povezanih sa smrtonosnim napadom na pejdžere u Libanu u utorak i sredu prošlo kroz Bugarsku i prebačeno u Mađarsku.

Kako se navodi, bTV je dobila te informacije od izvora u Državnoj agenciji za nacionalnu bezbednost.

Bugarske vlasti saopštile su danas da su Ministarstvo unutrašnjih poslova i službe državne bezbednosti otvorile istragu o mogućim vezama jedne neimenovane kompanije sa napadom.

Lokalni mediji navode da je Norta Global Ltd iz Sofije omogućila prodaju pejdžera Hezbolahu, prenosi Reuters.

06.11 Bela kuća: Bliskom istoku potrebno "hitno" diplomatsko rešenje

Diplomatsko rešenje na Bliskom istoku je dostižno i hitno, saopštila je Bela kuća. Bela kuća veruje da bi sporazum o prekidu vatre između Izraela i Hamasa "snizio temperaturu" u regionu, rekla je portparolka Karin Žan Pjerbela.

Komentari (0)

Svet