Fokus

Tajvan negira da je proizveo eksplozivne pejdžere: Ministar privrede tvrdi da ni komponente nisu iz te zemlje

Komentari

Autor: FoNet

20/09/2024

-

08:33

Tajvan negira da je proizveo eksplozivne pejdžere: Ministar privrede tvrdi da ni komponente nisu iz te zemlje
Tajvan negira da je proizveo eksplozivne pejdžere: Ministar privrede tvrdi da ni komponente nisu iz te zemlje - Copyright Tanjug/AP/STR

veličina teksta

Aa Aa

Komponente korišćene u hiljadama pejdžera koji su detonirani u utorak u Libanu u smrtonosnom udaru na pripadnike Hezbolaha nisu proizvedene na Tajvanu, izjavio je danas tajvanski ministar privrede Kuo Džih-huei.

"Komponente su uglavnom jeftinija integrisana strujna kola i baterije", rekao je novinarima tajvanski ministar privrede Kuo Džih-huei, javlja Reuters.

Kada su ga pitali jesu li delovi pejdžera koji su eksplodirali proizvedeni na Tajvanu, rekao je:

"Mogu sa sigurnošću da kažem da nisu proizvedeni na Tajvanu", dodajući da slučaj istražuju pravosudne vlasti.

Kompanija "Gold Apolo" sa sedištem na Tajvanu saopštila je ranije ove sedmice da nije proizvela uređaje korišćene u napadu i da firma "BAC" sa sedištem u Budimpešti ima dozvolu za korišćenje njene robne marke.

Nije bilo jasno kako i kada su pejdžeri opremljeni kako bi se mogli daljinski detonirati, što važi i za stotine toki-vokija koje je koristio Hezbolah, a koji su eksplodirali u sredu u drugom talasu napada. U dva incidenta u Libano je poginulo 37 ljudi, a oko 3.000 ranjeno.

Bezbednosni izvori rekli su da je Izrael odgovoran za eksplozije pejdžera, ali Tel Aviv nije direktno komentarisao napade. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet