Fokus

Dautović: Napadima u Libanu je odložena mogućnost Hezbolaha da izvrši udar na Izrael

Komentari

Autor: Tanjug

19/09/2024

-

13:15

Dautović: Napadima u Libanu je odložena mogućnost Hezbolaha da izvrši udar na Izrael
Dautović: Napadima u Libanu je odložena mogućnost Hezbolaha da izvrši udar na Izrael - Copyright Euronews Svet

veličina teksta

Aa Aa

Napadima u Libanu, u kojima je poginulo nekoliko desetina osoba a ranjeno više od 3.000, samo je odložena mogućnost Hezbolaha da napadne Izrael, rekao je spoljnopolitički analitičar Mirko Dautović.

On je za Tanjug danas rekao da Hezbolah nije imao veliki odgovor na ubistva dva njihova komandanta i ubistvo šefa Hamasa u Teheranu, zbog čega smatra da će sada Hezbolah sigurno odgovoriti na napad koji se desio u Libanu u kojem je stradalo najmanje 12 osoba a ranjeno skoro 3.000, a iza kojeg stoje izraelska obaveštajna služba Mosad i vojska, kako je pisao Si-En-En (CNN).

Komentarišući to što je dan posle napada objavljeno da su pejdžeri koji su korišćeni za napad kompanije Gold Apolo koja se oglasila saopštenjem da su ti pejdžeri proizvedeni u Mađarskoj, a što je Vlada Mađarske juče popodne demantovala, Dautović je rekao da je u pitanju lažna fasada te kompanije, i da je, kako je dodao, verovatno ta firma samo uvezla pejdžere preko neke druge zemlje.

"Liban je pod silnim sankcijama, tako da morate da idete izokola da biste uvezli bilo kakvu tehnologiju i verovatno je Mosad tu video svoju šansu. U nekom trenutku ti pejdžeri su bili nenadzirani, na duže vreme očigledno, i ne samo pejdžeri, znamo da su i voki-tokiji, jedinice za kontrolu solarnih panela. Verovatno je sve bilo u istoj nabavci", ocenio je on.

Na pitanje da li će ishod rata na Bliskom istoku odrediti obaveštajne službe, Dautović je rekao da su obaveštajne službe uvek faktor koji određuje ishod sukoba, ali da nisu presudne, već da je živa sila ta koja pobeđuje.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet