Društvo

Kolike su plate vaspitača u vrtićima, a na koliko novca mogu računati od 1. januara

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

20/09/2024

-

07:06

Kolike su plate vaspitača u vrtićima, a na koliko novca mogu računati od 1. januara
Kolike su plate vaspitača u vrtićima, a na koliko novca mogu računati od 1. januara - Copyright Tanjug/Novak Đoković Fondacija/Dalibor Danilović

veličina teksta

Aa Aa

Vlada Srbije izašla je sa predlogom da plate u predškolskim ustanovama od 1. januara 2025. godine linearno budu povećane za 12 odsto. Sa druge strane predstavnici sindikata zaposlenih u vrtićima tražili su da to povećanje bude 21 odsto, kako bi se dostigla projektovana prosečna plata u Srbiji za taj period.

Predlog je u sredu (18. septembra) premijer Srbije Miloš Vučević izneo predstavnicima sindikata na sastanku održanom u Vladi Srbije. Premijer se posle sastanka sa sindikatima oglasio na društvenoj mreži X.

"Razgovarao sam danas i sa predstavnicima sindikata predškolskog vaspitanja i obrazovanja o unapređenju položaja zaposlenih. Predlog Vlade Srbije je da plate zaposlenima u predškolskom obrazovanju od 1. januara 2025. godine budu povećane 12 odsto i za to imamo punu podršku predsednika Aleksandra Vučića", napisao je premijer.

Inače, plate zaposlenih u predškolskim ustanovama finansiraju lokalne samouprave. Zbog toga one nisu iste u Beogradu i Boru, Čačku i Jagodini. Plate u vrtićima definisane su Zakonom o predškolskom vaspitanju i obrazovanju, član 52.

"Osnovica za obračun i isplatu plata u predškolskim ustanovama ne može biti niža od osnovice za obračun i isplatu u osnovnom obrazovanju i vaspitanju, ali može biti uvećana iz sredstava koje ostvari ustanova ili jedinica lokalne samouprave", stoji u Zakonu.

Plate zaposlenih u vrtićima

Predsednica Samostalnog sindikata predškolskog vaspitanja i obrazovanja Srbije Bosiljka Jovanović kaže da je trenutno plata vaspitača sa fakultetom 86.681 dinara, sa višom školom 74.469, a sa srednjom školom 67.162 dinara. Spremačica ima platu 46.000 dinara.

To su plate zaposlenih u vrtićima u celoj Srbiji izuzev Beograda i Jagodine. Te lokalne samouprave prepozanale su značaj zaposlenih u vrtićima, te je u Beogradu njihova plata uvećana za 16 odsto, a u Jagodini 10 odsto.

Tanjug/Beoinfo

 

Jovanović kaže da sa povećanjem plate od 12 odsto vaspitači sa fakultetom imaće platu 97.082 početna, sa višom školom 83.406 dinara, a sa srednjom školom (sestre vaspitači koje rade sa decom u jaslenoj grupi) 75.220 dinara.

"Naš zahtev je bio da to povećanje bude 21 odsto. Sa povećanjem od 21 odsto plata vaspitača sa fakultetom bila bi 104.000 dinara. Na taj način bi donekle stigli prosečnu projektovanu zaradu u Srbiji za taj period. Sa višom školom vaspitači bi imali 90.108 dinara, sa srednjom školom 81.267 dinara. Naš predlog Vlada nije usvojila i ponudili su povećanje od 12 odsto", navela je Jovanović za Euronews Srbija.

Muke vaspitača u manjim sredinama

Kako su plate vaspitača u nadležnosti lokalnih samouprava nije redak slučaj da kasne i po nekoliko meseci. Jovanović kaže da u Rekovcu zaposleni u vrtiću od novembra prošle godine nisu primali platu.

"Mi smo kao sindikat reagovali. Počeli su da primaju platu, ali im i dalje kasni. Sada su primili platu za april", navela je Jovanović.

Tanjug/MINISTARSTVO ZA BRIGU O PORODICI I DEMOGRAFIJU/NIKOLA ŽIVANOVIĆ

 

Da li će biti još lokalnih samouprava koje će dodatno povećati platu zaposlenih u vrtićima na republičku osnovicu ostaje da se vidi. Jovanović kaže da svake godine sindikat pregovara o tome sa lokalnim samoupravama.

"Prošle godine pregovarali smo sa Čačkom, Kraljevom, Borom, gde vidimo da ima prostora u budžetu da se povećaju dodatno plate zaposlenih u vrtićima. Nadamo se da su oni sledeći koji će krenuti stopama Beograda i Jagodine", navela je ona.

Inače, Beograd na republičku osnovicu dodaje još 16 odsto vaspitačima na plate. Tako je u prestonici plata vaspitača sa diplomom fakulteta oko 100.000 dinara (bez minulog rada).

Komentari (0)

Srbija