Društvo

Više škola u Srbiji obustavile nastavu: Sindikati zaposlenih u prosveti organizuju protest u podne

Komentari

Autor: Euronews Srbija

16/09/2024

-

09:51

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

U osnovnim i srednjim školama, gde članstvo imaju četiri reprezentativna prosvetna sindikata, danas nema nastave. Sindikati su za danas u podne najavili i protestni skup jer, kako kaže, najavljenim povećanjem plate od 12 odsto, nije ispunjeno ono što su potpisali Protokolom sa Vladom Srbije, da početna plata u prosveti u januaru 2025. bude izjednačena sa prosečnom platom u Srbiji.

Protesni skup biće u svim većim gradovima u Srbiji, a svoje članstvo na okupljanje pozvali su Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, Sindikat obrazovanja Srbije, Granski sindikat prosvetnih radnika Srbije "Nezavisnost" i Sindikat radnika u prosveti Srbije.

Predstavnici sindikata pozvali su i roditelje da im se pridruže u "borbi za bolju budućnost vaše i naše dece".

U zajedničkom saopštenju kažu da dokument koji je država potpisala sa prosvetnim radnicima neće biti realizovan, kao i da oni ozbiljno rade i shvataju odgovornost svake svoje odluke, kao i svake reči koju izgovaraju u učionici.

Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Srbije saopštava da ne učestvuje u obustavi rada, ali pozivaju sve zaposlene da se pridruže "belom štrajku" i da do 11. oktobra ne upisuju ocene u elektronski školski dnevnik.

Ilić: Ovo je jedini način

Predsednica Sindika obrazovanja Srbije Valentina Ilić kaže za Euronews Srbija da je jednodnevna obustava nastave i protest na ulicama jedini način da prosvetari realizuju svoja prava.

"Mi smo pre godinu dana potpisali Protokol u kom se Vlada Srbije obavezuje da će plate nastavnika početnika biti u nivou prosečne plate u Srbiji. Svesni smo činjenice da direktori traže učitelje po školama, nastavnike informatike, fizike... Nema tetkica. Praktično ovo je sunovrat prosvetnog sistema", navela je ona.

Euronews Srbija

 

Dodaje da na protestu imaju podršku đaka i roditelja. Nada se da će većina prosvetnih radnika danas biti na ulici.

"Prvo je Vlada Srbije rekla da će zaposleni u prosveti dobiti povećanje veće za 50 odsto u odnosu na ostale zaposlene u javnom sektoru. Na poslednjem sastanku u Vladi Srbije rečeno nam je da ne može biti izjednačena plata početnika u nastavi sa prosečnom platom u Srbiji. Za nastavnike je najavljeno povećanje od 12 odsto, nenastavno osoblje osam posto. Mi smo rekli da je to diskriminacija", rekla je Ilić.

Ćirić: U Nišu 99 odsto škola neće raditi

Vladan Ćirić iz Unija sindikata prosvetnih radnika u Nišu kaže da u tom gradu 99 odsto škola neće raditi.

"Zajedno sa ostalim reprezentativnim sinidikatima organizujemo protest. Svi prosvetni radnici su dali podršku i oni koji nisu u sindikatima. To je jedini način da dobijemo što zaslužuje prosveta", rekao je on.

Dodaje da su brojni problemi koji muče prosvetne radnike i da je jedan od gorućih bezbednost u školama.

profimedia

 

"Mi smo prošle godine krenuli sa pregovorima oko izmene Krivičnog zakonika (napad na nastavnika da se tretira kao krivično delo i da se kažnjava zatvorom). Do danas ništa učinjeno osim deklarativne podrške. Dogovoreno je još mnogo toga. Mi smo bili prinuđeni da na ovaj način iskažemo nezadovoljstvo i da ukažemo na nezadovoljstvo u prosveti. Ukoliko ovako nastavimo problemi će se gomilati i doće do kolapsa prosvetnog sistema", rekao je Ćirić za Euronews Srbija.

Mihajlović: Pritisci na nastavnike

Prema podacima Unije sindikata prosvetnih radnika u Novom Sadu je jutros 11 škola potpuno obustavilo nastavu, dok ima i onih koje su u delimičnoj obustavi.

Martin Mihailović iz USPRS za Euronews Srbija navodi da u Školskoj upravi u Novom Sadu ima 190 škola.

"U 11 škola je potpuno obustavljena nastava, neke su delimično obustavile. Vrše se pritisci na zaposlene. Mislim da će odziv na protestu biti dobar", rekao je on.

Prosvetni radnici su po Zakonu o radu u obavezi da ispoštuju minimum procesa rada, a to su časovi od 30 minuta.

"Prinuđeni smo na radikalne mere jer su pregovori tekli sporo. Prošle godine potpisan je Protokol, imali četiri razgovora. U avgustu nam rečeno da će biti 50 odsto više naše plate u odnosu na zaposlene u javnom sektoru. Onda smo saznali da će to povećanje biti 12 odsto", naveo je on.

Jedna od glavnih odredbi potpisanog Protokola između sindikata u prosveti u Vlade Srbije krajem 2023. godine bila je da u januaru 2025. godine plata početnika u prosveti bude izjednačena sa prosečnom platom u Srbiji.

Mihailović navodi da plata početnika u prosveti sada je 86.680 dinara, a sa povećanjem od 12 odsto biće oko 97 .000 dinara. Očekuje se da će prosečna plata u Srbiji u januaru biti 104.000 dinara.

Komentari (0)

Srbija