Društvo

"Dokle više, zaustavite nasilje u školama": Održan protest prosvetnih radnika u Beogradu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

16/05/2024

-

13:55

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

U Beogradu je danas održan protest prosvetnih radnika u znak solidarnosti sa profesorom Z.S. (65) iz Srednje tehničke škole "9. maj" u Bačkoj Palanci, koga je pretukao bivši učenik (16). Skup je počeo u 12 sati ispred Narodne skuptine, a zatim su učesnici krenuli u šetnju do Vlade Srbije.

Zahtev prosvetara je da se izmeni Krivični zakonik i da se napad na nastavnika smatra krivičnim delom. Zapravo, da nastavnici imaju isti status kao i advokati i da se napad na nastavnika u Krivičnom zakonuku isto tretira kao i napad na advokata.

Učesnici protesta nosili su sindikalne zastave i transparente "Rušenje prosvete, Srbija bez budućnosti", "Dokle više?!", "Zaustavite nasilje", "Dostojanstvo, sigurnost, ličnost".

Euronews/Dušan Hadži Nikolić

 

Saobraćaj ispred Narodne skupštine bio je obustavljen dok je trajalo okupljanje učesnika i obraćanje predstavnika sindikata. Tokom protestne šetnje bio je obustavljen saobraćaj u Kneza Miloša i Nemanjinoj.

Euronews/Dušan Hadži Nikolić

 

Ispred Narodne skupštine učesnicima protesta obratio se Danilo Gligorić iz Sindikata radnika u prosveti Srbije koji je rekao da su prosvetari ranije proteste zakazivali simbolično u pet do 12 sati, a da je današnji skup zakazan u 12.

"Zakasnili smo"

"Danas smo zakasnili, ali to je simbolika koja nam govori da je čitava država i čitavo društvo zakasnilo u rešavanju problema nasilja u školama i društvu. U svakoj školi u Srbiji skoro svakog dana imamo neki nasilnički ili agresivne ispade. Mi prosvetni radnici doživljavamo traume rešavajući te probleme", rekao je Gligorić.

Euronews/Dušan Hadži Nikolić

 

Vesna Vojvodić iz Granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije "Nezavisnost" rekla je da se u obrazovnom sistemu danas ne može više pričati o merama, kvalitetu obrazovanja, ishodima i kompentencijama.

"Jedina je priča 'izvucite živu glavu', to je jedina priča. Neće nam biti bolje sve dok ne razmontiramo čitav nasilnički sistem. Ne može nasilje da bude put do uspeha", navela je ona.

Euronews/Dušan Hadži Nikolić

 

Nakon protesta, predstavnici sindikata otišli su na razgovor u Vladu Srbije, gde im je zakazan sastanak sa ministarkom prosvete Slavicom Đukić Dejanović.

Izmene zakona

Napad na profesora u Bačkoj Palanci nije prvi slučaj nasilja nad nastavnicima u školi. Pandorinu kutiju otvorio je incident iz Tehničke škole u Trsteniku, koji se dogodio 9. novembra 2022. godine, kada je učenik te škole na času engleskog jezika izmakao nastavnici stolicu. Ona je pala, a sve su to snimali drugi učenici i kačili na društvene mreže. 

Posle toga usledila je izmena nekoliko prosvetnih zakona i pravilnika.

Euronews/Dušan Hadži Nikolić

 

Izmenjeni su Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja - ZOSOV, Zakon o osnovnom obrazovanju i Zakon o srednjem obrazovanju. Izmenama je predviđeno da za težu povredu obaveza (donošenje droge i alkohola u školu, oružja, maltretiranje drugih učenika i nastavnika) učenik može biti udaljen sa nastave minimum pet dana, a maksimum do okončanja disciplinskog postupka. Tada prelazi na onlajn nastavu.

Osim udaljavanja sa nastave skraćeni su rokovi za disciplinski postupak, a nasilnici više nemaju mogućnost da se premeste u drugu školu dok se protiv njih vodi disciplinski postupak. Uvedene su i veće novčane kazne za roditelje, a vladanje je kao brojčana ocena uvedeno od drugog razreda i ocena ulazi u prosek.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija