Društvo

"Od izmicanja stolice, do polomljenog nosa": Obustavili nastavu u Bačkoj Palanci, podrška pretučenom profesoru

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

10/05/2024

-

16:07

"Od izmicanja stolice, do polomljenog nosa": Obustavili nastavu u Bačkoj Palanci, podrška pretučenom profesoru
"Od izmicanja stolice, do polomljenog nosa": Obustavili nastavu u Bačkoj Palanci, podrška pretučenom profesoru - Copyright Google Maps

veličina teksta

Aa Aa

Skoro sve škole u Bačkoj Palanci danas su obustavile rad u znak podrške profesoru Z. S. (65) iz Srednje tehničke škole "9. maj", koga je pretukao bivši učenik (16). Na obustavu nastave pozvala je Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, ali su im se pridružile i kolege koje nisu njihovi članovi.

U 13 sati počeo je protesni skup pod sloganom "Dokle više", kao vid solidarnosti sa kolegom koji je pretučen na svom radnom mestu.

"Pozvali smo sve sindikate, kolege, bivše kolege, roditelje naših učenika, građane da nam se pridruže. Ovo je stvar bezbednosti i tiče se svih nas , a ne samo nekog pojedinačnog sindikata", kaže za Euronews Srbija Duška Lalić, predsednica IO Sindikata prosvetnih radnika Bačka Palanka. 

Inače, profesora S. Z (65) napao je bivši učenik te škole. Najpre ga je udario pesnicom, a kada je pao na zemlju nastavo je da ga šutira. Profesoru je polomljen nos, jagodična kost, a vidljivi su i brojni podlivi (hematomi).

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

Iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije pozivaju nadležne u Ministarstvu prosvete i Pokrajinskom sekretarijatu za obrazovanje da donesu odgovarajuće zakonske i podzakonske akte i preduzmu konkretne mere, koje će dovesti do toga da prosvetni radnici budu stvarno a ne deklarativno zaštićeni od nasilja.

"Od organa policije, tužilaštva i suda očekujemo da vinovnik napada na nastavnika S. Z. da bude u najskorije vreme procesuiran i kažnjen u skladu sa zakonom", kažu u Uniji.

Ilić: Obustava rada i protest naredne nedelje

Na incident u Bačkoj Palanci reagovao je i Sindikat obrazovanja Srbije. Predsednica sindikata Valentina Ilić za Euronews Srbija kaže da će se i oni solidarisati sa pretučenim nastavnikom u četvrtak 16. maja, te će neke škole (koje donesu odluku) obustaviti nastavu, a biće organizovan i protest u Beogradu.

profimedia

 

"Ljudi su baš izrevoltirani. Od izmicanja stolice nastavnici u Trsteniku krenulo se u izmenu zakona i pravilnika o postupanju škola u slučaju nasilja. Međutim, zakon se ne primenjuje, stvorena je loša atmosfera u školi, loš je status prosvetnih radnika i mi moramo nešto ozbiljno da uradimo da bi se steklo poverenje u škole", kaže Ilić.

Dodaje da su nastavnici izrevoltirani i uplašeni, više ne mogu da rade svoj posao u učionici.

"Ne možete da okrenete leđa, da pišete nešto na tabli, jer iza sebe imate 30-oro dece u koje morate da imate poverenje. Vi u njih i oni u vas. To je sada narušeno. Stvorena je loša atmosfera. Celokupni sistem mora ozbiljno da se pozabavi stavom javnosti, roditelja, dece prema prosvetnim radnicima", navela je ona.

Dodaje da su tražili prijem u Vladi Srbije, kod novog premijera, kako bi razgovarali o situaciji u obrazovnom sistemu. 

"Škola je uvek bilo dobro i bezbedno mesto za rad. Šta se sada dešava? Kakva se poruka šalje? Od izmicanja stolice došli smo do polomljenog nosa. Šta je sledeće", pita Ilić.

Slučaj u Trsteniku

Ovo nije prvi slučaj nasilja nad nastavnicima u školi. Pandorinu kutiju otvorio je incident iz Tehničke škole u Trsteniku, koji se dogodio 9. novembra 2022. godine, kada je učenik te škole na času engleskog jezika izmakao nastavnici stolicu. Ona je pala, a sve su to snimali drugi učenici i kačili na društvene mreže. 

Na tom slučaju su se videle sve manjkavosti sistema. Usledila je izmena nekoliko prosvetnih zakona i pravilnika.

profimedia

 

Izmenjeni su Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja - ZOSOV, Zakon o osnovnom obrazovanju i Zakon o srednjem obrazovanju. Izmenama je predviđeno da za težu povredu obaveza (donošenje droge i alkohola u školu, oružja, maltretiranje drugih učenika i nastavnika) učenik može biti udaljen sa nastave minimum pet dana, a maksimum do okončanja disciplinskog postupka. Tada prelazi na onlajn nastavu.

Osim udaljavanja sa nastave skraćeni su rokovi za disciplinski postupak, a nasilnici više nemaju mogućnost da se premeste u drugu školu dok se protiv njih vodi disciplinski postupak. Uvedene su i veće novčane kazne za roditelje, a vladanje je kao brojčana ocena uvedeno od drugog razreda i ocena ulazi u prosek.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija