Fokus

Hezbolah kao "na iglama": Sve više dokaza da je napad dugo i pomno planiran, kako je eksploziv završio u uređajima

Komentari

Autor: Proto thema, Euronews

19/09/2024

-

18:30

Hezbolah kao "na iglama": Sve više dokaza da je napad dugo i pomno planiran, kako je eksploziv završio u uređajima
Hezbolah kao "na iglama": Sve više dokaza da je napad dugo i pomno planiran, kako je eksploziv završio u uređajima - Copyright Tanjug/AP/Bassam Masri, Mohammad Zaatari

veličina teksta

Aa Aa

Teško da bilo ko može da isplanira tako dobro osmišljen napad u cilju izazivanja straha i panike, kao onaj za koji se veruje da je izveo Izrael sa bombama postavljenim u pejdžere članova Hezbolaha u utorak i bežičnim uređajima dan kasnije. Eksplozije bežičnih uređaja do kojih je juče došlo usmrtile su 20 ljudi, čime je broj poginulih porastao na 32, dok je hiljade ljudi ranjeno. Prema svemu sudeći, niz eksplozija na pejdžerima nije bio kraj ovog hibridnog napada, već samo početak.

Ministar odbrane Izraela Joav Galant (koji još uvek nije zvanično komentarisao napad), sada kaže da IDF raspoređuje jake snage na severnim granicama Izraela započinjući tako "novu fazu rata".

Oštrim tonom obratilo se još nekoliko izraelskih zvaničnika, pored premijera Netnajahua, Galanta i šefa IDF-a Hercija Halevija, koji svojim izjavama najavljuju početak generalizovanog rata i sa Hezbolahom, pored Hamasa. Galant koji je razgovarao po treći put u 48 sati sa svojim američkim kolegom, dozvolio je SAD da se "operu", tako što će biti distancirani od napada, i rekao da "započinju novu epohu u ovom ratu kojoj je potrebno prilagoditi se".

I dok Izrael preti da će Hezbolah "platiti visoku cenu", situaciju komplikuje stav Irana, koji obećava da će odgovoriti nakon ranjavanja svog ambasadora u Libanu Mohtaba Amanija, tokom eksplozija pejdžera.

"Iran će pažljivo pratiti napad na svog ambasadora u Libanu koji je rezultirao njegovim ranjavanjem, i zadržava pravo prema međunarodnom pravu da preduzme potrebne mere koje smatra neophodnim da odgovori na svako odvratno krivično delo i kršenje", navela je misija Irana pri UN-u u pismu u sredu, dodajući:

"Generalni sekretar UN-a i Savet bezbednosti moraju nedvosmisleno osuditi terorističku akciju Izraela i odvratno krivično delo protiv šefa diplomatske misije Irana u Libanu, kao akciju kršenja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Libana, kao i napade i ciljanje libanskih građana"

profimedia

 

Nema sumnje da je Izrael uspeo da prodre u komunikacionu mrežu Hezbolaha na način koji je bez presedana. Sada se postavlja pitanje, budući da očigledno priprema kopnenu operaciju u Libanu, na koji način će Hezbolah moći da se bori, s obzirom na to da zavisi od bežičnih uređaja i pejdžera kada je u pitanju slanje koordinata, komunikacija oko kretanja municije i zaliha, kao i osoblja.

Novi vid ratovanja?

Izrael možda odbija da direktno komentariše niz eksplozija u Libanu, ali se smatra da stoji iza napada, budući da ne postoji niko drugi ko ima tehnologiju i motivaciju da učini nešto tako. Međutim, poenta nije nova faza rata za Hezbolahom, već činjenica da je Izrael započeo novi vid rata, sa nultim gubicima za svoje snage, minimalnom kolateralnom štetom među civilima i ciljanjem članova organizacija sa kojima je u ratu.

Sve ukazuje na to da napadi, koji su organizovani kroz dugogodišnji rad, sa fantomskim kompanijama koje su imale za cilj da se infiltriraju u mrežu kompanije koja pravi pejdžere i da kreiraju kopije voki-tokija druge kompanije, nisu bili jedini.

Tanjug/AP/Mohammad Zaatari

 

Vremenski interval u kojem su ovi napadi organizovani potvrđuje saopštenje japanske kompanije ICOM koja je proizvela bežične uređaje koji su juče eksplodirali. Firma je saopštila da je nemoguće zamisliti kako su eksplozivi postavljeni u njene uređaje, s obzirom na to da je proizvodnja modela voki-tokija povezanog sa eksplozijama u Libanu, prekinuta pre 10 godina.

Takođe, kompanija ne može da potvrdi da li se radilo o kopiji njenog uređaja ili je on poslat iz neke druge kompanije. To je zato što se njeni bežični uređaji (voki-tokiji) proizvode u Japanu, prema strogom sistemu upravljanja, što implicira je bilo nemoguće da se tajni agenti infiltriraju u proizvodnu mrežu, kao što je to bio slučaj sa pejdžerima koji su eksplodirali dan ranije, a koji su proizvedeni od strane kompanije sa fantomskim identitetom u Mađarskoj.

Prema podacima ministarstva komunikacija Libana, bežični uređaji IC-V82 nisu nabavljeni od ovlašćenog zastupnika, nisu imali licencu i nisu proveravani od strane bezbednosnih službi.

Kako su pejdžeri mogli biti prepakovani?

Pejdžer je mali bežični komunikacioni uređaj koji se koristi za primanje poruka putem radio signala. Naširoko su se koristili pre nego što su se pojavili pametni telefoni.

Kao nedržavni akter sa ograničenim sposobnostima, Hezbolah je u prošlosti koristio pejdžere kako bi izbegao izraelsko presretanje, prema rečima Elijaha Džej Magnijera, ratnog izveštača i analitičara koji prati dešavanja u ovom regionu već 37 godina.

"Hezbolah je ovoga puta bio veoma odlučan u tome da spreči članove da koriste mobilne telefone jer se svakom telefonu koji je povezan na internet lako može pristupiti kroz veoma naprednu izraelsku tehnologiju", rekao je on za Euronews Next.

SMEX, libanska nevladina organizacija za digitalna prava, izjavila je u analitičkom članku nakon napada da postoji više mogućih scenarija kako su pejdžeri mogli biti detonirani.

Oni ukazuju na to da su uređaji mogli biti prepakovani tokom transporta ili isporuke i podešeni da se detoniraju preko tajmera ili radio signala.

SMEX je takođe spekulisao da je moglo doći i do namernog pregrevanja baterija, što je scenario u koji su neki stručnjaci kasnije izrazili sumnju u medijskim izveštajima i objavama na društvenim mrežama.

Tanjug/AP/STR

 

Pol Amoroso, savetnik u firmi Small Arms Survey i bivši tehnički oficir za municiju u irskim odbrambenim snagama, rekao je da je pristup komponentama i postavljanje eksploziva koji iniciraju istovremenu detonaciju, veoma sofisticirano.

"Postoji ključna komponenta koju bi trebalo da imate od energetskog materijala, odnosno eksploziva, koja se naziva kritični prečnik, što znači koliko mali eksploziv može da bude. Postoji samo nekoliko tipova eksploziva koji imaju tu karakteristiku", rekao je on za Euronews Next.

Takođe je bilo potrebno napraviti detonator, ali stavljanje jednog u improvizovani eksplozivni uređaj veličine pejdžera je "vrlo teško" tako da bi on verovatno bio "specijalno projektovan od strane države", dodao je Amoroso koji je takođe ranije radio sa UN-ovom službom za deminiranje.

"Sve što je bilo potrebno jeste da dva ili tri ovakva uređaja ne funkcionišu ispravno i aktiviraju se pre određenog vremena da bi unutrašnji bezbednosni organi Hezbolaha bili upozoreni na problem, tako da su definitivno imali improvizovanu napravu koja se mogla koristiti na više načina", naglasio je on.

Iz inženjerske perspektive "to je na nivou sofisticiranosti koju može da ima samo koliko obaveštajnih agencija u svetu. "Ovde se radi o vrhuncu tehnologije eksplozivnih uređaja", dodao je on.

Superiorna tehnologija promakla i budnom oku Hezbolaha

Magnijer je rekao za Euronews Next da su pejdžeri koji su eksplodirali bili novi, a ne stari, i da je nedavno stigla nova serija. Ovo su takođe izvestile i druge novinske agencije pozivajući se na zvaničnike Hezbolaha.

"Hezbolah je imao priliku da pregleda ovu opremu, ali izgleda da ona očigledno ima superiornu tehnologiju i sposobnosti", rekao je Magnijer dodajući da su Izraelci možda "uspeli da ubace malu količinu eksploziva, ali vrlo razorne moći" u elektronski krug pejdžera.

"To je razlog zašto je vrlo teško bilo da se on identifikuje, posebno kada je pejdžer bio aktivan", rekao je on.

Tanjug/AP/Hussein Malla

 

Visoki bezbednosni izvor iz Libana potvrdio je za agenciju Reuters u sredu da je izraleska obaveštajna služba postavila eksplozive unutar hiljada pejdžera koji su uvezeni u Liban pre nekoliko meseci.

"Jedina stvar koja je Hezbolahu potrebna da funkcioniše kao organizacija jeste komunikacija", rekao je Amoroso dodajući da eksplozije nadalje "menjaju igru" dodatno unoseći strah kod članova Hezbolaha od svakog daljeg vida komunikacije.

 

Komentari (0)

Svet