Fokus

Eksperti UN pozivaju Ujedinjene nacije da postave temelje za globalno upravljanje AI

Komentari

Autor: Tanjug

20/09/2024

-

13:12

Eksperti UN pozivaju Ujedinjene nacije da postave temelje za globalno upravljanje AI
Eksperti UN pozivaju Ujedinjene nacije da postave temelje za globalno upravljanje AI - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Savetodavno telo Ujedinjenih nacija saopštilo je da globalno upravljanje veštačkom inteligencijom (AI) predstavlja "imperativ" i pozvalo UN da postave temelje za globalne institucije koje će regulisati pomenutu tehnologiju.

U izveštaju se navodi da veštačka inteligencija menja naš svet i nudi ogroman potencijal za razvoj nauke, unapređenje javnog zdravlja, poljoprivrede, optimizaciju energetskih mreža i ubrzanje privrednog rasta, prenosi AP.

Organizacija istovremeno upozorava da bi bez kontrole ovi benefiti mogli da budu ograničeni samo na nekoliko zemalja, kompanija i pojedinaca, kao i da bi moćniji AI sistemi mogli da stvore autonomno oružje i ugroze mir i bezbednost. 

Savetodavno telo UN je iznelo principe koji treba da usmeravaju formiranje novih institucija za upravljanje AI, a oni počivaju na međunarodnom pravu i posebno na ljudskim pravima. 

Preporuke takođe pozivaju na stvaranje globalnog fonda za veštačku inteligenciju kako bi se osiguralo da tehnologija premošćuje jaz između bogatih i siromašnih nacija i promoviše postizanje razvojnih ciljeva Ujedinjenih nacija za 2030. godinu.

Kao eksperti, nadalje smo optimisti povodom budućnosti veštačke inteligencije i njenog potencijala za dobra dela, ali taj optimizam zavisi od toga da li možemo da realno sagledamo rizike, navode stručnjaci.

"Tehnologija je previše važna, a ulozi previsoki da bismo se oslanjali samo na tržišne snage i fragmentiranu nacionalnu i multilateralnu akciju", dodaje se u saopštenju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet