Evropa

Dunav se izlio u Budimpešti: Reka nastavlja da raste, više od 15.000 volontera angažovano u odbrani od poplava

Komentari

Autor: Euronews Srbija

19/09/2024

-

20:25

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

U olujama i poplavama u centralnoj Evropi do sada su stradile 23 osobe. Borba sa visokim vodostajima i dalje traje u Češkoj i u Poljskoj, a u Mađarsku je već stigao taj vrh poplavnog talasa koji se u prestonici očekuje u subotu.

Na trgu Batanji u Budimu se nalazi metrostanica koja će uskoro da bude zatvorena iz predostrožnosti zbog ubrzanog rasta Dunava, a ljudi i dalje silaze do obale iako prema onome što može da se vidi u podzemnom prolazu već ima malo vode.

Dunav nastavlja da raste, a vrh poplavnog talasa očekuje se u subotu uveče, što je danas rekao i mađarski premijer Viktor Orban.

Ono što se nastavlja jeste i interesovanje građana koji dolaze i dalje na obalu Dunava, želeći da vide koliko ta voda brzo raste, želeći da naprave fotografije. I sa jedne i sa druge strane, i sa peštanske i sa budimske, deo keja koji nije zatvoren i nije potopljen, je pun građana koji dolaze da se fotografišu.

Ono što jer Orban danas saopštio jeste da očekuje da će saobraćaj u tom priobalnom delu Budimpešte biti normalizovan sredinom sledeće nedelje kada voda počne da se povlači.

On kaže da su morali da prošire ukupno područje koje je sada u tom režimu odbrane od poplava za nekih 70 kilometara i da su istovremeno morali da povećaju broj profesionalaca koji će se u Budimpešti baviti poljem zaštite i odbrane od poplava. Sada je u toj oblasti angžovano blizu 6.000, a pomaže im oko 4.000 volontera. Orban kaže da taj broj volontera koji učestvuju u odbrani od poplava u Mađarskoj je veći od 15.000.

Volonteri se nalaze i uzvodno od Budimpešte, oni zajedno sa vojnicima pune i postavljaju džakove sa peskom, štiteći tako saobraćajnice od nadolazeće vode.

Euronews

 

Ekipa Euronews Srbija je danas bila i nadomak mesta Kišorosi. Reč je o selu koje se nalazi na Sentandrejskom ostrvu između dva kraka Dunava i koje je sada, nakon zatvaranja tih pristupnih puteva, ostalo praktično odsečene od kopna. Njegovi stanovnici ne mogu drumom da izađu niti da uđu u svoje selo, jedino to mogu da učine putem trajekta.

Međutim, prognozira se da će Dunav nastaviti da raste, tako je i najavljeno da će trajekt prestati da saobraća i u tom trenutku Kišorosi će zaista ostati odsečen od kopnenog dela.

Jedan od stanovnika, Petar, danas je za Euronews Srbija rekao da se nada da selo neće biti potopljeno, jer se nalazi na visini.

"Dolazim da pokupim stvari iz sela, jer moram na posao krajem nedelje, tako da sada ulazim da uzmem stvari. Srećom imam gde da odsednem. Mislim da neće trajati dugo. Postoje rezerve, veliki deo sela nije u opasnosti od vode. Na visini smo, mislim da možemo da preživimo par dana", rekao je on.

Budimpešta vrh poplavnog talasa dočekuje spremno, a jutros je njen gradonačelnik Đerđelji Karačonji rekao da su se pripremili za vodostaj od 9 metara. On, međutim, po prognozi neće biti toliki.

Očekuje se da neće preći 850 centimetara, ali ono što je Karačonji takođe danas poručio, upućeno je pre svega građanima i turistima koji dolaze da se fotografišu, da pripaze na svoju bezbednost jer, kako kaže, "nijedna fotografija nije vredna nečijeg života".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa