Evropa

"Dunav raste iz sata u sat": Euronews Srbija donosi izveštaj iz Budimpešte, da li se očekuje plavljenje u našoj zemlji?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

19/09/2024

-

12:00

"Dunav raste iz sata u sat": Euronews Srbija donosi izveštaj iz Budimpešte, da li se očekuje plavljenje u našoj zemlji?
"Dunav raste iz sata u sat": Euronews Srbija donosi izveštaj iz Budimpešte, da li se očekuje plavljenje u našoj zemlji? - Copyright Euronews/Nataša Krstin

veličina teksta

Aa Aa

Republički hidrometeorološki zavod najavio je da će nivo Dunava danas i sutra kod Bezdana biti na nivou redovne, ali i vanredne odbrane od poplava. Euronews Srbija se nalazi u Budimpešti gde prati situaciju sa vodostajem, ali i istražuje postoji li šansa da dođe do plavljenja Dunava na teritoriji Srbije. 

Dunav raste iz sata u sat, izveštava naša reporterka Nataa Kovačev koje se nalazi u Budimpešti, navodeći da je od sinoć ova reka u mađarskoj prestonici narasla za nekih 40 cm od sinoć. 
Ističe da je sa obe strane reke deo puta zatvoren za saobraćaj.

"To su sve delovi koji su vrlo blizu vode i u sklopu mera predostrožnosti su zatvoreni za sada", dodaje naša reporteka.

Ona podseća da se u Budimpešti vrhunac vodenog talasa očekuju za vikend, ali da zvaničnici i građani nisu puno uznemireni, već da dane vikenda očekuju spremni, ali i da danas okončavaju prirpeme za odbranu grada od poplava. 

Kako je juče rekao gradonačelnik Budimpešte, nadležni grade privremenu branu u dužini od 1700 metara oko ostrva Margit.

Nadležni su takođe naglasili da vode računa o tome da zaštite izvorišta pijaće vode i da isprate njen kvalitet budući da i na njega može da utiče visoki vodostaj Dunava. 

Iz grada poručuju da ne očekuju da vrhunac vodenog talasa neće preći 850 cm, što je za pola metra manje od visine vode koju su imali prilike da vide 2013. godine kada su ovaj grad pogodile istorijske poplave. 

Kako prenosi naša reporterka, uzvodno od Budimpešte, blizu grada Dunabogdanji, vojnici i volonteri postavljaju vreće sa peskom.

Kada se očekuje opadanje vodostaja?

Osim zatvaranja određenih delova saobraćaja, zatvorena je i jedna stanica metroa, ali je i kao mera predostrožnosti pre dva dana zabranjena plovidba kruzerima.

Takođe se očekuje da će od 24. septembra voda početi da opada, odnosno da taj vrhunac vodenog talasa prođe. 

Veliki broj meštana Budimpešte, ali i turista prilazi obali Dunava, kako bi videli do kog nivoa je porasla reka, prenosi naša reporteka i dodaje da upravo radoznali građani za pripadnike sektora za vanredne situacije predstavljaju najveći problem. 

To je juče saopštila i mađarska policija, čiji zvaničnici kažu da okupljeni mogu da ih ometaju u njihovom poslu, sa druge strane mogu i da ugroze sopstvenu bezbednost. 

A kako su tekle pripreme, naša reporterka je razgovarala sa zamenicom gradonačelnika Budimpešte Katom Tuto.

"Pre više od sedam dana su nas upozorili stručnjaci koji prate situaciju sa poplavama. Videli su veliki ciklon iznad Evrope i da će pasti količina vode koju nismo očekivali. Počeli smo sa zatvaranjem kanala koji se ulivaju u Dunav. A poučeni iskustvom Austrije, mi smo se pripremili za sistem visine od 9 metara, kako bismo se zaštitili od vode koja navire. To je znatno više nego ranijih godina. Imamo odbrambeni sistem. Brane su završene, negde moramo da ih popravimo i dopunimo. To radimo upravo sada jer najveću poplavu očekujemo u subotu. Prethodnih dana smo se pripremili za očekivani scenario, sada na scenu stupa ono neočekivano. Mislim da je najvažnije da zaštitimo građane i turiste jer oni ovo ne shvataju ozbiljno. Oni prilaze vodi koja neprestano nadire i slikaju se. Razumem radoznalost, ali neophodno je da sada svi budu obazrivi", izjavila je za Euronews Srbija zamenica Tuto. 

Za razliku od Budimpešte, nešto teža situacija je uzvodno od ovog grada gde su i putevi zatvoreni na pojedinim mestima. Postoje i naselja poput sela Kisorozi kome se više ne može prići drumskim putem. 

Ali ni to nije ništa neočekivano. Naime, to je česta situacija koja se događa kada je vodostaj Dunava ovako visok. Ono što je delimično bilo zabrinjavajuće za mađarske vlasti jeste vodostaj reke Lajta koja se uliva u Dunav i koja takođe beleži istorijski maksimum u ovim trenucima.

Da li će doći do plavljenja u Srbiji?

Od danas je u Srbiji na snazi upozorenje, odnosno redovna odbrana od poplava, a hidrolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda Dejan Vladiković kaže za Euronews Srbija da se u toku današnjeg dana očekuje proglašenje redovne odbrane od poplava kod stanice Bezdan, navodeći da je to najuzvodnija stanica.

"Sledećeg dana, 21. septembra, to će biti kod stanice Apatin, u toku 22. kod stanice Novi Sad, a narednog dana će to biti kod Bogojeva i kod stanice Bačka Palanka", objašnjava Vladiković navodeći da se vrh talasa očekuje na uzvodnoj stanici Bezdan oko 25. septembra, a kod stanice Novi Sad između 27. i 28. septembra. 

"Ono što je bitno napomenuti, ovaj talas će proći bez prevazilaženja granica vanredne odbrane od poplava. U našoj zemlji imamo dve jasno definisane granice odbrane od poplava, to je redovna, kada voda stigne do nogice nasipa, i vanredna odbrana kada stigne metar ispod krune nasipa. To ne treba mešati sa vanrednim stanjem, jer ono se proglašava kada ove mere uopšte ne daju rezultate, što ovoga puta neće biti slučaj", dodaje naš sagovornik. 

Ističe da na branjenim područjima, koje kontrolišu javna preduzeća - pre svega Voda Vojvodine i Srbija Voda - nadležni vode računa na branjenim područjima.

Ipak, navodi i da postoje neka nebranjena područja gde ima "nekog malog plavljenja", ali da se na to "ipak računa" kada je ovakav poplavni talas u pitanju. 

Govoreći o vremenskoj prognozi u narednom periodu, Vladiković kaže da se u našoj zemlji u narednih mesec dana ne očekuje slična ekstremna pojava kakav je bo ciklon Boris. 

"Na našem području mi ne vidimo reprizu negativnog talasa i jako velikih padavine. U sledećih mesec dana nastaviće se period u kojem će biti neke manje padavine, ali to će samo na našim vodotocima da popravi situaciju. Čisto da napomenemo da ovaj talas na Dunavu podseća na onaj koji je bio 2013. godine, s tim što ovoga puta su ipak takve okolnosti da su vodostaji pre toga bili mnogo niski, jer smo pre toga imali jako dugo sušni period", zaključuje naš sagovornik. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa