Planeta

Direktor kompanije: Podmornica "Titan" doživela kvar nekoliko dana pre putovanja ka Titaniku

Komentari

Autor: Tanjug

20/09/2024

-

17:52

Direktor kompanije: Podmornica "Titan" doživela kvar nekoliko dana pre putovanja ka Titaniku
Tanjug/AP/OceanGate Expeditions - Copyright Tanjug/AP/OceanGate Expeditions

veličina teksta

Aa Aa

Amerikanac Fred Hejgen, koji je kao putnik učestvovao na ekspediciji kompanije Oušngejt ka olupini Titanika 2021. godine, danas je pred istražnim panelom američke obalske straže izjavio da je to putovanje ka dnu okeana, prekinuto zbog mehaničkog kvara.

On je na svedočenju predstavljen kao ''stručnjak za misije'', odnosno putnik koji je platio da učestvuje u istraživanju olupine Titanika, koristeći podmornicu Titan.

Hejgen je izjavio da je Titan već bio na putu ka Titaniku, kada su uočeni kvarovi i da je tada postalo jasno da podmornica neće stići do olupine, zbog čega je njegova misija 2021. godine prekinuta, prenosi AP.

"Shvatili smo da sve što može da uradi (Titan) je da se okreće u krug, skrećući udesno. Svako ko je želeo da nastavi ili je bio u zabludi ako nije mislio da je opasno, ili je prihvatao rizik", rekao je Hejgen.

Tokom svedočenja u četvrtak, naučni direktor kompanije Stiven Ros rekao je istražiteljima da je podmornica doživela kvar samo nekoliko dana pre putovanja ka Titaniku.

Ranije ove nedelje, bivši operativni direktor Oušngejta Dejvid Lokridž rekao je da se često sukobljavao sa suosnivačem kompanije Stoktonom Rašom i da je smatrao da je kompanija bila posvećena isključivo zarađivanju novca.

On je takođe svedočio da je uložio žalbu saveznoj upravi za sigurnost i zdravlje na radu na kompaniju, a potparol ove agencije je u četvrtak rekao da je Lokrižova tvrdnja odmah bila prosleđena obalskoj straži.

Ranije ovog meseca, obalska straža je otvorila javnu raspravu, koja je otpočela pre četiri dana, a koja je deo istrage na visokom nivou o uzroku nesreće Titana.

Kompanija Oušngejt je obustavila operacije nakon nesreće i trenutno nema zaposlene sa punim radnim vremenom, ali ju je tokom rasprave zastupao advokat.

Podmornica Titan je eksplodirala u junu prošle godine, tokom svog drugog putovanja ka olupini Titanika u Atlatskom okeanu, a Stokton Raš bio je jedan od pet osoba koje su tada izgubile život.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet