Politika

"Otvaranje" Merdara: Pritisci na Prištinu konačno nisu samo "pucanj" u prazno i da li je Kurti morao da popusti?

Komentari

Autor: Branislava Gigović Grubić

09/10/2024

-

21:01

"Otvaranje" Merdara: Pritisci na Prištinu konačno nisu samo "pucanj" u prazno i da li je Kurti morao da popusti?
"Otvaranje" Merdara: Pritisci na Prištinu konačno nisu samo "pucanj" u prazno i da li je Kurti morao da popusti? - Copyright Euronews/Vladislav Ćup, Stefan Goranović

veličina teksta

Aa Aa

Prvi kamion sa srpskom robom prešao je juče preko administrativnog prelaza Merdare nakon što je Priština ukinula zabranu uvoza srpskih proizvoda koja je trajala više od godinu dana. Iako je ova odluka pozdravljena od strane mnogih u Srbiji sve više se u javnosti može čuti da to ipak nije dovoljno. Sloboda kretanja, poručuju sagovornici Euronews Srbija i poznavaoci prilika na Kosovu i Metohiji, ne može nikako biti delimična. Poručuju i da je evidentno da pretnje Prištini ovog puta nisu bile prazne i da su zapadne sile pokazale da je na Kurija moguće delovati, ali da to zavisi od političke volje.

Komentarišući delimičan protok srpske robe, predsednik Srbije Alekasndar Vučić je rekao da će Priština i dalje dati sve od sebe da zaustavi srpsku robu, da će se služiti i trikovima, ali je naglasio da će Nemci, koliko ih poznaje, nastaviti da insistiraju na slobodnom protoku robe i usluga.

Kaže i da je svaki čovek prepoznao namere Prištine, ali da, znajući Nemce, zna da će nastaviti da insistiraju na slobodnom protoku robe i usluga.

Euronews/Vladislav Ćup

 

"To je važno za srpsku privredu. A da li će oni dati sve od sebe da to zaustave? Pa da", rekao je Vučić dodajući da zna da će Priština sada izmisliti skenere koje će čekati 11 meseci, pa 22 meseca.

Premijer Srbije Miloš Vučević osvrnuvši se na odluku Prištine, rekao je nedavno da je Priština rešila da "spusti tenziju koja postoji duže vreme, ali da je najvažnije da Srbi na AP KiM mogu da dobiju uredno snabdevanje hranom, namirnicima i lekovima".

Rekao je i da bi voleo da se ta odluka ne odnosi samo na prelaz Merdare, ali je podvukao da podržava sve što je deo relaksiranja života i obezbeđivanja boljih uslova za život naših građana, odnosno sve što doprinosi da Srbi na KiM mogu bezbednije i bolje da žive i imaju uredniju snabdevenost.

Podsetimo, Kurti je pre nekoliko dana na konferenciji za novinare potvrdio da je Ministarstvo unutrašnjih poslova u Prištini ukinulo zabranu proizvoda koji se iz centralne Srbije plasiraju na tržište na Kosovo i Metohiju. Kako se Prištini spočitava to što je protok robe dozvoljen samo na Merdaru, danas se oglasio ponovo Kurti te rekao da će i na ostalima to biti moguće - kada stignu skeneri za kontrolu robe.

Napominje da na prelazu Merdare carinski službenici rade ručnu proveru robe, što dugo traje, prenosi Kosovo online. Kaže da su otvorili Merdare bez obzira što nisu dobili skener, "iako su nam obećali". Naglasio je da je Vlada Kosova u saradnji sa kosovskom carinom nastojala da kupi skenere, ali da su dobili obećanje o donaciji od Evrope i SAD, ali da još ne zna kada će Kosovo dobiti te skenere.

Zečević: Proizvod pritiska

Upravo zbog toga što je protok robe dozvoljen samo na Merdaru, Slobodan Zečević iz Instituta za evropske studije kaže da to nije u skladu sa evropskim standardima i pravom na slobodno kretanje.

Euronews

Slobodan Zečević

"Oni treba u skladu sa evropskim standardima da poštuju slobodu kretanja, a ne u skladu sa njihovim igrama i marifetlucima. Sloboda kretanja robe znači nikako zadržavanje, nikako ometanje, nikako prolaz na jednom, a na drugom ne. Sve to je po evropskim standardima strogo zabranjeno", rekao je Zečević za Euronews Srbija.  

Kako dodaje, i minimalno zadržavanje "zbog nekog hira koji ne treba", sve je to, podvlači ometanje slobode kretanja robe.

Ipak, na pitanje da li je to mali pomak u relaksaciji odnosa Beograda i Prištine, odgovara potvrdno. Smatra i da je pritisak Zapada na Prištinu konačno "proradio".

"To je proizvod pritiska. Sad se pokazuje da kada zapadne zemlje izvrše pritisak na Prištinu, da ona i te kako mora da vodi račun o tom pritisku. Međutim, ako ukinete jedan prelaz, ostavite dva, a oni su dve trećine ovde, odnosno 70 odsto prelaza već ne daju, znači, to više nije slobodno kretanje robe. I to podleže sankcijama. Voleo bih da oni u potpunosti, u skladu sa evropskim standardima i evropskim normama, poštuju slobodan kretanje robe.  To bi bilo najbolje", rekao je Zečević za Euronews Srbija.

Milivojević: Na Kurtija moguće delovati

Govoreći o pritiscima na Prištinu, diplomata u penziji, Zoran Milivojević, kaže da je evidentno da je na Prištinu izvršen pritisak koji je urodio plodom. 

profimedia

Zoran Milivojević

"Najvažnija poruka je da se na Kurtija može delovati, da to zavisi od političke volje, ali od političke volje koja je vezana za konkretni interes u datom trenutku koji je ovde u slučaju Nemačke direktno došao do izražaja", rekao je Milivojević za Euronews Srbija.

Poručuje da ova mera Prištine više deluje simbolično nego što deluje suštinski, ali napominje da to pokazuje da je moguć pritisak na Kurtija.

"To pokazuje da zapadne sile imaju mehanizme da ga nateraju da poštuje nekakve njihove zahteve,  pogotovo kada se radi o zahtevima koji su u njihovom interesu. U ovom slučaju je došao do izražaja interes, konkretno Nemačke, koja želi da na ovaj način potvrdi, rekao bih, svoju poziciju na ovim prostorima,  ali i da omogući funkcionisanje Berlinskog procesa za koje je zainteresovana upravo sad,  s obzirom na teškoće sa kojima je suočena i na ekonomskom i na političkom planu. I to je suština priče. Prema tome, kad postoji politička volja i kad postoji interes zapadnih sila, onda je sasvim moguće uticati na Kurtija i dovesti ga u situaciju da primeni mere koje idu u pravcu zahteva zapadnih sila", naveo je Milivojević. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija