Biznis vesti

PKS: Odluka o najavi ukidanja zabrane plasmana srpskih proizvoda na AP KiM nepotpuna

Komentari

Autor: Tanjug

09/10/2024

-

09:59

PKS: Odluka o najavi ukidanja zabrane plasmana srpskih proizvoda na AP KiM nepotpuna
PKS: Odluka o najavi ukidanja zabrane plasmana srpskih proizvoda na AP KiM nepotpuna - Copyright Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Privredna komora Srbije (PKS) saopštila je da odluka o najavi ukidanja zabrane ulaska srpskih proizvoda na tržište AP Kosovo i Metohija nije potpuna, jer je plasman domaće robe moguć samo preko graničnog prelaza Merdare. Ova odluka, kako navodi PKS, dovodi srpske kompanije u diskriminatorni položaj.

"Odlukom o nastavku zabrane plasmana robe na Kosovo, na ostalim prelazima, vlada u Prištini, i dalje, krši principe slobodne trgovine, što je u direktnoj suprotnosti sa CEFTA sporazumom, kojim je utvrđena obaveza Kosova da obezbedi slobodu kretanja roba, kao i Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju Kosova Evropskoj uniji", navodi se na zvaničnom sajtu PKS.

Nastavak primene zabrana na ostalim prelazima ne doprinosi normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine, navodi se u saopštenju i dodaje da to nije u duhu stvaranja zajedničkog regionalnog tržišta koje je predviđeno Berlinskim procesom.

"Da bi se u potpunosti obezbedio pozitivan ambijent za privrednike obe poslovne zajednice, pored potpunog prestanka primene zabrane uvoza gotovih proizvoda potrebno je rešavati i preostala otvorena pitanja, kao što su mnogobrojne necarinske barijere", saopšteno je iz PKS.

Dosadašnja opstrukcija plasmana srpske robe je domaćim kompanijama donela gubitke od preko 280 miliona evra, zaključuje se u saopštenju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis