Politika

"Odluka u dobrom pravcu, ali zakasnela": Šta znači podizanje rampe za srpsku robu, ali samo na Merdaru?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

08/10/2024

-

19:08

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Srpska roba posle više od godinu dana konačno može na Kosovo i Metohiju. Odluku o ukidanju mere zabrane saopštio je kosovski premijer Aljbin Kurti. Odluka, međutim, važi samo za administrativni prelaz Merdare, sve dok na carinske terminale ne stignu skeneri za pregled kamiona.

Kako javlja dopisnica Euronews Srbija Anđelka Ćup, koja se javila sa tog prelaza, prvi kamion sa građevinskim blokovima, novopazarskih registracija, prešao je Merdare u 12.15 sati. 

Ona, međutim, ističe da je ostalo mnogo nejasnoća. Jedna od njih je gde će se cariniti roba koja ide u četiri srpske opštine na severu KiM, a dodaje i da je nejasno šta će značiti detaljni pregled kamiona i koliko će se oni zadržavati na terminalima.

Podsetimo, u Prištini su zabranili robu iz centralne Srbije nakon što su pripadnici MUP-a Srbije prošle godine uhapsili trojicu policajaca albanske nacionalnosti, jer su, kako je tada saopšteno, ilegalno prešli administrativnu liniju.

Oni su uhapšeni na teritoriji opštine Raška, a kao odgovor na to, kosovska vlada saopštila je da sumnja da se u kamionima sa robom iz centralne Srbije prevozi oružje na Kosovo i Metohiju.

Odluku o ukidanju mere pozdravile su zapadne ambasade, kao i Američka privredna komora. I dok ovu odluku pozdravljaju i brojni stručnjaci, smatraju ipak da je ona zakasnela jer je šteta velika.

Radovanović: Gubici veliki, pogođena roba široke potoršnje i građevinski materijal

Govoreći za Euronews Srbija kolike gubitke su pretrpele srpske kompanije za godinu i po dana koliko je važila zabrana, Aleksandar Radovanović iz Privredne komore Srbije za Euronews Srbija kaže da su ti gubici veliki.

"Ekonomski gubici kompanija kada govorimo o direktnim troškovima, o tome govorimo o strogo nerealizovanim plasmanima koje su srpske kompanije mogle da izvrše, je negde preko 280 miliona evra direktnih gubitaka za kompanije. Tu nisu uključeni troškovi koji se odnose na preusmeravanje na druga tržišta, na gubljenje poslova i ostale prilike koje su mogle da se ostvare na ovom tržištu", rekao je on.

Najveće gubitke je, kako kaže, pretpela roba široke potrošnje, kao i građevinski sektor. 

"Ono što smo iskusili kada je u primeni bila taksa od 100 odsto jeste da je srpskoj privredi bilo potrebno da se vrati na vreme pre primene takse nekih godinu dana. Ovo je drugi put da naša privreda kreće od nule, potrebno je da isteknu ugovori koje kosovski privrednici imaju sa privrednicima iz ostalih zemalja, pre svega regiona sa kojima su zamenjivali našu robu da bu se naša roba uključila", rekao je on.

Euronews Srbija

Kako je dodao, politički pritisak jeste doprineo ukidanju mere zabrane.

"Privredna komora Srbije se snažno zalaže za slobodu kretanja robe, usluga i kapitala, ljudi u regionu i smatramo da je ova odluka u dobrom pravcu, ali zakasnela jer je napravila velike gubitke. Istovremeno smatramo da nije dovoljna i nepotpuna je jer i dalje srpske kompanije su u disrkiminatornom položaju jer ne mogu da plasiraju robu i preko drugih prelaza jedino preko Merdara, sa najavom da će biti jako detaljna kontrola", rekao je on.

Mijačić: Usmeravanje srpske robe na Merdare direktno šteti razvoju srpskih sredina na severu

Koordinator Radne grupe Nacionalnog konventa o EU za Poglavlje 35 Dragiša Mijačić ocenjuje da je odluka Vlade Kosova o ukidanju zabrane uvoza srpske robe skandalozna onoliko koliko je bilo skandalozno i uvođenje zabrane, jer je u oba navrata odluka doneta usmeno, bez pisanog traga. Takođe ukazuje da usmeravanje robe iz Srbije na Merdare, a ne na Jarinje i Brnjak, direktno šteti razvoju srpskih sredina na severu Kosova.

Mijačić za Kosovo online podseća da 95 odsto sredstava od carine koja se naplaćuje na prelazima Brnjak i Jarinje na uvoz proizvoda iz Srbije ide u carinski fond iz kog se finansira razvoj opština sa srpskom većinom na severu Kosova. 

"Samim tim odluka Vlade Kosova o ukidanju zabrane uvoza i kojom se prevoz robe usmerava na Merdare, a ne na Jarinje i Brnjak, direktno šteti carinskom fondu i razvoju srpskih sredina na severu Kosova u skladu sa onim što je potpisano u Briselu i sa važećim odredbama kosovske vlade. I u tom pravcu treba posmatrati odluku Vlade Kosova i Aljbina Kurtija da se čak i na ovaj način suzbija mogućnost razvoja severa Kosova kroz Fond za razvoj", kaže Mijačić za Kosovo onlajn.

On ističe da treba da bude potpuno jasno da su kosovska vlada i Aljbin Kurti odluku o ukidanju zabrane uvoza srpske robe doneli pod pritiskom Nemačke koja je tražila ovo ukidanje kako Kosovo ne bi bilo izbačeno iz regionalnih organizacija, pre svega iz CEFTA.

Odluka o ukidanju zabrane koja važi samo na prelazu Merdare je, navodi, međufaza, jer kosovska vlada nije mogla, pre svega iz populističkih razloga, da odluči da ta mera važi na svim prelazima.

Komentari (0)

Srbija