Politika

Priština ukinula zabranu: Srpski proizvodi opet mogu na Kosovo, ali samo preko Merdara

Komentari

Autor: Euronews Srbija

07/10/2024

-

14:22

Priština ukinula zabranu: Srpski proizvodi opet mogu na Kosovo, ali samo preko Merdara
Euronews/Anđelka Ćup - Copyright Euronews/Anđelka Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Ministarstvo unutrašnjih poslova u Prištini ukinulo je zabranu proizvoda koji se iz centralne Srbije plasiraju na tržište na Kosovo i Metohiju, potvrdio je danas kosovski premijer Aljbin Kurti.

Kako je dodao, uklanjanje mera zabrane srpske robe važiće samo za administrativni punkt Merdare. Mere zabrane ostaju na snazi na ostalim punktovima sa centralnom Srbijom.

U Prištini su zabranili robu iz centralne Srbije nakon što su pripadnici MUP-a Srbije prošle godine uhapsili trojicu policajaca albanske nacionalnosti, jer su, kako je tada saopšteno, ilegalno prešli administrativnu liniju.

Pripadnici specijalnih jedinica srpske policije tada su uhapsili na teritoriji centralne Srbije trojicu naoružanih pripadnika kosovske policije. Oni su uhapšeni na teritoriji opštine Raška. 

Kao odgovor na to, Vlada u Prištini saopštila je tada da sumnja da se u kamionima sa robom iz centralne Srbije prevozi oružje na Kosovo i Metohiju.

Američka privredna komora u Prištini pozdravila odluku o zabrani ulaska robe iz centralne Srbije

Američka privredna komora u Prištini pozdravila je odluku vlade privremenih prištinskih institucija da ukine zabranu ulaska robe iz centralne Srbije na AP KIM, ističući da je odluka o zabrani ulaska robe uticala na komercijalne interese SAD i zemalja članica EU.

"Ta odluka je bila suprotna duhu koji promoviše CEFTA, ali i obavezama koje je Kosovo preuzelo u okviru procesa integracije u Evropsku uniju", navedeno je u saopštenju, prenosi Reporteri.

Dodaje se da je zabrana ulaska robe ugrozila učešće Prištine u inicijativama regionalne saradnje.

"S obzirom da je jedan od glavnih ciljeva CEFTA-e smanjenje trgovinskih i proizvodnih troškova, kroz eliminisanje barijera u kretanju robe, Američka komora je pozvala Vladu Kosova da, što je pre moguće, ojača mehanizme kontrole na svim graničnim prelazima, kako bi se dosadašnja mera bezbednosti u potpunosti ukinula“, stoji u saopštenju Američke privredne komore u Prištini.

Uskoro opširnije na Euronews.rs

Komentari (0)

Srbija