Politika

Euronews Srbija na administrativnom prelazu Merdare posle odluke Prištine - prolaze kamioni iz centralne Srbije

Komentari

Autor: Euronews Srbija

08/10/2024

-

15:15

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Posle odluke Prištine da povuče meru o zabrani ulaska robe iz centralne Srbije, dopisnica Euronews Srbija sa lica mesta javlja da je preko Merdara prošao prvi kamion sa proizvodima.

Kako je javila, prvi kamion sa građevinskim blokovima prošao je Merdare u 12.15 sati. Reč je o vozilu novopazarskih registracija. Pod pratnjom jednog policijskog i jednog carinskog vozila, bio je parkiran na najbližem carinskom terminalu, na oko pola kilometra od prelaza.

Nekoliko kamiona je već prešlo i upućeno na carinski terminal. Ostali kamioni koji prevoze stranu robu i sirovine prolaze normalno.

Za sada nema gužve. Od prelaza do terminala kamioni se prate, carinsko vozilo ide ispred, a policijsko iza kamiona, a zatim se upućuju  na zatvoreni deo terminala gde se vrši ručni pregled.

Euronews/Vladislav Ćup

 

Podsetimo, srpska roba posle više od godinu dana konačno može na Kosovo i Metohiju. Odluku o ukidanju mere zabrane saopštio je kosovski premijer Aljbin Kurti. Odluka, međutim, važi samo za administrativni prelaz Merdare, sve dok na carinske terminale ne stignu skeneri za pregled kamiona.

Kontrola kamiona i prolaz jedino preko Merdara odvijaće se sve dok ne budu stigli skeneri, planirani za sve punktove, objašnjeno je juče u Prištini.

Podsetimo, u Prištini su zabranili robu iz centralne Srbije nakon što su pripadnici MUP-a Srbije prošle godine uhapsili trojicu policajaca albanske nacionalnosti, jer su, kako je tada saopšteno, ilegalno prešli administrativnu liniju.

Oni su uhapšeni na teritoriji opštine Raška, a kao odgovor na to, kosovska vlada saopštila je da sumnja da se u kamionima sa robom iz centralne Srbije prevozi oružje na Kosovo i Metohiju.

Odluku o ukidanju mere pozdravile su zapadne ambasade, kao i Američka privredna komora. I dok ovu odluku pozdravljaju i brojni stručnjaci, smatraju ipak da je ona zakasnela jer je šteta velika.

Komentari (0)

Srbija