Politika

Vučić saopštio na ceremoniji u Ženevi: Udvostručićemo novac koji izdvajamo za CERN, Evropa mora brže da se menja

Komentari

Autor: Euronews Srbija

01/10/2024

-

16:31

Vučić saopštio na ceremoniji u Ženevi: Udvostručićemo novac koji izdvajamo za CERN, Evropa mora brže da se menja
Vučić saopštio na ceremoniji u Ženevi: Udvostručićemo novac koji izdvajamo za CERN, Evropa mora brže da se menja - Copyright Tanjug video

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je, obraćajući se na ceremoniji obeležavanja 70 godina postojanja Evropske organizacije za nuklearna istraživanja CERN, da mu je drago što predstavlja zemlju koja je punopravna članica te organizacije i ukazao je da oko 80 srpskih fizičara i inženjera dolaze u CERN i predano rade.

"Želeo da pokrenem jedno pitanje jer smatram da je važno. Gospođo, fon der Lajen (predsednica Evropks komisije), puno ste brojki pominjali. Mogu da vam kažem da imamo velike probleme u mojoj zemlji pogledu obrazovanja. Naravno, puno smo naučili o sistemu diualnog obrazovanja od Švajcarske, međutim, u doba veštačke inteligencije i proizvodnje električnih vozila, nećemo moći da proizvodimo dovoljno struje u budućnosti ako ne dobijemo nukelarne modularne reaktore, mi u Srbiji. Kako u tome da uspemo? Svake godine imamo sve manje nuklearnih fizičara i inženjera", rekao je. 

Dodao je da Rudarsko-geološki fakultet istovremeno postaje nepopularan u odnosu na ostale.

"Ne znam šta ćemo da radimo, ali vidim da ne govorim samo u ime moje zemlje već i čitave Evrope. Mnoge naše brojke padaju. Te iste brojke u Kini rastu. Oni imaju Tigrovo oko, mi to nemamo. Često razmišljanmo na način da je sve dobro i da će sve biti u redu. CERN je najbolji primer onoga što svte vi uradili. Mi smo se pridružili, ali vas molim da zajedno pogledamo šta možemo više da uradimo, a moramo više da bismo opstali", rekao je predsednik Srbije. 

Osvrnuo se i na govor predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen koja je najavila još novca za CERN.

"Mi dajemo skronman doprinos ali redovno plaćemo obaveze. Udvostručićemo novac koji ćemo izdvajati za CERN. To će naranvo biti beznačajno u odnosu na ono što vam je Ursula obećala, ali ako bi ostali uradili isto, onda u zbiru i nije tako beznačajno", zaključio je Vučić. 

"Moramo sebe brže da menjamo"

Vučić je posle u obraćanju medijima naveo da je CERN jedna od navažnjih naučnihi institucaija u celoj Evropi, i da sve što se sazna tu posle se koristi dalje u indistrijalizaciji.

Kako je naveo, ključni problem je da moramo sebe brže da menjamo i da razumemo šta se to dešava u svetu. 

"I Evropa mora brže da se menja, smo smo u Evropi prilično razmaženi", rekao je Vučić.

Dodao je da je do sada Švajcarska bila izuzetak i da su odbili na referendumu veći broj praznika i neradnih dana, ali da je sad i kod njih drugačije. 

"Sve se promenilo, uticaj kovida i društvenih medija je sve promenio", naveo je predsednik.

Dodao je da Evropa kasni za Kinom i Amerikom, i da će to ozbiljno i teško stići: "Svi naši brojevi idu dole, a svi kineski i američki idu na gore".

Podvukao je da je CERN najbolja institucija u Evropi i da je za Srbiju od ogromnog značaja što je jedna od 24 punopravne članice. 

"Verujem da ćemo dodatnim ulaganjem moći da doprinesemo daljem razvoju Srbije. Moraćemo da imamo više nuklearnih fizičata i nuklearnih inženjera, jer inače nećemo da imamo struju", rekao je. 

Komentari (0)

Srbija