Fokus

Kako je Izrael načeo Hezbolah? Navodi o "krtici" u iranskim redovima i lekcije naučene iz 2006. godine

Komentari

Autor: FT, Le Parisien

01/10/2024

-

18:00

Kako je Izrael načeo Hezbolah? Navodi o "krtici" u iranskim redovima i lekcije naučene iz 2006. godine
Kako je Izrael načeo Hezbolah? Navodi o "krtici" u iranskim redovima i lekcije naučene iz 2006. godine - Copyright Tanjug/AP

veličina teksta

Aa Aa

U ratu 2006. godine između Izraela i Hezbolaha u Libanu, Izraelci su tri puta pokušali da ubiju vođu šiitske organizacije, Hasana Nasralu. Tada je izraelski vazdušni napad na njega bio neuspešan jer je Nasrala napustio tu lokaciju. Ni u preostala dva pokušaja, izraelski udari nisu mogli da probiju njegovo podzemno sklonište.

Nakon 18 godina, prošlog petka, izraelska vojska je konačno uspela da postigne svoj cilj. Locirali su Nasralu u skloništu izgrađenom duboko ispod stambenog kompleksa u južnom Bejrutu i ispustili oko 80 bombi na to mesto kako bi bili sigurni da vođa Hezbolaha neće izaći živ iz ruševina. "Doći ćemo do svih, bilo gde", navodno se hvalio pilot ratnog aviona F-15 koji je, prema izraelskoj vojsci, bacio desetine bombi na tu oblast.

Međutim, kao što se navodi u analizi Financial Timesa, hvalisanje izraelske vojske zbog uzastopnih razarajućih udara na Hzebolah - jednog od najjačih protivnika Izraela u regionu, otkriva i drugu perspektivu geopolitičke stvarnosti: u gotovo četiri decenije ratova i rivalstva sa Hezbolahom, Izrael je tek nedavno uspeo zaista da preokrene situaciju u svoju korist.

Kako mu je to pošlo za rukom?

Le Parisien: Iranski obaveštajac radio za Izrael

U najnovijem razvoju događaja, jedan libanski bezbednosni izvor kaže da je iranski obaveštajac obavestio Izrael o mestu boravka Hasana Nasrale pre njegovog ubistva u petak, prenosi Le Parisien.

Koristeći obaveštajne informacije iz iranske infiltracije kako bi osigurali njegovu prisutnost pre smrtonosnog napada, "Izraelci su iskoristili sve resurse, nisu hteli da prokockaju svoj cilj", naveo je izvor.

Tanjug/AP

 

Prema njegovim rečima, iranski infiltrator je obavestio Izraelce o neposrednom dolasku šiitskog vođe u petak posle podne, nekoliko sati pre udara.

Kako piše Le Parisien, Nasralah je stigao u komandni centar na hitan sastanak zajedno sa jednim komandantom iranske Revolucionalne garde za operacije, ubrzo nakon sahrane Mohameda Huseina Šrura, komandanta jedinice dronova Hezbolaha ubijenog u vazdušnom napadu dan pre.

Na hitnom sastanku sa Nasralom prisustvovalo je dvanaest drugih komandanata. Izraelska vojska je čekala da se svi okupe u bezbednoj podzemnoj prostoriji gde je Hezbolah planirao svoje vojne operacije pre nego što je izdao naredbu za napad.

"Lekcija" naučena iz rata 2006. godine

Prema rečima sadašnjih i bivših izraelskih zvaničnika, ono što se promenilo u poslednjim godinama jesu dubina i kvalitet obaveštajnih informacija koje su bile dostupne Izraelu i na koje se ova država oslanjala u poslednja dva meseca za ubistvo niza visokih zvaničnika Hezbolaha, što je kulminiralo ubistvom Nasrale.

Ovi zvaničnici su za FT opisali veliku rekonstrukciju prikupljanja obaveštajnih podataka o Hezbolahu nakon neuspeha mnogo jače izraelske vojske da se infiltrira u organizaciju tokom invazije na južni Liban 2006. godine. Tada, kako što je ranije pomenuto, Izrael nije uspeo da ubije ne samo Nasralu, već i druge visoke zvaničnike.

profimedia

 

Tokom naredne dve decenije, jedinica 8200 izraelske obaveštajne službe i odeljenje vojne obaveštajne službe, poznato kao Aman, prikupili su ogromne količine podataka kako bi mapirali brzo rastuću organizaciju na severnoj granici zemlje.

Građanski rat u Siriji kao velika šansa

Dok je Hezbolah brzo jačao nakon 2006. godine, od 2012. godine je razvijao snage u Siriji kako bi pomogao Asadu u građanskom ratu. Ova činjenica je navodno omogućila Izraelu da lakše prikupi informacije o dešavanjima unutar organizacije, kao poput onih ko je bio na čelu operacija, ko je napredovao, ko je bio korumpiran i ko se upravo vratio sa nekog neobjašnjivog putovanja.

Međutim, najvažnije je da su, kako je Hezbolah nastavio da se angažuje u ratu u Siriji, njegove vojne snage morale dodatno da se ojačavaju kako bi se suočile sa produženim sukobom. Tako je došlo do velike kampanje regrutacije koja je učinila organizaciju ranjivijom na infiltraciju izraelskih špijuna. U isto vreme, Hezbolah je delio informacije sa drugim, često korumpiranim sektorima sirijske vlasti.

"Sirija je bila početak širenja Hezbolaha. To je oslabilo njihove mehanizme unutrašnje kontrole i otvorilo vrata za značajnu infiltraciju", izjavila je Randa Slim, direktorka programa na Institutu za Bliski istok u Vašingtonu.

profimedia

 

Jedan bivši visoki libanski političar u Bejrutu je sa svoje strane naveo da je inflitracija od strane izraelskih ili američkih obaveštajnih službi bila "cena koju je Hezbolah platio zbog podrške Asadu".

"Od izuzetno disciplinovanih i konzervativnih, dopustili su da uđe mnogo više ljudi nego što bi trebalo", izjavio je Jezis Sajig, viši saradnik Carnegie Middle East centra. "Samozadovoljstvo i arogancija su bili praćeni opštom opuštenošću"

Rat informacija

Naravno, ta "arogancija" i "opuštenost" članova Hezbolaha nisu proizašli samo iz onoga što se dogodilo 2006. godine, već i iz uspeha organizacije pre tog rata. Hezbolah je razneo štab Šin beta u Tiri ne jednom, već dva puta u prvim godinama okupacije južnog Libana od strane Izraela. Negde krajem devedesetih godina, Izrael je shvatio da Hezbolah presreće tadašnje nekodirane komande na izraelskim bespilotnim letelicama, tako dobijajući na vreme informacije o ciljevima i metodama izraelske vojske, prema rečima dva izvora koje citira Financial Times.

Međutim, postepeno je Izrael počeo sve više da se fokusira na tehnološku prednost u odnosu na Izrael pomoću špijunskih satelita, naprednih bespilotnih letelica i sposobnosti sajber napada koji pretvaraju mobilne telefone u uređaje za prisluškivanje.

Praćenje jednog člana Hezbolaha, naravno, nije jednostavan zadatak: svakodnevni obrasci njegovog kretanja unose se u ogromnu bazu podataka, od mobilnog telefona njegove supruge do kilometraže njegovog automobila. Podaci se takođe prikupljaju iz različitih izvora, kao što su dronovi, hakovani prenosi video nadzora, pa čak i mikrofona daljinskog upravljača smart televizora, navode izraelski zvaničnici.

AP/Mohammed Zaatari

 

Svaka promena u svakodnevnim obrascima osobe koja se prati označava alarm za jednog obaveštajnog oficira. Na primer, u jednom trenutku, Izrael je detaljno pratio programe komandanata organizacije kako bi utvrdio da li se priprema neka akcija, rekao je jedan od zvaničnika.

Naravno, jasno je da sve ove operacije prikupljanja informacija zahtevaju vreme i strpljenje. Tako su, tokom godina, izraelske obaveštajne službe uspele da sastave tako dugačak spisak zvaničnika da su tokom prva tri dana nedavnih vazdušnih napada na Liban, izraelski borbeni avioni pokušali da neutralizuju 3.000 sumnjivih ciljeva Hezbolaha, prema izjavama koje je nedavno dao IDF.

Ubistvo Nasrale i nova faza rata

U poslednjim mesecima, ako ne i poslednjih nekoliko godina, izraelske obaveštajne službe konačno su uspele da lociraju mesto boravka Hasana Nasrale, barem s vremena na vreme. Smatralo se da vođa Hezbolaha većinu vremena provodi u podzemnim tunelima i skloništima.

U danima posle 7. oktobra, kada je Hezbolah započeo raketne napade na Izrael u znak solidarnosti sa Gazom, izraelski borbeni avioni su uzletali sa uputstvima da bombarduju lokaciju gde je obaveštajna služba locirala Nasralu. Međutim, kako javlja jedan izraelski zvaničnik za FT, bombardovanje je obustavljeno na zahtev Bele kuće.

AP/Bilal Hussein

 

U petak, čini se da su izraelske obaveštajne službe ponovo locirale njegovu poziciju. Izraelsko ratno vazduhoplovstvo ispalilo je oko 80 bombi na centralnu komandu Hezbolaha u južnom predgrađu Bejruta, što je rezultiralo smrću vođe organizacije koji se na toj poziciji nalazi već 32 godine.

Ipak, Netanjahu poručuje da izraelska vojna operacija nije završena, pa je tako počela i ograničena kopnena ofanziva na jug Libana što signalizira da Hezbolah nije nestao i ima još mnogo mogućnosti za borbu protiv Izraela.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet