Planeta

Al Arabia: Hašem Safiedin je novi lider Hezbolaha, njegov sin je oženjen ćerkom poznatog iranskog generala Sulejmanija

Komentari

Autor: Al Arabia, Anadolu Ajansi, Euronews Srbija

30/09/2024

-

11:05

Al Arabia: Hašem Safiedin je novi lider Hezbolaha, njegov sin je oženjen ćerkom poznatog iranskog generala Sulejmanija
AP/Bilal Hussein - Copyright AP/Bilal Hussein

veličina teksta

Aa Aa

Izvršno veće Hezbolaha imenovalo je Hašema Safiedina, istaknutu ličnost u rukovodstvu militantne grupe iz Libana, za naslednika ubijenog Hasana Nasralaha na mestu generalnog sekretara, navode izori portala Al Arabia.

Nasralah je ubijen u svom veoma veoma utvrđenom podzemnom štabu, izgrađenom ispod kompleksa od šest zgrada u srcu Dahije, južnog predgrađa Bejruta, u masovnom izraelskom vazdušnom napadu u petak. Navodno je preminuo od gušenja u neprovetrenom bunkeru, zbog čega je njegovo telo izvučeno netaknuto iz ruševina.

Safiedin (Safi Al-Din), je Nasralahov rođak i bio je jedan od viših oficira koji nisu bili prisutni na mestu napada gde je ubijeno nekoliko visokih komandanata Hezbolaha.

On je rođen 1964. u Deir Kanoun en-Nahru, selu blizu Tira u južnom Libanu. Studirao je teologiju zajedno sa Hasanom Nasralahom u Nadžafu, u Iraku, i Komu u Iranu. To su dva glavna centra šiitskog verskog obrazovanja.

Pripreman je da nasledi Nasralaha od 1994. godine, kada je pozvan iz Koma u Bejrut da predvodi izvršno veće i nadgleda političke operacije grupe. Prema nekim izveštajima Nasralah je 2008. predložio Safiedina za naslednika, nakon što je saznao za plan Izraela da ga ubije.

Safiedin je do sada bio na čelu izvršnog veća grupe. Njegova porodica uživa veliko poštovanje u šiitskim krugovima i njoj pripada nekoliko teologa i političara. Njegov brat Abdulah je predstavnik Hezbolaha u Iranu, a njegov sin Reda je oženjen ćerkom pokojnog Kasema Sulejmanija, iranskog generala ubijenog u napadu američkog drona 2020. godine.

Safiedin se tokom tri decenije, bavio se mnogim osetljivim dnevnim poslovima unutar grupe, od upravljanja institucijama do nadgledanja finansija i investicija u zemlji i inostranstvu.

Političko angažovanje i bliske veze sa Iranom

Kao i Nasralah, Safiedin je poznat po svom javnom i političkom prisustvu, kao i svojim vatrenim i elokventnim govorima. U svojim obraćanjima, on je stalno isticao svoju posvećenost da se suprotstavi i odgovori na "izraelsku agresiju".

"Ako je naša dužnost, kao što je danas, da budemo na jugu (Libana) i borimo se protiv ovog neprijatelja i nudimo svoje mučenike, spremni smo da žrtvujemo sve, uvereni da će nam Alah dati pobedu kao i 2006.", rekao je novi lider Hezbolaha u govoru 13. jula.

Američka vlada proglasila je Safiedina teroristom 2017. Sankcije mu je uvela i Saudijska Arabija, zamrzavajući svu imovinu koju drži u zemlji. On se smatra pripadnikom tvrde linije unutar Hezbolaha, koji se zalažu za pojačana vojna dejstva protiv Izraela.

U drugom govoru istog meseca, on je naglasio da je "Liban zabrinut za rat protiv izraelskog neprijatelja bez ograničenja i granica".

Kao i Nasralah, Safiedin je često ponavljao da Hezbolah neće prestati da podržava front u Gazi sve dok Izrael ne zaustavi svoju ofanzivu, u kojoj je od prošlog oktobra ubijeno više od 41.000 ljudi.

Safiedin gaji dobre odnose sa Teheranom. Osim što je proveo godine studirajući teologiju u Komu, on je bio blizak ubijenom komandantu Revolucionarne garde Irana Kasemom Sulejmanijem nakon što je njegov sin Reza se 2020. godine oženio Zejnep, ćerku generala kojeg je iste godine ubio američki dron i koji se smatra arhitektom iranske bliskoistočne strategije.

Uprkos njegovoj dubokoj umešanosti u operacije Hezbolaha, on je zadržao relativno nizak javni profil, ali se to u zadnje vreme menja. Safiedin se više puta pojavio u javnosti, posebno tokom sahrana boraca Hezbolaha ubijenih u Siriji, u ratu u kojem se bore na strani sirijske vojske.

Komentari (0)

Svet