Fokus

Šta posle ubistva Nasralaha: "Hezbolah je kao hidra, možete mu odrubiti jednu ili 20 glava, ali tu je ogromno članstvo"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

28/09/2024

-

21:28

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Libanska grupa Hezbolah potvrdila je da je njihov vođa Sajed Hasan Nasralah ubijen, i najavila da će nastaviti da se bori protiv Izraela. Nasralah je, kako je ranija objavila izraelska vojska, ubijen u vazdušnim napadima na Bejrut tokom noći, a nastradali su i ostali komandanti Hezbolaha, navodi IDF. 

Nasralaha, koji je na mestu sekretara Hezbolaha bio od 1992. godine, mnogi su smatrali za najmoćnijeg pojedinca u Libanu koji je na raspolaganju imao 100.000 boraca.

Vrhovni vođa Irana Ajatolah Hamnei pozvao je muslimanski svet da stane uz libanski narod i podrži libansku grupu Hezbolah u sukobima sa Izraelom i rekao i da će danas Liban učiniti da neprijatelji zažale zbog onoga što su uradili. Ranije je Hamnei prebačen na sigurnu lokaciju unutar zemlje pod pojačanim bezbednosnim merama, prenosi Rojters. 

Kako neki izvori navode, Iran je u stalnom kontaktu sa libanskim Hezbolahom i drugim regionalnim militantnim organizacijama koje sarađuju sa Teheranom, kako bi se pripremio naredni korak nakon ubistva lidera Hezbolaha Hasana Nasralaha. 

profimedia

 

"Cionistički kriminalci treba da budu svesni da su premali da bi napravili značajnu štetu čvrstoj strukturi libanskog Hezbolaha. Celokupne snage otpora širom regiona stoje uz Hezbolah i podržavaju ga. Snage otpora, predvođene ponosnim Hezbolahom, su te koje će odlučiti o sudbini ovog regiona. Danas će Liban, uz pomoć i moć Božiju, učiniti da agresivni, zli, osramoćeni neprijatelji zažale. Obavezno je za sve muslimane da stanu uz libanski narod i ponosni Hezbolah sa svim kapacitetima kojima raspolažu i pomognu im u suprotstavljanju uzurpatorskom, opresivnom i zlonamernom neprijatelju", naveo je Hamnei.

Sledeći bitan korak se očekuje iz Teherana

Komentarišući najnovija dešavanja na Bliskom istoku analitičar međunarodnih odnosa Mirko Dautović je za Euronews Srbija rekao da misli da će Hezbolah sada imati poteškoća sa organizovanjem i komandnim lancem zato što nije samo Nasralah eliminisan, već i prva četiri segmenta Hezbolahove komande.  

"Hezbolah je nastavio da lansira projektile ka Izraelu, verovatno u znak odmazde, tako da njegove u tom smislu bojne sposobnosti nisu umanjene. Sledeći bitan korak se zapravo očekuje iz Teherana. Stigla je i vest da je i zamenik komandanta Iranske revolucionarne garde ubijen u sinoćnjem bombardovanju Bejruta, ali i da Iran razmatra slanje svoje vojske u Liban, što bi vodilo ka regionalnom ratu", naveo je Dautović.  

profimedia

 

Na pitanje kakvi su sada kapaciteti Hezbolaha rekao je da je organizacija svakako obezglavljena, ali da nije siguran da je oslabljena. 

"Vladaće konfuzija neko vreme dok se ne uspostavi nova hijerarhija i novi lanac komandovanja, ali to neće trajati više od tri ili četiri meseca. Naravno, možemo očekivati da Izrael ne dopusti Hezbolahu da uzme dah za ta tri-četiri meseca, ali Hezbolah vam je kao hidra. Vi možete odrubiti jednu, četiri ili dvadeset glava, on ima ogromno članstvo, po nekim mišljenjima i 100.000 ljudi iz kojih može da regrutuje nove komandante, odnosno oni će napredovati sami po sebi. I naravno, ima podršku Irana i Iranske revolucionarne garde", navodi Dautović.  

Da li će biti kopnene ofanzive Izraela na Liban?

Kada je reč o mogućoj kopnenoj ofanzivi Izraela na Liban, Dautović je rekao da izraelska vojska svakako ima resurse za to, ali da je pitanje koliko bi taj napad koštao u ljudskim životima. 

"Za mene je i dalje nezamislivo da izraelska vojska reši da napadne pozicije Hezbolaha u Libanu koje su prilično dobro utvrđene. Verovatno bismo mogli da očekujemo artiljerijsko razaranje juga Libana, slično onome što Rusija radi u Donbasu, ne bi li onda izraelska vojska ušla u nebranjeni prostor. Ali sumnjam da će Iran to dopustiti i vrlo je jasno šta je potreban korak da bi izraelska vojska ušla. Tako da, Izrael je vrlo osetljiv na gubitke svog ljudstva, stoga i dalje mislim da oni zapravo neće ući na teritoriju Libana kopnenom invazijom", rekao je.

TanjugAP/Osamah Abdulrahman

 

Veruje da ćemo sada imati eskalaciju vazušnih napada i podseća da su se izraelski napadi na Bejrut nastavili nakon ubistva Nasralaha. 

"Populacija Bejruta i uopšte čitavog Libana je sada izložena izraelskom bombardovanju. Ostaje da se vidi da li će Iran i Hezbolah odgovoriti na to. Oni zapravo već odgovaraju. Hezbolah šalje te rakete, ali nije pričinjena nikakva velika šteta u sinoćnjim napadima Hezbolaha na Izrael", zaključio je Dautović.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet