Politika

Vučić: Nadležni organi proveriće pretnje Tanjugu i mogućnost gonjenja počinilaca

Komentari

Autor: Tanjug

01/10/2024

-

17:21

Vučić: Nadležni organi proveriće pretnje Tanjugu i mogućnost gonjenja počinilaca
Vučić: Nadležni organi proveriće pretnje Tanjugu i mogućnost gonjenja počinilaca - Copyright Tanjug/video

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas, povodom pretnji koje su upućene novinskoj agenciji Tanjug da će naši nadležni organi proveriti sve u vezi sa tim i videti kakva je mogućnost gonjenja lica koja su to učinila.

"Proveravaćemo i razgovaraću sa našim organima da se vidi kakva je mogućnost gonjenja takvih lica. Vi se osećajte slobodno i radite svoj posao", poručio je Vučić na pitanje novinara Tanjuga povodom pretnji koje su stigle na redakcijski mejl iz Albanije od osobe potpisane kao "Trim Bardhi".

On je dodao da je to poslao možda neko ko je napustio Kosovo i Metohiju i otišao u Albaniju, kao i da takvi mejlovi najčešće ne dolaze sa Kosova i Metohije, već iz Švajcarske, Nemačke, Austrije i drugih zemalja.

U pretećem mejlu koji je Tanjug juče dobio navodi se da će svaki novinar agencije "dobiti metak u potiljak" kada kroči na tlo Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija.

PROUNS osudio pretnje novinskoj agenciji Tanjug

Profesionalno udruženje novinara Srbije PROUNS najoštrije je osudilo pretnje upućene novinarima Tanjuga i naglasilo da je to najozbiljnija pretnja koju je jedan srpski medij dobio u poslednjih nekoliko godina.

"Istovremeno, kao medijski radnici želimo da pružimo podršku državi Srbiji i Ministarstvu informisanja i telekomunikacija, ali i svim učesnicima u procesu informisanja građana Srbije, u naporima da se iskoreni narativ nasilne komunikacije i da se uspostavi kultura dijaloga, u kojoj ćemo se svi osećati bezbedno i gde niko neće pretiti metkom u potiljak novinarima ili bio kom građaninu Srbije", navodi se u saopštenju PROUNS-a.

PROUNS je pozvao državne organe da preduzmu sve korake u utvrđivanju identiteta osobe koja je pretila agenciji Tanjug, kao i da sankcionišu te osobe i da u što kraćem roku procesuiraju počinioce ovog nedela.

"Imajući u vidu ozbiljnost pretnje, pozivamo i Stalnu radnu grupu za bezbednost novinara, kao i sva novinarska udruženja da na ovom primeru pokažu svoju nepristrasnost, da se ujedinimo i svi zajedno osudimo napade na bilo kog novinara", dodaje se u saopštenju.

Iz PROUNS-a dodaju da je ovo momenat kada svi treba da budu ujedinjeni u solidarnosti.

"Kada svi treba da preduzmemo one korake koje nam stoje na raspolaganju, kako bismo pre svega zaštitili živote i ličnu i fizičku bezbednost svih naših građana na teritoriju pokrajine KiM, a sa druge strane svih novinara, srpskih novinara koji su na teritoriji Autonomne pokrajine Kosova i Metohije, da pokažemo da prosto ovakve pretnje nailaze na odlučnu, brzu i efikasnu reakciju države", navodi se u saopštenju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija