Politika

Rampa na srpsku robu: Uoči sastanka CEFTA, sve veći pritisci na Prištinu da ukine zabranu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

01/10/2024

-

07:03

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Na par nedelja od održavanja sastanaka CEFTA u Beogradu i desetegodišnjice samita Berlinskog procesa, sve su veći pritisci na kosovske zvaničnike, posebno Nemačke, da ukinu mere zabrana uvoza srpske robe. Zauzvrat im se nudi oznaka Kosovo sa zvezdicom, umesto UNMIK – Kosovo, kako je do sada bilo u Centralnoevropskom ugovoru o slobodnoj trgovini ili CEFTA sporazumu, koji kandidati za članstvo u Evropskoj uniji ili oni koji to žele da budu moraju da sprovedu. 

Ili ćete ukinuti zabranu uvoza srpske robe ili ćete biti isključeni iz Berlinskog procesa, poručili su kosovskim zvaničnicima ambasador i specijalni izaslanik Nemačke za Zapadni Balkan Jorn Rode i Manuel Zaracin.

"Ali za ovo su nam potrebni kompromisi i ponekad volja da se čine ustupci kako bi se postigli politički dogovori, koji nisu laki ni za Srbiju, ni za Kosovo. Odlazim zabrinut da nismo stigli dotle. Ako ne dobijemo bolje rezultate do samita 14. oktobra, brinem da nećemo postići cilj", rekao je Zaracin.

Ako bude potrebno, rekao je Rode, ostale zemlje Zapadnog Balkana će za sada krenuti dalje bez Kosova.

"Da nastavimo sa regionalnom saradnjom, plus Berlinskim procesom", kaže Rode.

Iako je uvoz sirovina i poluproizvoda iz centralnog dela Srbije dozvoljen, Priština nije spremna da ukine zabranu uvoza i gotovih proizvoda, uvedenu pre više od dve godine, za koju nikada nije ni postojala pisana odluka tamošnje vlade.

"Zaracin nije razumeo da je Kosovo iz bezbednosbih razloga nametnulo ove mere i zato traži da se one uklone. Sve naše institucije, svi mislimo da one ne bi trebalo da se uklone", naveo je predsednik skupštine Kosova Glauk Konjufca.

Euronews

 

Kako je rekla šefica poslaničkog kluba pokreta Samoopredeljenje, Kosovo čeka detaljne skenere, koji bi skenirali kamione ili barže koje ulaze na sve granične prelaze, posebno zbog bezbednosnih problema u severnom delu.

"Čim budemo imali potpunu sigurnost da je moguće sprečiti bilo kakav šverc iz Srbije na teritoriju Kosova, mera bezbednosti može da se ukloni", rekla je ona.

Beograd traži hitno ukidanje zabrane uvoza srpske robe, ukazujući na kršenje svih sporazuma i dogovora.

"Videćemo kako će proći ovo oko razgovora za CEFTA, da li će Aljbin Kurti i dalje odbijati taj dogovor i time još jednom potvrditi da je on onaj koji ne želi mir i stabilnost na prostoru Balkana", rekao je premijer Srbije Miloš Vučević.

Osim što bi Kosovo moglo da bude izostavljeno iz Berlinskog procesa, pitanje je i da li će biti uključeno u Plan rasta za Zapadni Balkan, ocenjuju kosovski ekonomisti, a posle Vašingtona, pogoršalo je odnose i sa Berlinom.

Bjelić: Loše pravdanje blokade

Komentarišući za Euronews Srbija blokadu srpske robe, profesor međunarodne trgovine na Ekonomskom fakultetu u Beogradu Predrag Bjelić kaže da sa aspekta međunarodne trgovine, blokada svake robe bez bilo kakvog osnova je blokada, znači nedozvoljena. Kako dodaje, ako je nešto bezbednosno pitanje, niko ne brani da zaustavite, pretresete taj kamion, ako nemate skener možete fizički pretres da izvršite. 

"Znači carina i drugi organi imaju sva ovlašćenja da svaku robu, svako prevozno sredstvo koje dođe na granicu mogu detaljno da ispitaju. Vi ako želite da se zaštitite od nelegalne trgovine nekim, da kažemo, proizvodima koji mogu da izazivaju nasilje oružjem, vojnom opremom, vi možete da uvedete detaljan pregled i kamiona. Što mislim da je opet u suprotnosti sa nekom tendencijom u CEFTA, gde imamo u svom protokolu olakšavanje tokova trgovine, koji zahteva uvođenje sistema kontrole rizika na carini da se sve manji broj pošiljki pregleda. Tako da s druge strane možete da nabavite skenere, kao što postoji u srpskoj carini, gde možete veoma jasno da vidite. Mislim da je to jedno loše pravdanje blokade koja je uvedena na robu iz Srbije bezbednosnim razlozima, jer bezbednosni razlozi mogu da zahtevaju detaljnije preglede, ali ne totalnu zabranu ulaska robe", rekao je on.

Kada je reč o pritiscima sa Zapada, kojih je sve više na račun Prištine i koji se pre svega ogledaju u Planu rasta za Zapadni Balkan, Bjelić kaže da jedan od principa koji se tu pominjao je da region bude uključeni u jedinstveno tržište Evropske unije, odnosno da svi moraju da ispune intraregionalnu integraciju.

"Znači ako tu postoji neki konflikt, da bilo koja članica CEFTA ometa primenu integraciju u nekoj oblasti, ona čini i onemogućava sve ostale da se priključe i onda bi tu izuzimanje jedne takve članice bio jedini, da kažemo, lek ili jedini izbor i mislim da to sad više nisu pretnje, nego da je to, mislim da je shvaćeno da je to jedini resurs, da se to odnosilo u nekim pitanjima i na druge članice CEFTA, koje nisu htele da sprovode neke odluke i jednostavno vi onda niste spremni za integraciju i zašto bi sve onda druge zemlje čekale", dodao je on.

Opširnije možete pogledati u video prilogu: 

Euronews

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija