Politika

Politički svet u Njujorku, srpski poslanici u skupštinskim klupama: "Nedelja sa Subotićem" o sedmici za nama

Komentari

Autor: Euronews Srbija

29/09/2024

-

17:55

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

U nedelji u kojoj se čitav politički svet našao u Njujorku kako bi raspravljao o globalnim temama i tražio rešenje za sukobe na Bliskom istoku i u Ukrajini, u Srbiji su se kao na traci ređali podjednako važni događaji. O svemu tome bilo je reči u emisiji "Nedelja sa Subotićem", autora i voditelja Marka Subotića u kojoj su gostovali predsednik Novog DSS Miloš Jovanović i nekadašnji šef diplomatije Jugoslavije i ambasador u UN Vladislav Jovanović.

Početkom nedelje, u Banjskoj, na severu Kosova i Metohije, obeležena je godišnjica oružanog incidenta u kojem su ubijena četiri lica, trojica Srba i jedan Albanac. Dok porodice ubijenih Srba pale sveće na mestu stradanja, kosovski premijer Aljbin Kurti optužuje Srbiju za terorizam, a međunarodna zajednica traži kažnjavanje odgovornih. 

Za to vreme, posle letnje pauze, u svoje klupe vratili su se poslanici. Na dnevnom redu rasprave o rebalansu budžeta, roditeljskom dodatku i pet sporazuma.

Rebalans budžeta bila je prilika da se prvi put oglasi Fiskalni savet od kada na njegovom čelu više nije Pavle Petrović. Iako je deo javnosti sumnjao da će dolaskom Blagoja Paunovića Fiskalni savet "izgubiti oštricu", u njihovoj oceni upozoravaju na povećanje rashoda uz ocenu da bi rebalans mogao da bude korak u pogrešnom smeru.

Euronews

 

Dok su ekonomisti raspravljali o prihodnoj i rashodnoj strani rebalansa sa smanjenim i povećanim izdvajanjima, skupština se vratila u redovne tokove, raspravu i atmosferu van dnevnog reda. Rasprava se odužila mimo očekivanja pojedinih poslanika, pa je postalo upitno da li ima vremena da se održi sednica o zabrani iskopavanja litijuma i Kosovu i Metohiju, a koju je tražila opozicija.

Šta bi podrazumevao zakon o Kosovu i Metohiji? 

Predsednik Nove demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović govorio je o zahtevu da se održi posebna sednica o KiM i predlogu Zakona o zastupanju i zaštiti državnih interesa Srbije na KiM koji je njegova poslanička grupa predala zajedno sa opozicijom. On se zahvalio celokupnoj opoziciji, pa i strankama koje su nešto drugačijeg političkog opredeljenja i koje su imale rezerve, ali su bez obzira na to dale podršku.

"Suština zakona je da se konačno Skupština pita, da se debata i rasprava o kosovskoj politici vlade i predsednika vlade vrati tamo gde je mesto - u Narodnu skupštinu kao najviši predstavnički dom građana naše zemlje. Mi od prihvatanja francusko-nemačkog sporazuma nismo imali nijednu sednicu u Narodnoj skupštini Republike Srbije o Kosovu i Metohiji", rekao je on.

Euronews

 

Ideja je, kako dodaje, da se vlada obaveže da na svaka tri meseca podnosi izveštaj u vezi sa onim što se radi u sklopu kosovske politike.

"I pored toga da se ostavi mogućnost poslanicima, 60 poslanika, da se na naš zahtev traži ponekad i vanredni izveštaj, kao i obaveza vlade da pre i nakon pregovora izađe sa tim šta hoće i šta je bilo nakon pregovora. Dakle, to ne bi bilo svaki dan, ili posle svakog sastanka u Briselu, podrazumeva se. Zato što su problematike, nažalost, takve da se rešavaju na više sastanaka. Dakle, to bi išlo po, neću reći klasterima, ne volim tu reč, ali bi bilo logično očekivati da ide po pitanjima koja se definišu, odnosno koja se definišu kao predmet razgovora u samom Briselu", rekao je on.

Ipak, na podsećanje novinara kakva je atmosfera bila tokom održavanja prethodne sednice o KiM, kada je došlo i do guranja u parlamentu, Jovanović kaže da neće biti takva atmosfera.

Govoreći o francusko-nemačkom sporazumu, Jovanović ističe da bi voleo da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić odbio taj plan. Kada je reč o pregovorima, kaže da "se pregovaralo i da mora da se pregovara", ipak napominje da Kosovo "puštamo rezultatima briselskog dijaloga".

"Dijalogom kao takvim, ne. Rezultatima i načinom na koji se vodi apsolutno da, da je to protivustavni, antidržavni način i na način koji stavlja hipoteku na našu budućnost, svih nas, i vašu, i moju, i naše dece", rekao je on.

Vladislav Jovanović o UN i da li im je potrebna reforma

U drugom delu emisije gost je bio Vladislav Jovanović kog je, inače, predsednik Srbije Aleksandar Vučić citirao u govoru u Ujedinjenim nacijama. Reč je o govoru koji je Jovanović održao 1999. godine i za koji bi neki rekli da je bio "proročka vizija".

Euronews

 

Kako kaže, nije bilo teško proricati.

"Odvajanje od UN samo po sebi je bilo alarmantno, to njihovo brutalno i nadmeno ponašanje prema jednoj maloj zemlji članici koja je imala unutrašnji problem u jednom delu teritorije koja je po pravu povelje zadužena da to sama rešava bez drugih", rekao je on.

Govoreći o prošlonedeljnim susretima u Njujorku i Generalnoj skupštini UN, kao i kako opisuje sve što se moglo čuti, Jovanović ističe da su se odnosi zakomplikovali sa novim žarištem na Bliskom istoku.

Kako je rekao, Izrael mora da se stavi pod neku vrstu kontrole - ne fizičke, već političke.

"Potrebna je jedna intervencija, pre svega prvog zaštitnika Izraela - Amerike da on mora da povede računa o svojim povišenim odgovornostima koje svaka zemlja ima u ovom trenutku i da ne daje maha svojoj želi da se obračunava sa protivnicima", rekao je on.

Euronews

 

Na pitanje da li ta kontrola može da se uspostavi sada kada je Amerika u finišu svoje izborna kampanje, kada postoji ozbiljna podela u društvu, Jovanović ističe da oba bloka u Americi podržavaju Izrael.

"Imate njihove garancije za Izrael, mogu da im kažu ono što bilo koja druga sila ne može jer Izrael samo samo Ameriku može da posluša, ima pravo na odbranu, ali ne vodi računa o civilnim žrtvama, i to je nešto što škodi kapitalu koji Izrael ima zbog užasa koji je doživeo narod u Drugom svetskom ratu. Trebalo bi da vodi računa i o tome, kapital se teško stiče a lako gubi. Ne bi bilo dobro ni za Izrael da se tako poigrava", rekao je on.

Opširnije pogledajte u videu na početku teksta:

Komentari (0)

Srbija