Politika

Varhelji na sastanku Berlinskog procesa: Razgovori za uklanjanje prepreka za ekonomsku integraciju regiona

Komentari

Autor: Tanjug

01/10/2024

-

17:16

Varhelji na sastanku Berlinskog procesa: Razgovori za uklanjanje prepreka za ekonomsku integraciju regiona
Oliver Varhelji - Copyright Tanjug/AP/Armando Babani

veličina teksta

Aa Aa

Evropski komesar za susedsku politiku i proširenje Oliver Varhelji, koji učestvuje na sastanku ministara spoljnih poslova u okviru Berlinskog procesa, saopštio je danas da se razgovara o otvorenim pitanjima kako bi se uklonile prepreke za završetak regionalne ekonomske integracije. 

Varhelji je na društvenoj mreži Iks objavio da prisustvuje sastanku Berlinskog procesa 2024, na nivou ministara spoljnih poslova, kojim predsedava nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok. 

"Razgovori o otvorenim pitanjima kako bi se uklonile sve prepreke za završetak regionalne ekonomske integracije. Četiri slobode bi već danas mogle da ponude ogromne mogućnosti", naveo je Varhelji.

U Berlinu je ranije danas, na marginama ministarskog sastanka Berlinskog procesa, ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić razgovarao sa šeficom nemačke diplomatije Analenom Berbok o odnosu i saradnji dve zemlje, kao  o ekonomskim rezultatima Srbije i dijalogu Beograda i Prištine.

Berlinski proces pokenut je 2014. godine kao platforma za povećanje saradnje između šest partnera sa Zapadnog Balkana i zemalja domaćina Berlinskog procesa, kao i EU. 

Visoko pozicionirani zvaničnici sa Zapadnog Balkana i njihove kolege u zemljama domaćinima Berlinskog procesa sastaju se najmanje jednom godišnje na samitu Berlinskog procesa i pripremnim ministarskim sastancima. 

Samit Berlinskog procesa 2024, povodom deset godina od pokretanja inicjative, biće održan 14. oktobra u Berlinu, kada se očekuje prisustvo predstavnika Zapadnog Balkana i zemalja članica EU. 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija