Evropa

EU i Zapadni Balkan produbljuju saradnju u inovacijama, istraživanju, obrazovanju, mladima i sportu

Komentari

Autor: Tanjug

01/10/2024

-

16:10

EU i Zapadni Balkan produbljuju saradnju u inovacijama, istraživanju, obrazovanju, mladima i sportu
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Evropska unija i Zapadni Balkan tokom današnjeg ministarskog sastanka u Skoplju saglasili su se da prodube saradnju u oblasti inovacija, istraživanja, obrazovanja, kulture, mladih i sporta, saopštio je Generalni direktorat za politiku susedstva EU i pregovore o proširenju (DG NEAR).

Kako je naveo DG NEAR na svom nalogu na društvenoj mreži Iks razgovaralo se i o mnogim novim mogućnostima koje proizilaze iz Plana rasta za Zapadni Balkan.

Uz to, DG NEAR je podelio saopštenje Evropske komisije u kojem se navodi da je evropska komesarka za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade Iliana Ivanova tokom posete Skoplju imala niz sastanaka sa ministrima sa Zapadnog Balkana tokom kojih su istaknuti zajednički napori za sprovođenje Agende Zapadnog Balkana o inovacijama, istraživanju, obrazovanju, kulturi, mladima i sportu.

"Predstavnici su potvrdili svoju posvećenost intenziviranju saradnje za čvršću integraciju Zapadnog Balkana u Evropski obrazovni prostor, Evropski istraživački prostor i u Evropsku inovacionu agendu", dodaje se u saopštenju.

EU ima za cilj, kako se napominje, da približi Zapadni Balkan Uniji i izradila je skup alata i instrumenata za ubrzanje približavanja regiona.

U tom kontekstu ističe se da najnovija inicijativa EU, novi Plan rasta za Zapadni Balkan, uključuje podršku za jačanje inovacija, zelene i digitalne tranzicije i pružanje mogućnosti za dalje obrazovanje mladima.

Kada je reč o istraživanjima i inovacijama, dodaje se, ministri su razgovarali o ulozi Evropskog istraživačkog prostora i Evropskog programa za inovacije, kojima svi partneri sa Zapadnog Balkana mogu u potpunosti da pristupe sa ciljem da se podstiču, privlače i zadržavaju talenti kroz povećanje veština potrebnih za inovacije.

Partneri sa Zapadnog Balkana, primećuje se, povećali su sredstva za istraživanje i inovacije, posebno za infrastrukture za istraživanja, nauku i tehnološke parkove, akademsko-poslovnu saradnju koja olakšava transfer tehnologije, kao i obezbeđivanje širokog skupa mera za podršku inovacijama.

"Sinergija unutar ekonomija i regiona"

Evropska komisija je navela da 400 projekata u regionu dobija ukupno 140 miliona evra u okviru programa EU za istraživanje i inovacije.

Dodala je da će prioriteti koji proizlaze iz strategija pametne specijalizacije, koje je razvila većina partnera sa Zapadnog Balkana, stvoriti sinergije unutar ekonomija i regiona, dok će istovremeno razviti okruženje za razvoj i zadržavanje talenata.

RCCArmand Habazaj, Profimedia

 

Istakla je i da će partneri sa Zapadnog Balkana, koji učestvuju u programu EU DIGITAL, osnovati svoje digitalno-inovacijske centre i učestvovati u mreži evropskih digitalnih centara za inovacije, "koji su jedinstvene kontaktne tačke za podršku preduzećima i organizacijama javnog sektora u odgovaranju na digitalne izazove i povećanju konkurentnosti".

Iz Komisije podvlače da je 18 evropskih centara za digitalne inovacije iz Albanije, Crne Gore, Severne Makedonije, Srbije, Turske, Ukrajine i sa Kosova bilo uspešno na prvom pozivu za podnošenje predloga i da je pozvano da se pridruži mreži evropskih centara za digitalne inovacije.

"Do 2025. svaka će zemlja imati operativne evropske centre za digitalne inovacije spremne za podršku kompanijama i javnom sektoru u zelenoj i digitalnoj tranziciji", navodi se u saopštenju.

Istovremeno se dodaje da bi se podsticanjem prioriteta zelene tranzicije i unapređenjem primene Zelene agende za Zapadni Balkan ubrzala konvergencija regiona sa EU.

Što se tiče obrazovanja, navodi se da su razgovori ministara bili usredsređeni na jačanje veza između obrazovanja i inovacija.

Pojačano partnerstvo sa Zapadnim Balkanom u okviru programa Erasmus plus obuhvata obrazovne organizacije i institucije na celom Zapadnom Balkanu, navodi Komisija i ističe da im se time omogućuje učestvovanje u strateškim merama kao što je inicijativa Evropskih univerziteta, koja okuplja 64 saveza visokoškolskih ustanova.

Na polju kulture, navodi se da je Ministarska platforma za kulturu Zapadnog Balkana, pokrenuta 2022. godine, usmerena na kulturne i kreativne sektore u regionu.

"Ti sektori mogu u potpunosti da iskoriste mogućnost koje nudi program Kreativna Evropa, uključujući program mobilnosti Culture Moves Europe, kojim se podstiče mobilnost umetnika i kulturnih delatnika, kao i Evropsku prestonicu kulture", ukazuje se u saopštenju.

Dodaje se i da od 2022. godine kulturni i kreativni sektori Zapadnog Balkana imaju koristi od akcije programa Kultura i kreativnost za zapadni Balkan, koji predvodi UNESKO uz podršku EU.

"Proširenje Centra za evropsku baštinu na Zapadni Balkan još je jedan konkretan primer naše posvećenosti jačanju regionalne saradnje", zaključila je Komisija.

Komentari (0)

Evropa